Nový výhon vedle starého pařezu (kmenu) broskvoně
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.216 (?) 27.8.2014 23:16, zobrazeno: 19827x
Dobrý den,
na zakoupené zahrádce zůstala po původním majiteli starší broskvoň, měla hodně vysoko vyholené větve a úrodu jen na koncích. Seřezal jsem je ve snaze dostat nový obrost níž. To dopadlo pro stromek tragicky a kmen nakonec uschnul. Z kořenů vyrazil vedle původního kmenu nový výhon. Bude z něj něco(ovoce) nebo je to nějaká planá podnož? Listy to má jako broskev.
Mám ještě další nový stromek(letos na jaře zasazený) a ten je zřetelně roubován, ale u tohoto starého nevím, jestli se broskve tehdy roubovaly.
Děkuji, Pavel
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.216 (?), 28.8.2014 0:57
Listy jsou takové hodně protáhlé, štíhlé, úzké. Ostatní 2 broskve mají listy širší v poměru k délce.
Zkusit to můžu. Stejně už to má stromek spočítané.
Raději bych sice na jaře zasadil nový stromek, ale četl jsem, že na stejném místě by se neměla znovu sázet broskev, že je tam půda nějak jednostranně vyčerpaná.
Jak vysoko nad zemí by očko mělo být? Spíš u země, nebo ve výši budoucí korunky?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.8.2014 11:29
Ano, štíhlé špičaté listy jsou znakem podnožových broskvoní, světlé výhony pak znakem prokřížení s mandloní (vyšší tolerance k Ca).
Očkujte postupně ve výšce 10 cm očko hlavní a dále s odstupem cca 8-12 cm očka záložní (můžete i 3). Na jaře to pak stříhnete na nejnižší probuzené/rašící.
Vyčerpání půdy v době používání minerálních hnojiv bych se nebál. Ten ořezaný stromek měl za sebou jen krátké období a stejně dlouhé období tam může být i nový očkovanec na původních kořenech. Navíc máte výhodu, strom nemusí spotřebovat živiny na tvorbu kořenového systému.
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 57.250 (?), 28.8.2014 12:26
Vyčerpání půdy v době používání minerálních hnojiv bych se nebál
V době minerálních hnojiv bych se vyčerpání půdy bál, možná ještě víc. Dodáním biogenních prvků v umělé formě podpoříte a urychlíte růst rostlin, ale nezlepšíte strukturu půdy, obsah humusu, mikroflóru ani její přirozené ozdravné pochody. Roslina z půdy nejen čerpá živiny, ale vylučuje i některé zplodiny metabolismu. Intenzivním minerálním hnojením se půdní únava ještě urychlí.
Každopádně v případě této broskvoně je to jen teorie, tam bych se taky nebál.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 28.8.2014 13:08
Prosím Vás pěkně, mohl by jste mě obeznámit co znamenají pojmy-(motýlek 2/4,motýlek 2/8 po 4 roky následující za sebou),nebo odkázat na stránky, kde bych se mohl dozvědět podrobnosti?
Dále si myslím, že broskvoň má kořeny nejen mělké, ale i hluboce kořenící, a že každoroční výměnou profilu drnu 2/4-2/6 celkového trávního profilu nedostaneme okolní půdu na úroveň"jako novou",zvláště to nebude platit do nižších struktůr půdy, kde je více jílových příměsí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|