Abychom někam došli, tak se chci s vámi podělit o získané vědomosti. Na školení v Lednici na jaře 2011 nás informoval o nových odrůdách Ing. Ondráček. Samozřejmě, že nemohu mít všechny, ale k těm, které mám, budu mít v dalším textu připomínku.
Velmi rané.
Duan Yu, Zao Mei- bělomasé. Zrají 36, respektive 34 dnů před Redhaven. Dále budu uvádět pouze číslice (Před dobou zrání Rh -číslice, po době zrání Rh +číslice).
Crimson Gold -21, Early Star -20, Obě žlutomasé nektarinky.
Spring Lady -16, ale v mojí výsadbě - 20, Spring Belle -14, obě žlutomasé.
Snow Qeen -15, Neve -12, bělomasé nektarinky.
Rané.
Ruby Prince -10, Royal Glory a Royal Gem-obě -8, ale u mě -15 před Rh. Miss Italia -10, všechno žlutomasé.
Spring Bright -8, žlutomasá naktarinka.
Superqueen -5, zelenobílá dužnina- nektarinka.
Big Top -2, žlutomasá nektarinka.
A konečně Princess u které se uvádí -6, ale u mě na jižním svahu zraje zároveň s Velkopavlovickou meruňkou na severních svazích sadu ovocnářů St. Lískovec, a to ve 3 dekádě července. U všech odrůd, ke kterým mám připomínku, je zrání časnější. To stejné je i v sadu broskvoní u ovocnářů St. Lískovec. Je to zajímavé, nicméně i dobré pro ranější sklizeň.
Pozdní.
Fidelia +10, bílá dužnina.
Benedicte -+15, krémová dužnina.
Symphonie +20, žlutomasá, výborná, u mě zraje tak +10 až +12.
Sandra +25, žlutomasá nektarinka.
Tardibelle +30, žlutomasá
Venus a Orion obě +35, žlutomasé nektarinky.
Toto je výčet novinek do r.2011. Je jasné, že dnes už mohou být novější a i lepší sorty, Ale snad i tohle někomu pomůže a získá dobrou a chutnou odrůdu a třeba i takovou, kterou já nevlastním(věřte, že to není vůbec lehké). Pěstování broskví a nejen jich ZDAR.
Wendy