Jakou broskvoň?

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?)
1.1.2016 11:08

Princessů je celá řada, kromě zmiňovaných Princess a Diamond Princess jsou v USA pěstovány White Princess, Sugar Princess, Nectar Princess atd. Těžko říct, kterou Limbach nabízí, květy by měly být miskovité.Jednu jsem vysadil taky, tak jsem zvědavý co se z toho vyklubesurprise

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 39.26 (?), 12.4.2013 19:10

Šla by pěstovat i v 573 metrech? Chtěl bych také pěstovat broskve ale nevím jaké, nebo raději žádné? Nevadilo by mne pozdní sklizlízení.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.4.2013 19:25

Regína?Kde ji chcete sehnat, není to tuctové zboží.V 573 mnm je to už dost vysoko, ale na chráněném místě, jihovýchodním svahu, s odolnou odrůdou by to mohlo jít.Je to loterie.V počátku zkusit velmi odolné odrůdy npř. Harbinger, nebo jiné.

host - 81.42 (?), 12.4.2013 19:52

Pokud máte chráněné místo, dosti osluněné, nebál bych se toho, ale za předpokladu, že to bude raná odrůda a na podnoži Lesiberian nebo aspoň M-VA 1až 3. Z odrůd bych doporučil Spring lady, nebo Princess. Asi před 12 roky jsem kamarádovi na vysočinu do podobné nm výšky (605) dodal broskvoň Dixired na M-VA-1. Má ji zasazenu na jižní straně domu asi 3m od zdi a druhou-Sunhaven-na stejné podnoži 5m od prvního stromku a každý rok má slušnou úrodu. Samozřejmě nemůžete pošítat s rekordní sklizní Výběrových plodů, ale průměrnou sklizeň by stromek ve Vašich podmínkách dosáhnout mohl. A protože jsou to rané odrůdy, tak by mohly i dobře vyzrát.

Wendy

host - 81.42 (?), 12.4.2013 20:01

Ještě poznámka k Regině. Je to odrůda, která zraje 10 dnů po Redhaven, sice se uvádí, že je velmi odolná vůči mrazu, ale plody jsou velmi náchylné na monilii a dobrých chuťovych vlastností dosahuje až při plném vyzrání, což asi ve Vašem případě nepřichází v úvahu.

Wendy

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 12.4.2013 20:11

Milý Wendy, tak říkáte že Regina +10 nedozraje, ale doporučujete Princess.Kdy podle Vás zraje Princess???

host - 81.42 (?), 12.4.2013 22:06

Pane Rostislavíku, v mých podmínkách, to je na jižním okraji Brna zraje Princess týden po Spring Lady. Pokud to Princess je, ale snad by měla, protože je to materiál z Veselé pri Piešťanoch. Možné je i to, že při dodávce klamali tělem. Ale na školení v Lednici v r. 2011 byla Princess prezentována též jako raná.

Wendy

host - 81.42 (?), 13.4.2013 20:31

Abychom někam došli, tak se chci s vámi podělit o získané vědomosti. Na školení v Lednici na jaře 2011 nás informoval o nových odrůdách Ing. Ondráček. Samozřejmě, že nemohu mít všechny, ale k těm, které mám, budu mít v dalším textu připomínku.

Velmi rané.

Duan Yu, Zao Mei- bělomasé. Zrají 36, respektive 34 dnů před Redhaven. Dále budu uvádět pouze číslice (Před dobou zrání Rh -číslice, po době zrání Rh +číslice).

Crimson Gold -21, Early Star -20, Obě žlutomasé nektarinky.

Spring Lady -16, ale v mojí výsadbě - 20, Spring Belle -14, obě žlutomasé.

Snow Qeen -15, Neve -12, bělomasé nektarinky.

Rané.

Ruby Prince -10, Royal Glory a Royal Gem-obě -8, ale u mě -15 před Rh. Miss Italia -10, všechno žlutomasé.

Spring Bright -8, žlutomasá naktarinka.

Superqueen -5, zelenobílá dužnina- nektarinka.

Big Top -2, žlutomasá nektarinka.

A konečně Princess u které se uvádí -6, ale u mě na jižním svahu zraje zároveň s Velkopavlovickou meruňkou na severních svazích sadu ovocnářů St. Lískovec, a to ve 3 dekádě července. U všech odrůd, ke kterým mám připomínku, je zrání časnější. To stejné je i v sadu broskvoní u ovocnářů St. Lískovec. Je to zajímavé, nicméně i dobré pro ranější sklizeň.

Pozdní.

Fidelia +10, bílá dužnina.

Benedicte -+15, krémová dužnina.

Symphonie +20, žlutomasá, výborná, u mě zraje tak +10 až +12.

Sandra +25, žlutomasá nektarinka.

Tardibelle +30, žlutomasá

Venus a Orion obě +35, žlutomasé nektarinky.

Toto je výčet novinek do r.2011. Je jasné, že dnes už mohou být novější a i lepší sorty, Ale snad i tohle někomu pomůže a získá dobrou a chutnou odrůdu a třeba i takovou, kterou já nevlastním(věřte, že to není vůbec lehké). Pěstování broskví a nejen jich ZDAR.

Wendy

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 14.4.2013 18:19

Je to tak jak říkáte pane Wendy.Musel jsem inkriminované informace o té žlutomasce vyguglit.Ani na ešopech ji nelze najít, kromě jednoho, a to je drahotou profláknutý Limbach, kde asi mylně uvádí informaci kterou ocituji "V sortimente žltodužinatých broskýň nahrádza odrodu Suncrest"...jenže ten u nás zraje +18.Diamond Princess-počátek vzniku datují v Kalifornii na farmách v Bradfordu roku 1984,a výsledný kultivar byl následně zkřížen s odrůdou Red Diamond.Odrůda Diamond Princess pak byla patentována roku 1989.Zajimavostí údajně je kvetení velkým květem(jen jsem se nedočetl jakým typem květu).Dobu zrání uvádějí od 22.-29.7.Cukr-11.1Brix.

Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 1.1.2016 11:08

Princessů je celá řada, kromě zmiňovaných Princess a Diamond Princess jsou v USA pěstovány White Princess, Sugar Princess, Nectar Princess atd. Těžko říct, kterou Limbach nabízí, květy by měly být miskovité.Jednu jsem vysadil taky, tak jsem zvědavý co se z toho vyklubesurprise

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.2 (?), 3.1.2016 18:45

Konečně i já jsem sám zvědav, kterou to mi to p.Wendy poslal.Zřejmě Diamond Princess, záměnu odrůdy z důvěryhodného zdroje nepředpokládám.Udělal jsem si tři očkovance, které se ujaly, a rostou z nich stromky.Řádné plodící stromky z nich ještě nejsou.Už od jara jsou přesazeny na stanovišti, a možná za rok něco ukáží.Podle zděleného popisu mají plody zrát -9RH.Koneckonců je výhodné pěstovat každou rannou odrůdu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz