Nektarinka



Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 184.146 (?)
12.8.2013 14:39

Tak podle pana Paľa jsou strupovité a později plesnivé plody naprosto v pořádku. Hlavně žádnou chemii, že?. Ono se to říká, když na Záhoří se s tímto problémem nikdo potýkat nemusí. Chtěl bych pana Paľa vidět, jak by se tvářil na zčernalé plody meruněk v kompotech. Opravdu velmi přítažlivé. A do "koberce" červavých spadaných jablek po stromy, by se pan Paľo nejspíš postavil se skříženýma rukama na prsou a se vztyčenou hlavou by prohlásil: "Tak je to spravne, tak to ma byt". Ale připadá mi, jako bych jen já občas někde něco postříkal, jinak asi nestříká ze zdejších pisatelů nikdo nikdy nic.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 75.97 (?), 5.8.2013 10:16, zobrazeno: 22034x

Prosím o pomoc, nevím čím to ošetřit a o co se vlastně jedná.

nektarinka
nektarinka
   
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 5.8.2013 10:46

Pravděpodobně půjde o houbovité onemocnění strupovitost.Mám zato, že kuratívní léčba fungicidními přípravky nefunguje, ale většinu jich neznám, proto se mohu mýlit.Fungicídní přípravky se používají při preventívním ošetření náchylných kultivarů.

   
host - 220.186 (?), 5.8.2013 11:47

Jídlu to nevadí, ;-))

   
host - 75.97 (?), 12.8.2013 10:30

Problém je, že plody nedozrají.Bud´ plody schnijí nebo se scvrknou.Je to možné zachránit nějakým postřikem?sad

nektarinka
nektarinka
      
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 12.8.2013 12:21

Rada není jednoduchá. Tahle choroba totiž obvykle mnoho škody nenadělá, a pokud se vyskytne, poznamená plody pouze po estetické stránce. Na povrchu zejména v oblasti kališní jamky se objevují černé skvrny, do hloubky dužiny houba neproniká, takže poškození zůstává na povrchu. U vás je ale situace jiná, bohužel horší. Vy máte napadenou nektarinku, která má u plodů tenčí slupku než broskvoň a je tedy při napadení touto chorobou více zranitelná. Houba už poškodila plody tak, že se přidává monilie a plody usychají. Pravděpodobně v lokalitě kde pěstujete jsou pro rozvoj této choroby velmi vhodné podmínky. Vlhko a slabé větrání jsou pro houby (obecně) ideální. Problém je v tom, že proti této chorobě, která nebývá zásadně nebezpečná, nejsou na trhu registrované žádné speciální ochranné prostředky. Pokud se houba vyskytne, používají se proto jakékoli fungicidy účinné proti strupovitosti, například i pro jádroviny, případně kontaktní fungicidy jako prevence. U vás je problém v tom, že už máte těsně před dozráním a plody jsou těžce napadené, nepoživatelné. Obávám se, že letos už je na nějakou větší akci a záchranu pozdě. Zkuste začít příští rok s prevencí, například: pečlivý podzimní úklid shozeného listí pod stromy, podzimní i jarní důkladné omytí kmene a větví měďnatým fungicidem, zajištění přístupu proudícího vzduchu a slunce do koruny (= otevření koruny), redukce nadměrné násady plodů a … preventivní fungicidní ošetření v období června až do poloviny července. Z potenciálně vhodných a běžně dostupných prostředků mě napadá například Dithane, Sillyt, Mythos, Delan, atd… Kolegové by v tomto výběru určitě poradili lépe než já. Ideální je kombinovat dva přípravky s rozdílným mechanismem účinku. Pozor na ochrannou lhůtu.

      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 184.146 (?), 12.8.2013 14:39

Tak podle pana Paľa jsou strupovité a později plesnivé plody naprosto v pořádku. Hlavně žádnou chemii, že?. Ono se to říká, když na Záhoří se s tímto problémem nikdo potýkat nemusí. Chtěl bych pana Paľa vidět, jak by se tvářil na zčernalé plody meruněk v kompotech. Opravdu velmi přítažlivé. A do "koberce" červavých spadaných jablek po stromy, by se pan Paľo nejspíš postavil se skříženýma rukama na prsou a se vztyčenou hlavou by prohlásil: "Tak je to spravne, tak to ma byt". Ale připadá mi, jako bych jen já občas někde něco postříkal, jinak asi nestříká ze zdejších pisatelů nikdo nikdy nic.

         
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 59.254 (?), 12.8.2013 14:56

Ale stříká, Petře. Jen je zbytečné se hádat - jak píšeš Ty i pan Paľo každý máme jiné podmínky. Každý má navíc svou pravdu.

Nevím, jak u Tebe, ale mé loňské strupaté Redhavenky měly dost nahořklou chuť slupky. Čili jsem to letos řešil včas jedním postřikem Horizonu. No name větší meruňku jsem nestříkl a dopadla v porovnání s ostatními prachbídně.

Už neobracejme něco tisíckrát obrácené. Někdo úplně bez chemie, někdo s rozumnou chemií s dvojnásobnými OL a někdo stříkne proti strupům i desetkrát i více. Každý je strůjcem svého zdraví.

K dotazům: nechť každý radí, jak uzná za vhodné a je jen a jen na tazateli, jak si to přebere. Každý máme snad aspoň základní školu a dokážeme si dát 5 a 5 dohromady.

            
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 184.146 (?), 12.8.2013 20:09

Míťa jako "smírčí soudce" vykonal opět svojí práci. Škoda, že se do diskuze nezapojí odborníci jako je Kuky nebo pan Vinšálek. Jistě by používání ochranných chemických prostředků obhájili lépe.

               
host - 171.155 (?), 12.8.2013 22:22

tak jo, já se taky trochu přidám, letos jsem umírněný chemický boj prakticky prohrál- zahrada 480m.n.m., podhůří Šumavy, sadařská oblast. Peckoviny obstály-meruňky i broskve (postřik jen na kadeřavost a moniliový úžeh). Zato jabloně nerezistenty úplná katastrofa i přes 5 postřikků (Baycor, Zato, Discus, Dithane, Syllit), prakticky 90%ní výrazné poškození. Soused profesionální sadař se mi smál - stříkal 13x a prý to jakž takž ujde:). Dokonce jsem se rozhodl, že část přeroubuji na rezistenty - Melrose na Topaz, Rubín na Rubinolu. A pro příští rok se budu mnohem více a cíleněji věnovat svým oblíbeným nerezistentům - Starkrimson, Matčino, Jonathan- změním složení postřiků a asi i četnost. Můj závěr je: bez chemie to nejde, pokud chcete pěstavat určité odrůdy na určitém místě.

Lucas

                  
host - 248.52 (?), 12.8.2013 23:56

Když ony ani ty rezistenty nemusí být 100% - kamarádka jabloně nikdy nestříkala (má Topas, Rubinolu, Rajku, Goldstar) a plody byly čisté. A letos? Dnes jsem si toho všimla - plody a někde i listy samá strupovitost... Že by u všech najednou prolomená rezistence?? A to u nás (HK) pršívá málokdy, déšť se nám většinou vyhne.            Lída

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika