Pre Petra z Pardubic.
Kuprikol som zacal pouzivat asi pred 20 rokmi po precitani clanku v Zahradkari, kde nejaky odbornik z vyskumneho ustavu zaoberajuci sa pestovanim a skusanim broskyn uverejnil dlhorocne skusenosti z odolnosti a ochrany asi 12 odrod.Detaily uz velmi nepamatam, najodolnejsia bola tusim Cresthaven, Redhaven uvadzali ako malo odolnu odrodu broskyne, voci kuceravitosti. Z ich dlhorocnych skusenosti s ochranou odporucali jednoznacne Kuprikol a to jesenny postrek po opade listov a jarny postrek na zaciatku pucania.Sulka bola oznacena za malo ucinnu proti kuceravitosti.Champion som pouzival asi dva roky ale vysledky sa mi zdali slabsie a tak som sa vratil naspat ku Kuprikolu.Velvet pochadza z ovocnej skolky z vychodneho Slovenska -Čaklov maju webovu stranku, internetovy predaj a slusny sortiment.Velvet- zdravy rast, listy tmavozeleno sfarbene, odolnejsia ku kuceravitosti ako Redhaven, netrpi mrazmi ani glejotokom, plody strednej velkosti dozrievaju pred Redhavenom niekolko dni, stavnate duzina sa uplne neoddeluje od kostky a nakoniec chut-tu by som oznacil vyrazom nic moc.Ja som ju dostal zdarma ako taky stromcek chcipacek, nerastie na plne oslnenom stanovisti a rastie tiez pomerne slabo, ale by som tuto odrodu nezatracoval a stala by za vyskusanie na vhodnejsom stanovisti, pri lepsej starostlivosti a vyzive by to mohla byt zaujimava odroda.
Afer