Krasava
|
|
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 47.15 (?), 9.8.2012 14:46
Ahoj Petře, krásné fotky. Hlavně zaostřené na to, oč nám běží. Co bys nám letos řekl k její chuti??? Zatím (ještě tak rok či dva) budu znát chuť jen bělomasých no name semenáčů... a že mi šmakují! Obzvláště kompot je z nich nedostižný svým zvláštně nahořklým aróma...
Zdraví Mittwoch
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 9.8.2012 22:33
Krasava je letos bohužel asi největší propadák. Když už nechutná dětem ani manželce, tak to je už co říct. Vyplývá z toho poučení, že není možné tuto odrůdu nechat přeplodit. V plodech absentuje aroma i cukr. Až ostrá chuť z minulého roku je ta tam. Tady se to může svést na přeplození, ale u Halehavenu, který se vyznačuje ze starých, klasických odrůd snad největšími plody, je to asi ne úplně potřebnými teplotami pro tu správnou kvalitu. Je dobré, že letos člověk prakticky kvůli častým dešťům nemusí nic zalévat, ale plody broskví jsou podle mě "napité" až moc. Pokud bych oprášil rozdělení pěstování broskvoní do zón, tak Envoy i Halehaven bych zařadil do I.zóny, která zde není. Anebo bych použil označení - pěstovat jen v teplých oblastech. Teplou oblastí nebo I.zónou bych označil např. Břeclavsko nebo jižní Slovensko. Takže hledání odrůd, které budou poskytovat aromatické a zároveň i sladší plody v normálním, běžném středoevropském létě, v nadmořské výšce 230 m.n.m., pokračuje dál.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 39.219 (?), 10.8.2012 19:45
V mnoha případech nechutných broskví jsem se přesvědčil, že zádrhel může být i v nepřesném stanovení sklizňové zralosti.
Přetažení i o 1 den už mělo za následek, že v konzumní zralosti byly plody bez kyselin a pak už i bez cukru.
Možná se to může měnit i rok od roku.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 183.140 (?), 10.8.2012 21:09
Zdravím, pokud by někdo měl možnost, sežente si rozhodně Fidelii. myslím že budete velice mile překvapeni. Objem pecky k dužnině, pevnost a jemná slupka nemají chybu. david
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|