Dvojčata u nekterinky

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?)
28.5.2009 20:20

Dobrý večer, pane Skálo, dva zárodky na jedné stopce mívám skutečně ojediněle- navíc většinou na švestkách-a když si toho pouhým okem všimnu, většinou jsou už oba plůdky vrostlé do sebe a pokud je nechám, tak dorostou-takové rostlinné siamské dvojče. Ale pokud jsou plůdky skutečně malinké, nevidím, že jsou 2 na jedné stopce. M.R.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 93.80 (?), 28.5.2009 9:07, zobrazeno: 4480x

U nektarinky nacházím každoročně plody " dvojčata ", někdy v malém množství i u broskvoní. Snažím se vzdy ten menší plod odtrhnout. Je to normální a co by se mělo pro to udělat? Děkuji Petr

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 28.5.2009 9:24

Já to považuji za zcela obvyklé, bývá to i u jiných ovocných stromů. Záleží na tom, kolik jednotlivých kvítků bylo opyleno v tom kterém soukvětí. Někdy nejsou pouze dvojčata, ale i vícečata. Většinou menší plůdky rovněž odstraňuji, pokud nedojde k samovolnému propadu. Ale záleží rovněž na plodnosti daného stromu v daném roce. Pokud je vysoká, odstraňuji. Když je plodů celkově na stromě málo, nechám klidně i ta dvojčata-kvůli větší úrodě. M.R.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 28.5.2009 19:19

Taky jsem se radoval z dvojitých broskví. Nikdy však nedorostly, začaly krnět, nebo zahnívat. Proto je včas odstraňuji, abzch vytvořil prostor dobře se vyvíjejícím plodům.

Pro paní romilu. Tady se nejedná o několik plodů ve svazku, ale o vývoj dvou zárodků na jedné stopce, tedy z jednoho květu.

romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 53.50 (?), 28.5.2009 20:20

Dobrý večer, pane Skálo, dva zárodky na jedné stopce mívám skutečně ojediněle- navíc většinou na švestkách-a když si toho pouhým okem všimnu, většinou jsou už oba plůdky vrostlé do sebe a pokud je nechám, tak dorostou-takové rostlinné siamské dvojče. Ale pokud jsou plůdky skutečně malinké, nevidím, že jsou 2 na jedné stopce. M.R.

Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 29.5.2009 20:56

Už se mi k tomuto tématu dostalo docela vědecké vysvětlení co to v tom květu udělá, když dojde k opylení, ale nepamatuju si to natolik, abych to mohl vysvětlovat dál. Tak se po zkušenosti, že to stejně nedospěje ke konzumu, tím dál nezabývám. Máte pravdu, že na švestce (specielně STANLEY) toho bývá plno. A po těch malých dvojčatech (ve stzavu holátek) koukejte pořádně. Ona jich většina dřív opadá, než si jich všimnete. Tak dobrou... Ráno mě čeká makačka.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz