Halehaven
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.28 (?), 8.12.2020 23:07
Varili ste už z Halehavenu aj džem?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 196.17 (?), 7.8.2022 22:56
První poškozené spadlé plody této odrůdy dávají opět na vědomí, že je to totálně nejchutnější broskvoň, co tady mám od nepaměti. Hlavně mě vždy překvapuje ta cukernatost a přitom plně broskvová chuť. Snad jediná nikdy "nejalová" sorta. Některé odrůdy mohou mít často silný broskvový říz, ale když ho nemají, jsou tzv. jalové, "spadnou k nule". Ať už je to zastíněním plodů, přeplozením, počasím a nevím čím vším ještě. Zdá se, že THE HALEHAVEN si na tohle nehraje a drží obdivuhodně. Vypadá to, že má přece jen menší nároky na stanoviště a podmínky pěstování než se uvádí. A třeba je to jen náhoda, to je všechno možné. Nevýhodou je větší náchylnost na kadeřavost broskvoně a to také každoročně. Zajímavé je také to, že plody jsou často málo vybarvené, často zelené, ale po změknutí i ta zeleň vykouzlí tu skvělou sladce broskvovou chuť.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 213.137 (?), 16.8.2022 21:23
Asi to bude tím suchem a teplem, prostě Halehaven potřebuje svoje.
U mě Redhaveny už jsou pryč a začínají zrát Fairhaveny, podobný Halehavenu. Velké plody, hodně padají a hnijí, zatím první měkké kusy nic moc, ale tady severovýchod narozdíl často pršelo a málo slunka, teď už svítí, uvidíme za pár dní jestli Fairhaveny překvapí. Předchozí Sunhaven a Redhaven letos chuťově jen průměr, méně cukru, a u Sunhavenu vlivem dešťů nakonec hodně plodů nejedlých - Sunhaven je potvora, ale v dobrých letech dokáže překonat chutí i pozdnější odrůdy, ale těch ALE u Sunhavenu je fakt více - není vůbec plastický ani univerzálně zahradnický blbuvzdorný. MH
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|