Jaké ovocné stromky budete kupovat?

host - 160.6 (?)
4.3.2023 18:07

Mám jedno volné místo na broskvoň a rozhoduji se, jakou odrůdu vysadím. Mám loňský očkovanec Sunhavenu, Early Crestu, Teliesy a ještě jednu neznámou, chuťově výbornou odrůdu. A letošní Michaelu. Pokud je dobrý rok, mám broskví na rozdávání. Láká mě zkusit některou z pozdních odrůd. Vytipoval jsem si Cresthaven, Symphonii, Suncrest a Elegant Lady. Pokud bych sehnal Elegant Lady, nic bych neřešil a vysadil ji. Mohl by někdo ze zkušenějších porovnat vhodnost těchto odrůd pro Pelhřimovsko s 455 m.n.m.? Děkuji. Petr

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 23.1.2022 0:24

Doufám, že na jaře něco koupíte. Zajímají mě hlavně švestky, meruňky a broskvoně. Plánuju nakonec i tu druhou Vesnu, aby měl pán klid a já taky. smiley Jednu lotyšskou broskvoň a jednu kavkazsko iránskou meruňku. Ten pán by taky kobečně už mohl koupit ten Orangered, na který se stále ptá. Co Vy na to, pane?  

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.3.2023 9:15

Rozkaz Milana Fialy zní jasně: "Treba sadiť". To je bez debat. smileyJen připomínám, že například taková Frostina se objevila v Uherském Ostrohu. To aby mě někdo nepodezříval, že jsem si tento název odrůdy vymyslel. Řeč zde byla o Congatu, Anegatu, které nabízí také Uherský Ostroh, Koolgat zase Spomyšl. O výborné Candele jsem už psal, kalifornskou Robadu můžete taky znovu oprášit. Všechno to jsou možná "staré pasty", ale u mě dobrý. yes

host - 81.144 (?), 4.3.2023 12:33
Já už mám nakoupeno od podzimu. Pomalu se musí počítat s tím, že několik desetiletí stará Idared už nebude kvalitou to co v minulosti. Hledal jsem tedy jabloně které vydrží ve sklepě aspon do meruněk a koupil Anderu a Braeburn. Lesot na jaře příjdou sazenice révy a na podzim velice silně pochybuju, že budu kupovat něco nového. Nezlákala mě ani merunka Orange Summer. Sice jsem ještě uvažoval o jabloni Heliodor, ale ta se podle informací dá skladovat pouze do března.

host - 63.53 (?), 4.3.2023 17:47

Já plánuju dvě Favorita Moretini na GF677 do sucha.

A jednu slivoň Herman. Mít švestky na začátku prázdnin mě přijde jako sci-fi a tak bych to rád vyzkoušel. Na myrobalánu. M

host - 160.6 (?), 4.3.2023 18:07

Mám jedno volné místo na broskvoň a rozhoduji se, jakou odrůdu vysadím. Mám loňský očkovanec Sunhavenu, Early Crestu, Teliesy a ještě jednu neznámou, chuťově výbornou odrůdu. A letošní Michaelu. Pokud je dobrý rok, mám broskví na rozdávání. Láká mě zkusit některou z pozdních odrůd. Vytipoval jsem si Cresthaven, Symphonii, Suncrest a Elegant Lady. Pokud bych sehnal Elegant Lady, nic bych neřešil a vysadil ji. Mohl by někdo ze zkušenějších porovnat vhodnost těchto odrůd pro Pelhřimovsko s 455 m.n.m.? Děkuji. Petr

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.3.2023 19:00

Pan 81.144
Já se taky vždycky domnívám, že mám nakoupeno už na podzim, ale stejně do toho jdu na jaře znova. To už se asi nezmění. Takový Koolgat z podzimu už pěkně obráží, dobře vypadají i ostatní meruně s podzimu. Z těch jabloní bych šel asi nejdříve do Admirálu, tomu se asi momentálně v kvalitě a skladovatelnosti těžko něco vyrovná.

Pan 63.53
Taky jsem jí objednal. Na této podnoži mně rostou broskvoně výborně. S tím Hermanem jste mě úplně překvapil. Myslel jsem, že na začátku prázdnin to asi nebude, a ono ejhle, opravdu mám ve vlákně Herman vyfocené zralé plody už 3.7. 2018. Herman je pro mě největší švestkový objev posledních mnoha let. Hlavně proto, že při extrémní ranosti je i dostatečně švestkový i přiměřeně sladký. Já tedy můžu i Ruth Gerstetter, proč ne. Jsem zvědavý na Emper a Polinku.

Pan 160.6
Na Pelhřimovsku znám hlavně pana PP, ale ten je o 100 metrů výš a v té zimě je zřejmě rád, že je rád, natož aby Vám radil ohledně broskvoní. Early Crest měli kdysi v subtropickém zahradnictví Kruh u Jilemnice. Od té doby jsem jí nikde neviděl, stejně jako Elegant Lady (Stape Vajda Čaklov). Symphonie je pro někoho pohodová a pro někoho tak trochu začarovaná. S doktorem Vysloužilem patříme k té druhé kategorii. I když já jsem dvě úrody přeci jen měl. Teliesu jsem nikde prodávat neviděl, alespoň ne na e-shopu, jinak bych jí už dávno měl. Cresthaven je poslední zralá jistota kvality, ale tady u mě, jestli ve 450 metrech, to nevím. Dobře se jevily i první plody Elberty. Začátek září bývá ještě teplý. U Vás to bude zřejmě jinak.

host - 81.144 (?), 4.3.2023 19:49
Pane Petře, jak jsem si v minulosti všiml, ohledně Admirálu jsou zde někdy zajímavé i protichůdné diskuse, ale měl jsem ho možnost koupit. Popsaná náchylnost k hořké pihovitosti tomu úmyslu ale učinila konec. Nemám iluze o potřebě ošetřovat proti houbovým chorobám, ovšem řešit ještě potíže s výživou to už by bylo těch postřiků opravdu moc. Myslel jsem, že Anderu doporučíte...

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 4.3.2023 21:13

Anderu mám naroubovanou na Vysočině s mnoha dalšími rouby na Stark Earliest. V bezprostřední blízkosti jsou rouby Gascoigneho šarlatové a Angold. Všechno to jsou postranní rouby v dolní části, takže moc nerostou. Prozatím s těch mnoha roubů rodí jen Čistecké lahůdkové, takže nemůžu sloužit. Něco podobného jako Andera bude snad Benet. Tady mi odešel roub i s "podložkou". Jestli ho mám roubovat znovu, nevím. Chtělo by to nějakou koštovku Andery i Benetu. Nějakou hořkou skvrnitost jsem měl na Vysočině u větších Desertů, ale dalo se to.

host - 81.144 (?), 5.3.2023 7:11
Idared vydrží pohledově pěkné někdy i do příští sklizně. Ovšem letos jablka mají nějaký jiný odstín než v minulosti a obávám se, že koncem března už bude z valné většiny ponich. Nechám se překvapit s Anderou. Nejedna zkušenost nejen z pěstování, ale i jiných oborů mi ukázala, že o tom co je někdy opravdu kvalitní je někdy hodně těžské najít informace. Nikde se o tom moc nepíše a nikdo to ani nepropaguje.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 5.3.2023 17:39

V Antarktidě je sice nejméně ledu za dobu měření, přesto je venku zima, jak v "psírně". Co se týče Admirálu, tak mi dovolte, pane 81.144, můj soukromý názor, a o ten, že kvalitnější jablko jen těžko najdete. Bohužel jsem přišel o nejstarší rouby tady i na Vysočině, ale jsou založeny nové. U Admirálu se sice jedná o pozdně zimní odrůdu, která vydrží v nepřekonatelné kvalitě pravděpodobně až do léta, ovšem je pro mě překvapivé, že kupříkladu při řijnové degustaci u pána z Chrudimska, už v tuto dobu předčilo všechny ostatní degustované odrůdy. Nazval bych to "zázračný Admirál". Chtěl bych se jednou dopracovat k tomu, aby Admirál tvořil největší část všech vypěstovaných jablek pro uskladnění.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz