Jarne mraziky 2016

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?)
14.5.2016 8:44

Nechváľ dňa pred večerom! Ukázalo sa, že moje konštatovanie o prežití jabloní bez úhony bolo predčasné. Na fotkách môžete vidieť praskliny na plodíkoch jabloní, ktoré sa prejavili až neskôr, ale určite sú dôsledkom jarných mrazov. Sú iba na Rubinolách, ktoré mám zhodou okolností v záhrade z jabloní najsevernejšie. Či je to polohou, alebo odrodovou predispozíciou, sám neviem. Každopádne tieto plody sú stratené, a je ich na Rubinolách väčšina. Na ostatných jabloniach to zatiaľ nevidno, ale platí úvodná veta príspevku...

Popraskané plodíky Rubinoly
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 7.5.2016 10:54

Toto vlákno "Jarné mrazíky 2016" bolo v posledných týždňoch priam žeravé vďaka vyčíňaniu Veľkej Čarodejky Prírody. Dúfam, že mrazy sú už definitívne preč a nebude už o čom písať. Možno by to chcelo zakončiť toto nepríjemné obdobie s trochou humoru. Dovoľujem si prezentovať obrázok Hurmikaki, ktoré sa mi urodilo na jeseň 2015. Že by veľká čarodejka mala okrem iného aj zmysel pre humor? Čo si o tom myslíte Vy?

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 7.5.2016 11:48

Ešte som zabudol na slivky a broskyne. Oboje prežili mrazy zdá sa bez pohromy, čo je najmä u broskýň nie celkom pochopiteľné... Viď foto.

Slivka
Slivka
Broskyne
Broskyne

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 196.17 (?), 7.5.2016 20:04

U mě je v pořádku všechno, kromě těch meruněk. Máte pravdu, Ivane, že bych to u těch broskyň taky nečekal. Dalo by se říci, že kvetly téměř současně s meruňkami. Zřejmě budou odolnější, protože plůdky drží "jako přibité", na rozdíl od meruněk, o které jemně zavadíte a letí dolů. Nepoškozené od mrazu jsou jen ty, které se již hodně zvětšily. Máte také už pěkně vyvinuté ty švestky, je u Vás asi podstatně tepleji.

host - 104.15 (?), 7.5.2016 22:01

dedina pri Trnave 145 m.n.m, nizina pod kopcom. Dufal som, ze broskyne preziju, ale po 2 tyzdnoch od mrazov je uz jasne, ze nic nebude, zacinaju opadavat. Ukazuje sa ako vyhoda pestovat ich ako vysoke vretena - susedovi zostali aspon nejake na vrchu jeho >4m vretien. Stanley KO, Toptaste nieco bude mat, dokonca aj vo vyske okolo 1,5m nejake plody zostali. Ribezle bez vaznejsieho poskodenia, egrese - Niesluchovski len slaby prepad, Invicta vyraznejsi, ale stale zostalo dost. Jablone su vacsinou pomrznute, mozno nieco bude z poslednych kvetov a na vrchu stromov.  Morusa spalena uplne, z vinica sa najlepsie drzal Ustojcivyj Dokucaevoj - zostalo tak cca 20%. Onyx je spaleny uplne, zopar ociek prezilo aj na Opale. Esteze som ich tento rok zacal prerebat na vysoke vedenie. V dedine 5km dalej ktora je trochu vyssie polozena prezilo takmer vsetko - dokonca marhule skoro neposkodene.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 14.5.2016 8:44

Nechváľ dňa pred večerom! Ukázalo sa, že moje konštatovanie o prežití jabloní bez úhony bolo predčasné. Na fotkách môžete vidieť praskliny na plodíkoch jabloní, ktoré sa prejavili až neskôr, ale určite sú dôsledkom jarných mrazov. Sú iba na Rubinolách, ktoré mám zhodou okolností v záhrade z jabloní najsevernejšie. Či je to polohou, alebo odrodovou predispozíciou, sám neviem. Každopádne tieto plody sú stratené, a je ich na Rubinolách väčšina. Na ostatných jabloniach to zatiaľ nevidno, ale platí úvodná veta príspevku...

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 14.5.2016 8:48

Praskliny na plůdcích mohou být způsobeny mrazem i poruchou vodního režimu. Často se ale rány zacelí a na zralých plodech pak nejsou patrné.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 14.5.2016 8:55

Vodou to nebude, tie praskliny sú veľmi hlboké. Myslím že toto sa už nezacelí.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 148.230 (?), 14.5.2016 22:24

Podobné praskliny se mi tvořily na malých (i větších) plůdcích hrušně (Radana). Začal jsem aplikovat bór a další roky to bylo v pořádku. Letos jsem dal zatím jen jednu aplikaci a opět pár popraskaných plůdků jsem našel.

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 15.5.2016 14:06

Ťažko povedať, ale skôr si myslím že tie Rubinoly poškodil mráz. Počas vegetačného obdobia aplikujem párkrát postrek na listy s obsahom mikroprvkov (neviem teraz narýchlo názov ani presné zloženie, dostal som to na nejakej výstave jabĺk ako sponzorskú cenu, obsahuje to tuším okrem iného horčík, zinok,molybdén, železo a aj bór), tento rok som to už 1x dal. Nedostatok bóru sa skôr prejaví v čase dozrievania jabĺk, toto sa mi zdá príliš skoro a najmä tie praskliny sú zvláštne - veľmi hlboké. 

Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 113.117 (?), 21.5.2016 8:22

Zdá sa, že jarné mrazy najlepšie zvládol... Figovník (!). Toto fakt nechápem, matka príroda.  Najväčšie plody majú už teraz v máji priemer asi 4cm.  Viď foto.      IH

Figovník po mrazoch
Figovník po mrazoch
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty