Kdy stříkat proti kadeřavosti v roce 2014

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?)
27.2.2014 9:44
Tak mne to kdysi učila jedna paní inženýrka - zahradnice, její rady kopírují zhruba tohle z agromanualu. """"Velmi důležitý je termín ošetření. Teoreticky je možné ošetřovat kdykoliv od opadu listů na podzim do doby, kdy začínají rašit vrcholové (terminální) pupeny. Samozřejmě že za mrazivého počasí ošetření není možné provádět. V tuto uvedenou dobu je nejvhodnější měďnatý přípravek Champion 50 WP. Osvědčuje se jedno ošetření před příchodem zimy a jedno nebo dvě ošetření v době rašení terminálních pupenů. Kromě těchto přípravků je možné použít i přípravky Delan 700 WG, Dithane DG, Sulka nebo Syllit 65. Jakékoliv ošetření později než v době květu je však již zcela neúčinné.""" V této době již nebudu ošetřovat mědí, už to prostě nestíhám a to jedno ošetření už vynechám, nevlezu se ani do zkráceného termínu, ani do času ani do počasí, bohužel.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 242.167 (?), 27.2.2014 5:34

Břeclav - včera jsem se díval na nektarinku a řekl bych že na postřik mědí je již každopádně pozdě, některé pupeny jsou již růžové. Deset dní po mědi dám nějaký ten Delan nebo Syllit a "hyn se hukáže".

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 168.18 (?), 27.2.2014 8:26

Mirku, proč si myslíte, že na postřik mědí je již pozdě? Já používám bez problémů Kuprikol až do doby těsně před rozkvětem.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 27.2.2014 9:44
Tak mne to kdysi učila jedna paní inženýrka - zahradnice, její rady kopírují zhruba tohle z agromanualu. """"Velmi důležitý je termín ošetření. Teoreticky je možné ošetřovat kdykoliv od opadu listů na podzim do doby, kdy začínají rašit vrcholové (terminální) pupeny. Samozřejmě že za mrazivého počasí ošetření není možné provádět. V tuto uvedenou dobu je nejvhodnější měďnatý přípravek Champion 50 WP. Osvědčuje se jedno ošetření před příchodem zimy a jedno nebo dvě ošetření v době rašení terminálních pupenů. Kromě těchto přípravků je možné použít i přípravky Delan 700 WG, Dithane DG, Sulka nebo Syllit 65. Jakékoliv ošetření později než v době květu je však již zcela neúčinné.""" V této době již nebudu ošetřovat mědí, už to prostě nestíhám a to jedno ošetření už vynechám, nevlezu se ani do zkráceného termínu, ani do času ani do počasí, bohužel.

host - 45.252 (?), 3.3.2014 17:49

Kuprikolem jsem stříkal 1.3. a nezdály se mě pupeny "růžové" v 300m. n m. Dnes už byly pupeny světle hnědé- možná "růžové".

host - 242.167 (?), 3.3.2014 18:04

O víkendu jsem to stříkl Syllitem 65 WP ale mám obavu že v mém případě už je na postřiky pozdě, broskvoně jsou už hodně narašeny a nádherný teplý víkend je popohnal. Mirek

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 129.112 (?), 4.3.2014 0:39

Kuprikol alebo Champion, v obsahu účinnej medi žiadny rozdiel. Striekal som broskyne pred príchodom zimy a na jej konci- vo februári. Myslím si, že viac postrekov netreba. Tohtoročným krátkym zmladzujúcim rezom broskýň odstránim na jar viac ako polovicu listových púčikov, takže "postzimná" kučeravosť nehrozí. Horšie to je s tou "letnou", kedy vďaka dlhotrvajúcemu dáždivému počasiu parazitická huba napáda vrcholové listové ružice na mladých výhonoch. Tomu žiadny Champion či Kuprikol v predjarí nezabráni.

host - 6.7 (?), 4.3.2014 8:56

Ale ano, postrek zabrani aj neskorsej kuceravitosti, aspon ciastocne, alebo ju obmedzi. Mikroorganizmus sa prebudza v isty cas a ked zasiahnete presne obmedzite mnozstvo sporov. Neskor mozete nieco spravit aplikaciou syllitom.

Chcem sa spytat. Mozno champion kombinovat s olejovymi pripravkami proti prezimujucim skodcom? + insekticidny pripravok, s ktorym sa to miesa...

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 234.153 (?), 5.3.2014 0:50

Samotné spory parazita Taphrina deformans sú voči fungicídu odolné. Meď ničí ich vegetatívne štádia- vlákna (hyfy), ktoré vrastajú do zárodkov listov. Preto má predjarný zásah zmysel. Počas studeného a mokrého júna však na februárový zásah meďou ostala iba spomienka. Parazit napáda listové ružice aj uprostred leta.

Meďnaté postreky sú miešateľné s niektorými sirnatými (Sulikol, Thiovit...) a s Dithane (v minulosti aj Euparen, Topsin...). Miešateľnosť medi s väčšinou insekticídov je otázna. S listovými hnojivami (Wuxal, Harmavit, Fytovit...) sú nemiešateľné. S Oleoekaluxom by som Champion nemiešal. Olejová emulzia a disperzia hydroxidu meďnatého na povrchu listov sú dve rozdielne veci.

host - 105.132 (?), 5.3.2014 11:46

V tomto linku sa nieco take odporuca.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 117.61 (?), 5.3.2014 14:23

Používajú spolu s olejovou emulziou fungicídy na báze dvojmocnej medi?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz