Jak doma vypěstovat novou broskev?

host - 248.168 (?)
5.4.2024 11:08
Ona Redhaven byla asi nejběžnější broskev, i v tabulkách ji berou jako základ pro porovnávání. Osobně na ni nedám dopustit. Když se zakousnete do zralé, tak z ní šťáva jenom teče, a ta vůně... Lída
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ogar2002 - (40) - 68.117 (?), 4.4.2024 15:11

"Zasadil jsem třešeň po 50leté třešni, a je ještě bujnější, než byla ta stará." 

A jak Vám ta třešeň plodí? Taky jsem před 15. lety zasadil třešeň (kordii) kousek od místa, kde stála původní třešeň a už bych to nikdy neudělal. Sice je to krásný strom který velmi bujně roste ale s plodností je to bída - za celou dobu pořádně zaplodila jen 3x (a největší úroda na ni byla loni). Jinak byly třešně spíš na chuť nebo nebyly vůbec. Ale je možné, že u Broskvoně to funguje jinak.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1943) - 112.8 (?), 4.4.2024 18:12
Mohu se mýlit, ale asi nejvíc se nabízí nejrozšířenější odrůda Redhaven. Na našem trhu stromků je víc než 30 let, žlutomasá, zvonkovitý typ květu stejně jako váš stromek, dozrává podle polohy koncem července-zač. srpna, atd.To zná asi každý, že po vykácení by na stejné místo neměl jít stejný druh stromu. Ale někdy to prostě není možné a tak se v místě vymění půda, zemina. I já mám pro pěstování broskvoní malou zahrádku a už vícekrát jsem sázel na stejné místo. Dělám to tak, že vykopu jámu 1m průměru a 0,6m hloubky a tu zeminu komplet vyměním. Je to sice pracné, ale nemusíme to přeci dělat každé jaro. Novou zeminu, kompost, drny, cererit, promíchám a v takové zemině má mladý stromek aspoň na 5 let dopředu od výsadby zásobu živin. Zároveň udržuji pod stromy tzv. černý úhor. Díky němu lze stromek i v následujících letech vcelku jednoduše hnojit. No a co se týká chutnosti odrůd, pěstuju 4 odrůdy a všechny mi chutnají, i když každá má chuť jinou. Jsem přesvědčený, že i kdybychom nebyli ve výběru vaší odrůdy úspěšní, stejně vám nová odrůda bude také chutnat. Walter

host - 248.168 (?), 4.4.2024 18:57
Když jsem sázela nektarinku po broskvi, tak jsem také vyměnila zem, jak píše Walter, protože místa mám málo. Jinak Redhaven zraje přece jen o chlup později a hlavně v plné zralosti bývá vevnitř okolo pecky dužina karmínově zbarvená - a to byste určitě napsala. Podle doby zrání, typu květu a odlučitelností od pecky bych spíš tipla třeba Harnas. Ale určitě každá doma vypěstovaná a dozrálá broskev bude mnohem chutnější, než koupená podtržená z obchodu. Lída

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1943) - 112.8 (?), 4.4.2024 19:50
nebo odrůda Earliglo, tu jsem pěstoval skoro 20 let. Walter

host - 248.168 (?), 4.4.2024 20:50

Zkušenost nemám, ale u ní píší horší odlučitelnost od pecky?  Pí Kateřině šla od pecky dobře...                Lída

host - 248.168 (?), 4.4.2024 21:08

Teď jsem se dočetla o té Harnas, že blíž slupce může být dužina načervenalá - další poznávací znak...     

Paní Kateřino, vzpomínejte... wink          L.

host - 114.82 (?), 5.4.2024 6:56

Harnas je opravdu skvělá, navíc vysoce odolná mrazu. Loni to byla jedna z mála co nezmrzla a zarodila. Ale nejde od pecky.

host - 145.12 (?), 5.4.2024 7:30
Máte pravdu, vzpomínám, že když je už hodně zralá, tak je u pecky někdy až tmavě červená. A pár plodů mívá i rozloupnutou pecku. Takže že by ten Redhaven? Dívala jsem se, Earliglo má ztrát 14 před RH, v polovině července- tak brzo mi určitě nezraje. To tu ještě máme meruňky, a ty se s broskvoňi nepřekryvaji. Kateřina

host - 248.168 (?), 5.4.2024 11:08
Ona Redhaven byla asi nejběžnější broskev, i v tabulkách ji berou jako základ pro porovnávání. Osobně na ni nedám dopustit. Když se zakousnete do zralé, tak z ní šťáva jenom teče, a ta vůně... Lída

host - 145.12 (?), 4.4.2024 13:44
Přikládám fotky květů. Kateřina
Květy broskvoně
Květy broskvoně
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024