Jakou broskvoň?

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?)
29.12.2012 12:03

Jako pěstitel ve vysloveně nevhodné poloze mohu říci,  že se nikdy nestalo, že by nějaká broskev nedozrála (na rozdíl od některých odrůd jádrovin). To platí i o Cresthavenech. V lepších letech jsou sladší a aromatičtější, v chladnějších méně a dozrály nběco později, ale jíst se dají vždy.  Jednoznačně limitující faktorem pěstování jsou mrazy, jednak zimní, hlavně však jarní - v květu a po něm.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 0.146 (?), 3.1.2016 18:58

zdravím a hodne zdraví všem mne se osvedčily hrbinger možna že jsem to trochu spletl ale fakt moc dobra ranna broskev na naší zahradce u domu 25 ruznych stromku broskvoní mel jsem víc rannejch ale tato se mi osvedčila když se v obchodacích objevují dovozove my už sklízíme naše ranné broskvičky vyborné chuti samozřejme nejdou od pecky a nemají srostlé pulky pecek   jsou dobre

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 231.25 (?), 28.12.2012 15:34
V současnosti mám Favoritu Moretini, Flamingo, Modřinku, Red Haven a Crest Haven. Nejvíc mi chutná pozdní Crest Haven, která má opravdu velmi klalitní a chutné plody.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 28.12.2012 18:11

V pořadí podle doby zrání od začátku 7. do zač. 9. měsíce:  Springcrest, Earliglo, Sunhaven, Redhaven, Fairhaven, Cresthaven. Prioritou byl pro mne zvonkovitý typ květů, který vydrží pokles teploty až na -5°, dále postupná sklizeň. Chuť byla až druhořadá.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 28.12.2012 19:31

Blahopřeji pane Waltře ke zbírce broskvoní se zvonkovitým typem květu.Až na tu černou ovci máte co jste chtěl.Však i ten Springcrest se ktrerým Vás obelhali typem květu máte relatívně výhodnou posloupnost v dozrávání broskví.Všechno jsou to více odolnější odrůdy broskvoní k mrazu, a bylo by moc poučné pro mě, abyste se více rozhovořil jak dlouho tyto odrůdy pěstujete ve Vaší nadmořské výšce, a jak jste s nimi spokojený.Hlavně by mě zajímalo kdy a jak dozrávají ve Vaší poloze nejranější Springcrest, a nejpozdnější Cresthaven.Zda vůbec stihne dozrát, a zda někdy byly roky kdy byly problémy s dozrávaním, protože dnes jsou na trhu vinohradnické odrůdy s krvavou dužinou, které dozrávají i koncem září, ale ty se zřejmě hodí jen do vinorodých oblastí.Taky by mě zajímala údajně nahořklá dužina Fairhavenu.

Walter - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1252) - 224.18 (?), 28.12.2012 22:41

Máte pravdu, se Springcrestem mě zahradník opravdu ošálil, ale dnes jsem za něj velmi rád a nahrazuje mi bělomasý Redwin, který už uhynul. Broskvoně mám v centru Č. Bud., nadm výška 385m. Sprigcrest (13let) se letos začal vybarvovat už na konci června a sklízel jsem ho v první třetině července. Sklizeň Cresthavenu (14let) začala letos už v posledních dnech srpna a pokračovala v začátku září. V některých deštivých letech plody ranějších odrůd byly jakoby bez chuti, Cresthaven byl ale vždy chutný a bez problémů dozrál. Navíc má, oproti ranějším odrůdám, relativně menší pecky a je od ní velmi dobře odlučitelný. Že by byl Fairhaven nahořklý, jsem si nevšiml, oproti Cresthaven ale nebývá tak vybarvený a má, podle mě, poněkud mdlou chuť.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.201 (?), 29.12.2012 12:03

Jako pěstitel ve vysloveně nevhodné poloze mohu říci,  že se nikdy nestalo, že by nějaká broskev nedozrála (na rozdíl od některých odrůd jádrovin). To platí i o Cresthavenech. V lepších letech jsou sladší a aromatičtější, v chladnějších méně a dozrály nběco později, ale jíst se dají vždy.  Jednoznačně limitující faktorem pěstování jsou mrazy, jednak zimní, hlavně však jarní - v květu a po něm.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 29.12.2012 12:37

Je zajimavé, že samotná nadmořská výška používaného pěstitelského pozemku je jenom jedním z faktorů, který ovlivňuje konečné výsledky pěstování.V minulosti zveřejňovaná rajonizace pro širokou škálu ov.druhů a odrůd v časopise Zahrádkář může být jen nápovědou, a není v tomto směru kategorická.Někdy se může tedy stát, že pěstitel ve vyšší poloze může mít lepší podmínky pěstování, než ten který hospodaří v nižší nadmořské výšce.Dalšími faktory mohou být npř.mrazová kotlina, směr a intenzita větrů(zastínění lesem,pohořím),teplotou větrů, expozize pozemku, kvalita půdy, suma srážek, průměrná suma teplot,nebo skutečností jaké nemoci a choroby se v dané lokalitě vyskytují,a jaký tlak vyvíjejí.

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 236.102 (?), 28.12.2012 19:41
Nektarinky máte také? Já mám Harko a Maria Aurelia.

host - 167.138 (?), 28.12.2012 19:52

Jak jste spokujen s Maria Aurelia? Harco mám léta, ale je to drobnější, pokud by byla Aurelia aspoň jako Stark Red Gold, tak bych do ní šel. david

Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 236.102 (?), 28.12.2012 20:14
Stark Red Gold nemám, ale Maria Aurelia má větší plody než Harko, ale nesmí se nechat přeplodit. Vyžaduje probírku, protože násada je téměř vždy vysoká. Největší plody mohou dosahovat až 200g. Je pozdní, zraje koncem srpna až začátkem záři, vůči mrazu je odolná i ve dřevě. Z původního stromu jsem si ji pokusně naočkoval i na myrobalán a už letos se na něm ukázaly první plody. Jde od pecky, má pevnější dužinu a hodí se i na zavařování. Je sladká a nádherně voní, to je problém, protože hodně láka vosy.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz