Ohenry, Guglielmina, Fairtime - velmi pozdni broskvone
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář (50) - 34.177 (?), 20.9.2015 22:47
Dobry den pratele ovocnari,
den D. Nebo spis O - jako Ohenry. Muj prvni sklizeny plod z odrudy O henry v zivote.
plod cely
plod rozpuleny
Fotky povi vse, krome chuti. A chutove zhodnoceni prvniho plodu. Osobne bych dal 80%. Stavnatost je, ale chybi plna sladkost. Je chutove o neco horsi nez Spring Lady - te bych letos dal 95%, ale je kazdopadne vyrazne chutnejsi nez supermarketove broskve - tem bych dal tak 40 procent.. Ohenry (+45 po RH) je schopna dozrat a nabidnout velmi priznivou chut. Ja urcite stromek vykopavat nebudu. Je to prijemne prodlouzeni broskvove sezony a jak psal vyse pan Petr - lepsi Ohenry nez koukat na prazdny stromek Cresthaven. Na ohenry mam jeste 4 plody - tak popisu pristi tyden zda jeste nedoslo ke zvyseni cukernatosti plodu + budu samozrejme referovat i o jeste pozdejsi Guglielmine a nejpozdnejsim Fairtime. A na zaver mi prominte ze se jeste pochlubim z jineho soudku.
Ma prvni uroda a jsem na ni hrdy
pro zvedavce a zapalene citrusare je to mandarinka unshiu odruda Slava Vavilova. Trilety stromek, foceno dnes...
Tomas
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.149 (?), 20.9.2015 23:33
Ta broskev je pjekna, ale radši si vezmu tu mandarinku. Díky. Johny
|
|
|
|
|
|
|
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář (50) - 61.150 (?), 26.9.2015 20:13
Dobry den pratele ovocnari,
po tydnu posilam aktualizaci :
OHenry - zraly, chutove velmi dobry, je tam mix sladkosti a jemne kyselosti (sladkost prevlada). Pro mne urcite broskev kterou muzu doporucit - plne dozrava a chut prijemne potesi.
Guglielmina - tady mam pocit ze bud jeste neni uplne zrala, nebo proste uz chutove lepsi nebude. Mam pochybnosti - vsechny znaky totiz vykazuji zralost (vune, velikost, barva, snadne utrzeni] ale ulpiva na pecce. To mne jedine drzi v pochybnostech zda je opravdu zrala. Chutove sladka, fadne sladka, bez naznaku kyselinek, duznina je takova sussi, mam pocit jakoby gumova. Chutove dobra, ale urcite ne tolik jako Ohenry. Z tech tri je chutove nejslabsi.
Fairtime - no a k memu prekvapeni je uz zrala i Fairtime. Zatim tedy jen plody ktere jsou na jizni strane stromku, zcela otevrene na slunce, ale jsem i tak prekvapen - protoze jsem cekal ze by to melo jeste asi 10 dni trvat. Tak bud to neni Fairtime, nebo? Kazdopadne z prvniho utrzeneho plodu musim konstatovat ze je chutove nejlepsi. Jde vyborne od pecky, je sladka s jemnym naznakem horkosti na konci, jemna v chuti, jakoby kremova.
Jeste uvidime zda se chut Guglielmini a Fairtime s dalsim tydnem nekam posune, mrznout nema, tak by to mohlo jeste krapanek dozrat. Ohenry az na jeden plod kompletne snezen - takze tam uz reportovat nebudu.
Jen pro doplneni : stromky jsem kupovat na podzim 2013, letos prvni uroda - Ohenry cca 5 plodu, Guglielmina cca 20 plodu a totez i Fairtime. Chutove vychazim pouze z mojich pocitu, nemam s cim srovnavat - ani jednu odrudu jsem nemel nikdy moznost ochutnat v optimalnich podminkach napr.Italie. Takze hodnotim pouze pocitove. Berounsko, jizni svah s celodennim oslunenim, 295 mnm.
Jinak jen abych to zaradil do nejakeho ramce pro predstavu - tento tyden jsem sklidil zlatou parmenu a jablko bohemia.
zleva : Ohenry, Guglielmina, Fairtime (nahore vejce pro porovnani)
zdravi
Tomas
| |
|
|
|
|
|
|
|
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář (50) - 33.126 (?), 8.10.2015 15:06
Dobry den pratele ovocnari,
jen informativne uzavru toto tema. Vsechny pozdni broskvone dozraly. Posledni a nejpozdnejsi FAIRTIME jsem nasel spadle pod stromem kdyz jsem se v utery vratil z tydenni dovolene z Italie. Cili za moji lokalitu a za tento rok mohu potvrdit ze pozdni broskvone jsou u nas schopne dozrat. Jedinou otazkou je chut. Nam s manzelkou chutnaji. Sladke jsou, mekke taky, stavnate tez. Pro srovnani jsem si koupil v Albertu pozdni broskev odruda Tardibelle. Tady me broskve vychazi mnohem lepe chutove. Je to jasne, koupena broskev byla podtrzena, tim padem ji chybela sladkost i stavnatost. Bylo to takove nedozrale nic s jemnym broskvovym nadechem. Podruhe bych si ji nedal. Jist se dala - ale musim rict ze na domacich broskvich jsem si pochutnal mnohem vice. I kdyz Tardibelle byla asi o polovinu vetsi. Nicmene shodou okolnosti jsem mel to stesti ze jsem byl minuly tyden v Italii - Rim a tak jsem si koupil i broskve na tamnim trzisti a nebudu lhat - byly o neco chutnejsi nez ty moje. Coz jsem si lehce overil tim ze je manzelka snedla drive nez par mojich dovezenych z domova:) Takze asi tak na zaver k tomuto tematu...
Tomas
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 8.10.2015 18:56
Díky, Tomáši, za informace. V pěstování velmi pozdních broskvoní jste zdejším průkopníkem, jak to vypadá. Letošní září bylo klimaticky příhodné, otázka je, jak by to z plody vypadalo, kdyby bylo v září více dní jako "včera dnes a zítra". Broskve v Albertu jsem vypustil z důvodu, který popisujete. Krásné, velké, ale příliš podtržené. Do velmi pozdních broskvoní by se mělo "pustit" více lidí, nějaký výsledek by určitě byl, i když trochu nejistý. Tardibelle bych taky zkusil, stejně jako Stanislav hrabě von Königgrätz.
|
|
|
|
|
|
|
host - 97.214 (?), 1.2.2016 22:04
Zdravím Borci!
Náhodou jsem se dostal na vaši diskusi, bo hledám něco nejranějšího a konečně musím sehnat may crest... ale Ohenry a ostatní mne také velmi zajímají a hlásím se o očka:)
Ale proč reaguji... nevím jak průkopníci, zato my pokusníci... každoročně mám pláňky v pulce- koncem září jakříkáte, není to ono..dozrávají na parapetu a jsou "ještě jeditelné", zato jedna bělomaska kupodivu přijatelné chuti s červenou peckou... trochu tužší než rané, chuť nic moc... ale je to ta co je lepší než holej stromek... v loňským suchu naopak byly plody horší... chce to zkrátka vodu...(olomoucko, 240nm, rovina bez jižního svahu:(
O odrudy 60+ se hlásím...:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tomas75 - Bronzový Zahrádkář (50) - 4.208 (?), 29.8.2016 21:23
Dobry den Petre, dobry den pratele ovocnari,
teple pocasi techto dnu paradne preje vyzravani broskvoni. V mem pripade CRESTHAVEN ktera je aktualne zcela zrala a sklizim ji. Overil jsem si letos (diky mrazove probirce) zabaleni broskvi do pytlicku ze zaclon proti vosam a je to naprosta parada. Sice pracnejsi, ale broskve muzete nechat na strome do uplneho vyzrani, resp. az do okamziku kdy sami upadnou do pytlicku. A to je paradni chut. Samozrejme ale lze realizovat pouze u mensiho poctu plodu. Na mem cresthavenu letos cca u 15. Vice jich jarmi mraziky nenechaly. K pozdnim broskvonim:
OHENRY - tvrda, ale uz nabira na velikosti. Pri tomto pocasi dozraje urcite. Bohuzel jarni mraziky mi nechaly na strome pouze 3 plody. Presne o nich vim, hlidam je a uz jsou v pytlicich.
GUGLIELMINA - jarni mraziky snasela nejlepe, zustalo na strome cca 20 plodu ale zatim u nich pozoruji jen drobne naznaky zvetsovani svedcici o nastupu dozravani. Zcela tvrde.
FAIRTIME - nejpozdnejsi (cca +60 po REDHAVEN) - bohuzel jarni mraziky prezil pouze 1 plod a to jeste ve stinu u zdi. Zatim visi na vetvi a nijak se nezvetsuje.
Oproti lonsku i pres studenejsi prubeh srpna nepozoruji zadny vyrazny posun v dozravani. Cresthaven sklizim priblizne ve stejne dobe jako loni. Pokud vydrzi tohle pekne a teple pocasi i v zari tak verim ze i nejpozdnejsi broskvone opet dozraji. Budu Vas informovat.
PS : letos jsem ulovil paradni kouselk - velmi ranou broskev FRANCOISE /cca -40 REDHAVEN/ - bude tedy zajimave pristi rok sledovat zda dozraje v nasich podminkach i tato velmi ranna odruda. Pokud ano tak by slo v dobrych letech natahnout sklizen broskvi na vice nez tri mesice. Alespon v moji oblasti - Berounsko, jizni svah, 290 mnm.
Tomas
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|