Kde sehnat broskvoň Catharinu (NJC 83)?
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 36.132 (?) 17.3.2013 20:20, zobrazeno: 27993x
Dobrý den, zaujala mne odrůda broskví Catharina - NJC 83. Prohledal jsem internet, a našel jsem ji v nabídce pouze v Droždíně (u Olomouce) či v Kadově (jižní Morava). Nevítě nekdo, prosím, o tom, kde tuto odrůdu sehnat v Čechách, nejlépe v oblasti Litoměřicka? Předem děkuji za odpověď.
J. Beneš
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 18.3.2013 11:00
Zdravím, catherina je ranější cling, přibližně kolem 10.8., dle ročníku. v kompotu fantastická, proto je taky vyšlechtěná. na mrazy je jedna z nejodolnějších. akorát chce fest probírat, jinak je drobnější a na chuti se to dost projeví, strom se dost zeslabuje. Mezi staršími klingy je pořád velmi dobrá. Dobrá je i Cling 102, ale ten neplodí tolik a dost roste. david
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 18.3.2013 13:08
Přiznám se, že o tvrdky jsem velký zájem nikdy neměl právě proto, že jsou vhodné pouze pro průmyslové zpracování. Ale na druhou stranu jsem nečekal, že se setkám s tak protichůdnými stanovisky, jako u Honzy a u davida na odrůdu Catharina. Ani se mně nechce věřit, že by tato tvrdka byla chuťově horší, než klasické broskve. S tím bych nepočítal. Ale ono se to hodnotí, když clingové kompoty pochází ze stromů pěstovaných v podmínkách Řecka. To je potom lahoda. Rozhodovat se pro pěstování tvrdek jen tak pro ochutnání, podle lahodné chuti těchto kompotů, asi tím pádem nelze. Co se týče neodlučitelnosti pecky od dužniny, tak díky tomu, že u mě stále více stoupá obliba pro pěstování raných odrůd broskvoní, tak mně tato neodlučitelnost přestává čím dál tím více vadit
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 221.3 (?), 19.3.2013 15:55
Jakou barvu mají jiné tvrdky nevím, tohle je opravdu shoda náhod, že známí od Prahy je přivezli a že jsem jel za týden do Olomouce, tak jsem je měl ještě v paměti. Když jsem tu Katerínu viděl, zeptal jsem se na ní. Do vyšších poloh se nedoporučují, a tak je školkaři v okolí neočkují a neberou do prodeje, to jaké jsou jiné by věděli nejspíše Moraváci od Kobylí nebo z jiných broskvorodých oblastí.
Z krámu znám vyloženě žluté tvrdky bez líčka z Řecka, ale špatně šly na odbyt. Pár let jsem ovoce a zeleninu prodával, lidi nehodnotí ovoce podle jeho vnitřních kvalit, ale podle vzhledu. Tedy hezké, barevné, bez otlaků a tvrdé mají přednost před jinými.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |