Mladé stromky broskev a nektarinka
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 241.241 (?), 28.4.2014 9:50, zobrazeno: 9353x
Chtěla bych se zeptat jak dlouho mladému stromku trvá než zakoření. Sázeli jsme v polovině března broskev tvrdka pozdní a nektarinku pozdní - jižní čechy - mírný svah, pravidelná zálivka. Stromky jsou živé, ale stále nepučí, mladé stromky meruňka a třešeň byly zasazeny 14 dní poté a už mají krásné velké listy. Nemáme nějak přihnojit nebo máme být trpělivý a čekat, ještě mě napadlo, nemáme ještě více zakrátit větvičky
děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 12:27
asi bych to dělal opačně = nejprve namočil i s podstatnou částí kmínku do sudu s vodou a teprve po hydrataci stromku stříhal.
Při novém sázení je potřeba dbát, aby v substrátu nebyly dosud tlející zbytky rostlin a měl správnou strukturu pro obklopení kořenů zajišťijící jak vzdušnost, tak i dobré předávání vláhy (na jistotu s kupovaným substrátem "pěstební B" cca 30 l/stromek nic nezkazíte).
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 28.4.2014 12:39
asi bych to dělal opačně = nejprve namočil i s podstatnou částí kmínku do sudu s vodou a teprve po hydrataci stromku stříhal.
Já považuji za lepší postup tak, jak jsem napsal, nejdřív vykopat, pak zastřihnout kořeny, protože zaschlými konci stromek natahuje vodu hůře, pak vložit do vody, pak vysadit a zastřihnout větvičky. Ustřihnuté konce možno zavoskovat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 28.4.2014 12:18
Hlavně nepřihnojovat. Pokud kořeny nefungují a stromek není zakořeněný, žádná výživa nepomůže. Spíše můžete dosáhnout opaku, že stromku pracně vytvořené vlásečnicové kořínky spálíte.
Takže trpělivostí a zkrácením nic nezkazíte. Měl jsem jednou stromek s předčasným obrostem pouze do jedné strany, tak jsem to střihnul na nejvýše položené bdící očko na kmínku a do podzimka ten jediný výhon do kterého šla veškerá síla dohonil ostatní s "normálně" založenou korunkou. Tedy hranice radikálnosti střihu "korunky" je cca 5té očko nad místem očkování.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 120.137 (?), 28.4.2014 14:39
Ja teda nejsem zadny odbornik, ale mel jsem ten samy problem. Sadil jsem asi 10 stromku a nektarinka Red Gold a broskvon Cresthaven se chytly nejpozdeji. Peci mely stejnou jak ostatni stromky a zacly pucet az kdyz jsem s nima uz soro nepocital. Dejte tomu cas ;)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|