Nejchutnější odrůdy broskví
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.186 (?) 31.10.2007 16:21, zobrazeno: 99955x
Ráda bych se seznámila s Vašimi názory na chuťově nejkvalitnější odrůdy broskví, bez ohledu na náročnost pěstování atd. (to už jde dohledat). Popisy, jak která odrůda chutná, bývají totiž dost indiferentní a já v tomhle ohledu nemám dostatek zkušeností. Samozřejmě, že jde o individuální názor, v naší rodině se např. moc neujaly bělomasé odrůdy a také jsem slyšela, že chuťově nejlepší bývají ty broskve, které se špatně odlučují od pecky. Také srovnání nebo žebříčky budou vítány, sortiment je dnes totiž opravdu široký. Děkuji za Vaše příspěvky, Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 27.12.2007 17:46
Spíše než podle chuti je třeba volit odrůdy podle lokality. Pokud nejste z jižní Moravy, tak asi bude nejdůležitější poznámka "odrůda vhodná i pro okrajové oblasti". Asi nezklame Red Haven. Mně chutnají i bělomasé broskve, např. Luna. Pokud chcete broskve na jídlo, asi nemá cenu pídit se po odlučitelnosti pecky a snadném loupání slupky. Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.59 (?), 18.2.2008 20:07
Nesouhlasím s názorem, že nejchutnější broskve jsou ty, které se špatně odlučují od pecky. Jsou to vesměs skoré kultivary, které kromě špatné odlučitelnosti velmi často trpí fyziologickým praskáním pecek. Relativní pocit výborné chuti je spíš dán tím, že jde o první broskve. Broskvoně pěstuji v nejteplejší části republiky téměř 20 let a tady je můj žebříček těch nejkvalitnějších, který porovnává 20 odrůd. Doporučuji odrůdy Cresthaven a Suncrest dozrávající u nás 20.-30.8., kromě skvělé chuti jdou krásně od pecky ještě tvrdé pro zavařování. Pro opravdové labužníky bych doporučil tzv. cling nejlépe z řady Babygold (15.8.) a Katarina (8.8) chutí připomínající broskev s meruňkou s oranžovou dužninou, odlučitelnost je ale trochu horší. Pro pěstování v teplých oblastech do nadmoř. výšky max. 400m jsou výborné Triogem, Envoy a Burbank July Elberta dozrávající na začátku 2.srpnové dekády. Slovenská odrůda Flamingo stejně jako Redhaven mají většinou plnou odlučitelnost od pecky až po změknutí, chuťově hodnotím lépe druhou jmenovanou. Pokud pěstujete broskvoně v teplé oblasti, je docela dobré pěstovat takovou škálu odrůd, abyste je mohli nepřetržitě konzumovat od začátku prázdnin (Favorita Merettinni III) až do poloviny září i déle (Madison). Mezeru mezi nejskorejšími odrůdami a Redhaven Vám vyplní např. Earlyglo. Stromky nikdy nepěstujte v mrazové kotlince, nejlepší jsou mírné svahy orientované na jih. Kupujte je a vysazujte zásadně na jaře, pokud ovšem nejsou vypěstovány v kontejneru s bohatým prokořeněním. Stromky vyrývané ve školce na podzim se málokdy ujmou, i když jsou přes zimu překryty hlínou nebo substrátem. Mimochodem teď o víkendu je vysoce aktuální postřik proti kadeřavosti, nejlepší je roztokem Kuprikolu (60g/10l vody) stromek doslova omýt. Pozdější postřik již nemusí být účinný a bude Vás čekat nemilé překvapení (květen) v podobě zdecimovaných stromků kadeřavostí. I.H.
|
|
|
|
|
|
|
host - 186.98 (?), 19.2.2008 8:35
I. H. : Tomu říkám kvalitní příspěvek!!!
Ta catherina a baby gold budou trochu náročnější na teplo než jmenované red haven a flamingo že?
Karlos.
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.59 (?), 19.2.2008 10:42
Zkuste pěstovat odrůdu Katarina, měla by dozrát i v horších podmínkách.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.144 (?), 14.3.2008 18:33
Dobrý den,
musím potvrdit, že odrůda Cling 83 (Federica-Catherina) patří mezi nejchutnější, ačkoli je neodlučitelná od pecky. Řadí se mezi nejotužilejší odrůdy proti mrazu v květu, jež se velice blíží tzv. vinohradnickým semenáčům. jinak v sortimentu se nejde dost kvalitních i odlučitelných odrůd (Redhaven, Royal Glory, Suncrest aj.)
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.35 (?), 5.3.2008 9:40
Nesouhlasím s tím že se musí broskve sázet pouze na jaře. Stejně jsou většinou vyorány na podzim tak že je lepší je hned zasadit. Spíš se jedná o to aby přes zimu neuschly. V případě větších mrazíků se dá zakrýt nějakou netkanou textilií nebo papírovým pytlem. Mluvím za sebe jako zahrádkáře a né jako velkopěstitele.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|