Nejchutnější odrůdy broskví



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?)
8.5.2008 9:01

Konzument si zvykl spíš na vzhled. Chuť dobrých bělomasých odrůd je lahodná, typicky broskvovitá, zatímco některé žlutomasé a nektarinky se sladkou chutí blíží slívám.  Žlutá dužina ovšem o dost lépe vypadá, v kompotu pak jednoznačně. 
   Souvisí-li odolnost vůči kadeřavosti přímo s barvou dužiny ale nevím.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
            
host - 220.186 (?), 27.8.2013 21:59

Ne všichni školkaři vyorávají peckoviny napodzim. Pro jarní prodej se dá vyorávat i ihned po rozmrznutí půdy.

No a pokud Vám množí stromky známý nebo máte vlastní miniškolku, ta víte, že nejlepší je co se dopoledne vyryje, to může být do večera na trvalém stanovišti.

      
host - 176.186 (?), 16.3.2008 9:42

Kde se dá sehnat odrůda Babygold? Děkuji za odpověď, Jana

         
host - 165.59 (?), 16.3.2008 18:42

Mohu Vám pomoci, ale potřebuji na Vás kontakt, jinak to snad nebude takový problém. Odrůdu Babygold jsem neviděl v prodejní síti několik let. V chladnějších podmínkách by Vám ale nemusela dozrát do standartní kvality. I.H.

            
host - 176.186 (?), 17.3.2008 13:51

Děkuji za pomoc, dejte mi vědět na jana.grussova@seznam.cz. Dala bych na Vaše doporučení, co se týče clingů. Na Babygoldu mě oproti Catherině láká, že dozrává později. Bydlím v oblasti vhodné pro pěstování broskví.

      
host - 82.62 (?), 21.3.2008 21:33

Souhlasím, variabilita odrůd je již tak vysoká, že můžeme sklízet od začátku prázdnin do poloviny září. Jsem z Č. Budějovic a mám pro svou potřebu odrůdy Redwin-bělomasá, dozrává zač. července a dále postupně Earliglo, Sunhaven,Redhaven, Fairhaven a Cresthaven. Můj názor na kvalitu plodů-čím pozdnější, tím lepší chuť, větší plody a menší pecky. Co se týká možnosti zmrznutí- v Č.Bu. již dlouho nakvétají broskvoně později, než meruňky a vzhledem k tomu, že uvedené odrůdy mají květy zvonkovitého tvaru, odolají spolehlivě v době květu -4st.C.

         
host - 149.190 (?), 3.4.2008 20:37

Dobrý den, dnes jsem viděl prodávat v zahradnictví broskvoń s názvem BELMONDO. Chtěl bych se zeptat, jestli tu má někdo s touto odrůdou zkušenosti.    Díky za radu.

         
host - 197.143 (?), 8.5.2008 8:32

Je jen škoda,  že si český konzument zvykl na chuť žlutomasých broskví. To bělomasé mají krom vyšší cukernatosti i o něco lepší odolnost proti kadeřavosti. Aspoň podle ing. Okoukropce, který se odrůdami dosti podrobně zabýval v Lednici.

Juraj Kafka

            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 85.27 (?), 8.5.2008 9:01

Konzument si zvykl spíš na vzhled. Chuť dobrých bělomasých odrůd je lahodná, typicky broskvovitá, zatímco některé žlutomasé a nektarinky se sladkou chutí blíží slívám.  Žlutá dužina ovšem o dost lépe vypadá, v kompotu pak jednoznačně. 
   Souvisí-li odolnost vůči kadeřavosti přímo s barvou dužiny ale nevím.

               
host - 165.59 (?), 9.5.2008 9:18

Když zanedbáte postřik proti kadeřavosti broskvoní buď v termínu postřiku anebo v kvalitě postřiku, je jedno, jaká je náchylnost na tuto závažnou chorobu u tzv. různě odolných odrůd a kadeřavost vás nemine. A navíc i když splníte výše uvedené podmínky, sem tam nějaký zkadeřený lísteček objevíte. Co se týká rozdílné chuti mezi bělomasými a žlutomasými popř. i oranžověmasými broskvemi, tak to je velmi individuální hodnotit. Někomu chutnají více kyselkavé a šťavnaté, jinému spíše s pevnější konzistencí a sladší. Jinak chutná skorá bělomasá oproti pozdní. Kvalitativně se dočkáme chuťově vynikajících plodů v závislosti na půdních (periodické hnojení organickými hnojivy) a klimatických (tepelné a světelné podmínky v daném roce a doplňková závlaha zejm. na začátku tvrdnutí pecek v období sucha) podmínkách. Esteticky ale na trhu jednoznačně vyhrávají žlutomasé. A ještě oprava jednoho šotku: pan inženýr se jmenuje Oukropec.  I.H.

                  
host - 197.143 (?), 10.5.2008 13:08

Děkuji za opravu, nějak se mi to K tam připletlo. Tímto se panu inženýru Oukropcovi omlouvám.

Možná bychom se měli ptát jeho na kvalitu ovoce tohoto druhu.

Juraj Kafka

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika