Dixired, Fenix

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.216 (?) 
15.7.2011 14:47, zobrazeno: 15027x

DIXIRED z roku 2006 (29.7.) a z roku 2011 (stejný strom). Zajímavé je, že letos poprvé zrála neuvěřitelně brzo (sklizená 11.7.), zatímco Fenix je ze dvou třetin ještě tvrdý (15.7.), přitom má zrát dříve. Hodnocení chuti:  lepší chuť se ukázala, když se nekonzumovala přímo po utržení, ale nechala se uležet asi tak půl dne i více. Pak byla sladčí s osobitou broskvovou příchutí, velmi dobrá. Dužnina byla částečně odlučitelná od pecky.

FENIX - chuť u prvních plodů výrazně sladce navinulá u pozdějších pak navinule sladká až sladká, dobrá až velmi dobrá. Nevýhodou je naprostá neodlučitelnost pecky od dužniny.

Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2006
Dixired 2011
Dixired 2011
Dixired 2011
Dixired 2011
Dixired 2011
Dixired 2011
Dixired 2011
Dixired 2011
Fenix 2011
Fenix 2011

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 103.253 (?), 15.7.2011 22:15

Jak Vám zavidím. Já mám harbinger 3 roky a skoro všechny plody byly napadeny plísní. Nestříkala jsem proti monilii a vše jsem vyhodila. L.

host - 70.216 (?), 16.7.2011 23:23

Hniloba plodů je tady únosná. Sem tam něco. Myslím, že konzistence dužniny bude u Harbingeru i Dixired podobná, tzn. měkčí. Jinak Dixired docela překvapil poměrně slušnou aromatickou chutí, po dojití i potřebným cukrem. Osobně jsem proti žádné hnilobě plodů nikdy nestříkal. Paradoxně mám tady největší hnilobu u jablek. Zdraví nadšenec z Pardubic.

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 24.5.2013 10:23

Nevím jestli falešná Dixired je pravá nebo né, ani zda v ní hledat odrůdu Harbinger.U žlutomasých broskví se barva dužiny označuje jako žlutá, slámově žlutá, nebo i pomerančově žlutá.Nevím sice, jak výrazný rozdíl by to mohl být, a zda by šlo intenzitu barvy brát jako určující a bezchybnou.U Harbingeru se udává barva dužiny žlutomasá, nebo slámově žlutá.U Dixiredu jde o žlutě oranžovou, nebo oranžovou.

Taky dřívější doba zrání by mohla napovědět.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 24.5.2013 18:37

Tuhle tabulku znám, pane rosti&slavíku, ale když pominu zdejší zrání Cresthavenu nejpozději začátkem září, Flaminga také mnohem dříve, než je v tabulce uvedeno, tak mi hlavně nesedí rozdíl mezi zráním RH a Harbritte. Harbritte zde zraje současně s RH nebo těsně po něm. Obecně se uvádí to samé nebo rozdíl ve zrání dva dny před RH. V publikaci Pěstujeme broskvoně je tabulka odrůd vhodných buď jen do teplých poloh, nebo teplých i okrajových. Že Halehaven je náročnější na teplo, než které mu zde mohu poskytnout, je mi už jasné. V této tabulce lze s některým hodnocením souhlasit a s některým už ne. Harbritte se zde uvádí jako vhodný jen do teplé polohy, na rozdíl od předcházejích zdrojů, kde tomu tak není. Mohu potvrdit ty starší zdroje, kde se uvádí jeho smělá konkurence k odrůdě RH. Broskvová chuť obou odrůd je podle mě odlišná. Co se týče nepravé Dixired, tak když pominu rozdíl v typu květů, tak jsem se dříve domníval že se může jednat o Dixired z důvodu celožluté dužniny bez načervenalosti kolem pecky, ale myslím, že to nebylo u všech plodů stejné. Jen jednou se potvrdila střední mrazuodolnost květů. Z důvodu mrazu v období kvetení jen v jednom roce. O jakou odrůdu se ve skutečnosti jedná, nevím. Tenkrát ovšem moc velký výběr nebyl, takže proto se mi zdá, že se nakonec může jednat o Harbinger.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 184.146 (?), 28.7.2013 13:08

Letos se opět potvrzuje zkušenost s "uleželými" plody broskví. Zřejmě i díky teplému proudění s Alžírska, jsou i malé plody Fenixu, po pár dnech od utržení ještě v tvrdším stavu, překvapivě dosti aromatické. Tak výrazně dobrou chuť bych od takto malých plodů nečekal.

Fenix (25.7. 2013)
Fenix (25.7. 2013)
Fenix (25.7. 2013)
Fenix (25.7. 2013)
Fenix (27.7. 2013)
Fenix (27.7. 2013)

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 242.167 (?), 28.7.2013 13:24

Dixired - Fenix, nemohla by to být některá z těchto odrůd kterou mám stále jako neznámou? Petře, mohl byste prosím vyfotit rozkrojené plody jak vypadají na řezu, díky.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 184.146 (?), 28.7.2013 14:01

Nejdříve to půjde zítra odpoledne.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10519) - 70.240 (?), 30.7.2013 17:55

Z barvy dužniny není nic k poznání, Mirku. Fenix a Dixired nejdou v žádném stádiu zralosti rozdělit na dvě ploviny. Proto jsou plody pomačkané a nevzhledné. Z pecek Fenixu je dužnina odstraněna nožem. Jediné, co je krásně patrné je kvalita plodů Favority Morettini 3. Přesně, jak se to uvádí na předváděcí videokazetě ČZS. Favorita Morettini 3, jako jedna z mála raných odrůd, má dužninu oddělitelnou od pecky a proto je vhodná i pro kompotování. Na fotce rozpůlených plodů (spodní rozpůlený plod)) je to krásně poznat. Favorita Morettini 3 jde snadno rozdělit pomocí nože na dvě poloviny. Dužnina ulpívá na pecce jen slabě.

Fenix (vlevo), Favorita (nahoře), Dixired (vpravo)
Fenix (vlevo), Favorita (nahoře), Dixired (dole)
Fenix (vlevo), Favorita (nahoře), Dixired (dole)
Fenix (vlevo), Favorita (vpravo), Dixired (dole)
Odshora první dvě řady Fenix, pod ním Dixired, dole Favorita Morettini 3
Odshora první dvě řady Fenix, pod ním Dixired, dole Favorita Morettini 3

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5588) - 133.163 (?), 31.7.2013 11:46
Díky za info, už mne napadlo že bych mohl mít něco z těch dvou ale ta moje odrůda je stále celkem tvrdá, sladká ale tvrdá.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika