Mladé stromky broskev a nektarinka

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
28.4.2014 12:39

asi bych to dělal opačně = nejprve namočil i s podstatnou částí kmínku do sudu s vodou a teprve po hydrataci stromku stříhal.

Já považuji za lepší postup tak, jak jsem napsal, nejdřív vykopat, pak  zastřihnout kořeny, protože zaschlými konci stromek natahuje vodu hůře, pak vložit do vody, pak vysadit a zastřihnout větvičky.  Ustřihnuté konce možno zavoskovat.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 241.241 (?), 28.4.2014 9:50, zobrazeno: 9353x

Chtěla bych se zeptat jak dlouho mladému stromku trvá než zakoření. Sázeli jsme v polovině března broskev tvrdka pozdní a nektarinku pozdní - jižní čechy - mírný svah, pravidelná zálivka. Stromky jsou živé, ale stále nepučí, mladé stromky meruňka a třešeň byly zasazeny 14 dní poté a už mají krásné velké listy. Nemáme nějak přihnojit nebo máme být trpělivý a čekat, ještě mě napadlo, nemáme ještě více zakrátit větvičky

děkuji

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.4.2014 12:10

Stromky vykopejte, začištěte jim kořeny "do bílého" ,  ponořte na celý den do sudu s vodou a opět vysaďte.  Nevím, nakolik jste zkrátila větvičky při výsadbě, ale jestli správně (max 3 pupeny), víc už by to nešlo. Takže asi zkrátit.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 12:27

asi bych to dělal opačně = nejprve namočil i s podstatnou částí kmínku do sudu s vodou a teprve po hydrataci stromku stříhal.

Při novém sázení je potřeba dbát, aby v substrátu nebyly dosud tlející zbytky rostlin a měl správnou strukturu pro obklopení kořenů zajišťijící jak vzdušnost, tak i dobré předávání vláhy (na jistotu s kupovaným substrátem "pěstební B" cca 30 l/stromek nic nezkazíte).

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.4.2014 12:39

Já považuji za lepší postup tak, jak jsem napsal, nejdřív vykopat, pak  zastřihnout kořeny, protože zaschlými konci stromek natahuje vodu hůře, pak vložit do vody, pak vysadit a zastřihnout větvičky.  Ustřihnuté konce možno zavoskovat.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 14:03

při namočení i s kmínkem či korunkou je podstatná zejména hydratace celým povrchem. Jisté je, že když při střihu zjistím nedostatečnou hydrataci, tk ten stromek šoupnu do sudu zpátky a sázím, až když je dřevo "šťavnaté".

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.4.2014 15:15

Ale já jsem přeci nepsal nic o tom, že stromku před namočením do sudu ustřihnu kmínek nebo korunku, nýbrž že začistím konce kořenů. Samozřejmě se namáčí stromek celý, krom toho, co vyčuhuje ze sudu, když kořeny dosednou na dno.  Části větviček, které jsou definitivně uschlé, již obvykle nehydratují a zůstanou scvrklé. Ty je dobré dát pryč.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 12:18

Hlavně nepřihnojovat. Pokud kořeny nefungují a stromek není zakořeněný, žádná výživa nepomůže. Spíše můžete dosáhnout opaku, že stromku pracně vytvořené vlásečnicové kořínky spálíte.

Takže trpělivostí a zkrácením nic nezkazíte. Měl jsem jednou stromek s předčasným obrostem pouze do jedné strany, tak jsem to střihnul na nejvýše položené bdící očko na kmínku a do podzimka ten jediný výhon do kterého šla veškerá síla dohonil ostatní s "normálně" založenou korunkou. Tedy hranice radikálnosti střihu "korunky" je cca 5té očko nad místem očkování.

host - 120.137 (?), 28.4.2014 14:39

Ja teda nejsem zadny odbornik, ale mel jsem ten samy problem. Sadil jsem asi 10 stromku a nektarinka Red Gold a broskvon Cresthaven se chytly nejpozdeji. Peci mely stejnou jak ostatni stromky a zacly pucet az kdyz jsem s nima uz soro nepocital. Dejte tomu cas ;)

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 109.116 (?), 28.4.2014 15:04

Důležité je, jak moc anebo naopak málo jste stromky při výsadbě ostřihali. To je zásadní hledisko pro schopnost stromku s poškozenými kořeny nastartovat rašení oček. Pokud stromek nechce začít rašit, je nutné radikálne snížit počet oček a snížit odparnou plochu povrchu nadzemní části na nejnutnější minimum, což už zmínili pánové v úvodu diskuse. To znamená radikální sestřih korunky, například na pouhé tři ponechané výhony a na každém z nich jen dvě až tři očka. Zavodnění stromku lze improvizovaně provést i bez nutnosti jeho vykopání a to tak, že celý kmínek obalíme nějakým savým materiálem (např. bavlněným hadrem,...) a důkladně jej několikrát polijeme, aby byl nejméně 24 hodin mokrý. Účelné je též zajistit trvalé zastínění až do počátku rašení. Pokud jsou vaše stromky ještě životaschopné, měly by se po takovém zásahu chytit.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 15:32

... jeden můj známý říkal "největší škůdce je netrpělivost a zvědavý prst". Asi v tomto případě bude nejlepší "jen vyčkávat". FM3 má u mne 6 listů, Symfonie 2-3 vivinuté a když je stromek retardovaný přesazováním, tak může mít sotva myší ouško. Hlavně aby měl napnutou kůru na kmeni, pak jsme v klidu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz