Ještě zhruba před dvaceti lety bylo nutno v létě zalívat, nýčko mám problém jak se vody zbavit. Tento týden bylo docela hezky, ráno mrazy do -7°C, pak celý den slunce... a v pátek muselo začít pršet, asi aby ta nacucaná "hubka" moc neobeschla.
Ještě zhruba před dvaceti lety bylo nutno v létě zalívat, nýčko mám problém jak se vody zbavit. Tento týden bylo docela hezky, ráno mrazy do -7°C, pak celý den slunce... a v pátek muselo začít pršet, asi aby ta nacucaná "hubka" moc neobeschla.
Na napadených letorostech se velmi často objevuje klejotok, který postupně přechází i na starší dřevo a může být příčinou rozsáhlejšího poškození stromů.
Tato choroba napadá především meruňky a višně, včetně okrasných višní (silně náchylná je např. višeň plstnatá). V menším rozsahu napadá i třešně. Listy na napadených větvičkách postupně vadnou a usychají. Přitom zůstávají na větvičkách, které vypadají jako spálené (proto též úžeh nebo spála). Příznaky napadení květů, které neopadávají a zůstávají na stromech, připomínají poškození mrazem. Na napadených letorostech se velmi často objevuje klejotok, který postupně přechází i na starší dřevo a může být příčinou rozsáhlejšího poškození stromů. U všech druhů peckovin jsou podstatné rozdíly v napadení jednotlivých odrůd. Shodný původce je i příčinou moniliové hniloby plodů peckovin... To znám, ale z meruňky! Mirek
Glejotok vzniká na vysilených a slabo strihaných stromoch. Preto poriadne strihám, preberám plody, kyprím pôdu, hnojím močovkou a draslíkom. Glejotok sa mi už neobjavuje.