Krasava



host - 47.15 (?)
9.8.2012 14:46

Ahoj Petře, krásné fotky. Hlavně zaostřené na to, oč nám běží. Co bys nám letos řekl k její chuti??? Zatím (ještě tak rok či dva) budu znát chuť jen bělomasých no name semenáčů... a že mi šmakují! Obzvláště kompot je z nich nedostižný svým zvláštně nahořklým aróma...

Zdraví Mittwoch

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 210.187 (?), 22.4.2011 12:29, zobrazeno: 46567x

Několikrát jsem měl možnost ochutnat vynikající bělomasé broskve vypěstované z dovezených pecek. Netušil jsem, že tak dobré, výrazně aromatické plody už neochutnám. Například odrůda Krasava má hezké, velké, sladké plody, ale aroma je slabší. Máte stejný názor nebo jsem zakoupil nějakou jinou odrůdu?

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 22.4.2011 13:27

Nevím, jaké Vám vyrostly broskve z dovezených pecek. Ale mně Krasava chutná velice. Je nesrovnatelně lepší než jiné bělomasé, co jsem znal, třeba Amsdenova - velikostí i chutí.

      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 210.187 (?), 22.4.2011 17:29

Mně z pecek nic nevyrostlo. Tvrdili mně, že jsou to stromy vypěstované z pecek dovezených z nějaké bývalé země SSSR. Krasava je zatím jen sladká voda. Je to přirovnání, které tady někdo použil v souvislosti s nějakou placatou bělomasou odrůdou.

      
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 210.187 (?), 22.4.2011 17:46

Amsdenovu tady někdo před časem chválil. To máte jako s s těmi meruňkami Kioto a Pinkcot. Samá chvála, ale jeden názor byl opačný. V souladu s tím, co se o nich psalo. 

         
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 9.8.2012 0:23

Další na řadě byla bělomasá odrůda Krasava. Bohužel také s větším množstvím ponechaných plodů, než by bylo zdrávo. Tady alespoň vím, že tato odrůda dokáže při rozumném množství plodů mnohem víc, než dokázala letos. Tak alespoň nějaké ty záběry pro potěchu oka. Pěkný den.

Krasava (4.8. 2012)
Krasava (4.8. 2012)
Krasava (4.8. 2012)
Krasava (4.8. 2012)
Krasava (4.8. 2012)
Krasava (4.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
Krasava (8.8. 2012)
            
host - 47.15 (?), 9.8.2012 14:46

Ahoj Petře, krásné fotky. Hlavně zaostřené na to, oč nám běží. Co bys nám letos řekl k její chuti??? Zatím (ještě tak rok či dva) budu znát chuť jen bělomasých no name semenáčů... a že mi šmakují! Obzvláště kompot je z nich nedostižný svým zvláštně nahořklým aróma...

Zdraví Mittwoch

               
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10414) - 70.240 (?), 9.8.2012 22:33

Krasava je letos bohužel asi největší propadák. Když už nechutná dětem ani manželce, tak to je už co říct. Vyplývá z toho poučení, že není možné tuto odrůdu nechat přeplodit. V plodech absentuje aroma i cukr. Až ostrá chuť z minulého roku je ta tam. Tady se to může svést na přeplození, ale u Halehavenu, který se vyznačuje ze starých, klasických odrůd snad největšími plody, je to asi ne úplně potřebnými teplotami pro tu správnou kvalitu. Je dobré, že letos člověk prakticky kvůli častým dešťům nemusí nic zalévat, ale plody broskví jsou podle mě "napité" až moc. Pokud bych oprášil rozdělení pěstování broskvoní do zón, tak Envoy i Halehaven bych zařadil do I.zóny, která zde není. Anebo bych použil označení - pěstovat jen v teplých oblastech. Teplou oblastí nebo I.zónou bych označil např. Břeclavsko nebo jižní Slovensko. Takže hledání odrůd, které budou poskytovat aromatické a zároveň i sladší plody v normálním, běžném středoevropském létě, v nadmořské výšce 230 m.n.m., pokračuje dál.

                  
jarda7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (641) - 39.219 (?), 10.8.2012 19:45

V mnoha případech nechutných broskví jsem se přesvědčil, že zádrhel může být i v nepřesném stanovení sklizňové zralosti.

Přetažení i o 1 den už mělo za následek, že v konzumní zralosti byly plody bez kyselin a pak už i bez cukru.

Možná se to může měnit i rok od roku.

            
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 9.8.2012 16:29

Petře fotky máš pěkné a plody také. Já si musím ještě minimálně rok počkat. Letos je stromek moc malý.  Bělomasé broskve mám rád, protože mají jinou chuť než žlutomasé. Proto jsem pořídil Krasavu. Původně jsem chtěl Amsdenovu - chuť z dětství, pamatuji si že byla výborná. Krasava je tuším vyšlechtěna z ní a má být ještě chutnější. Z bělomasých broskví mám ještě letos první plod Červeného císaře. Ještě jsem nekoštoval. Vlastně i Redwin je bělomasá, ale ta už je dávno snězená, zraje jako jedna z prvních broskví. Ještě ranější je Primissima Delbard - od té jsem včera získal roub, takže dnes budu očkovat. Už je čas a hlavně je i míza!

Červený císař
Červený císař
               
host - 183.140 (?), 10.8.2012 21:09

Zdravím, pokud by někdo měl možnost, sežente si rozhodně Fidelii. myslím že budete velice mile překvapeni. Objem pecky k dužnině, pevnost a jemná slupka nemají chybu. david


zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika