Co to je za chorobu na broskovoni?
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 154.21 (?) 1.5.2014 13:55, zobrazeno: 11950x
Potřebuji poradit jestli je broskvoň ještě živá? Nebo co to je za nemoc, všechnz stromky kolem jsou ok zelené a tuhle jsem si všimnul že se jí nějak nechce a pupeny 85%má uschlé.
Děkuji za každou radu. Mišo Louny
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.21 (?), 1.5.2014 14:07
|
|
 |
|
 |
 |
|
jarda7 - Zlatý Zahrádkář (641) - 2.35 (?), 1.5.2014 14:44
To vypadá moc špatně, poznáte při řezu, že už živá asi není. Mně takhle odešel 3letý Harbinger.
Proto teď pěstuji jen semenáče (40 ks), usychají taky, ale snadno je nahradím. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10519) - 70.240 (?), 2.5.2014 0:36
Broskvoně takto bohužel náhle a znenadání odcházejí. Většinou ve druhém nebo třetím roce. Mně takto odešel Harbinger, Redwin a teď Early Red Heaven. U toho mě to mrzí obzvláště, protože jsem chtěl udělat srovnání RH a jeho mutací. To už se nezdaří ani u Early RH, ani u Earligla. Zbývá jen Michaela, jež by měla být nejlepší. V letošním roce se ale ve zvýšené míře všude projevuje klejotok, nejen u Michaely, takže kdo ví, jestli vydrží. U některých odrůd opadaly květy, i když jevily známky dobrého opylení (Spring Lady). Moniliový úžeh se projevuje také, ale ne tak masivně, jako na meruňkách. Projevuje se sem tam i na nějakém výhonku u slivoní. Zhoubná kadeřavost je snad podobně silná jako v roce 2010. Zvláštní je to, že vedle sebe stojící Halehaven vypadá jako pro letošní rok "zcela vyřízená", za to Fairhaven vedle ní je na tom o mnoho lépe. Přitom z Halehaven jsem podobné problémy nikdy neměl, až letos, i když se její citlivost na houbové choroby běžně uvádí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.136 (?), 2.5.2014 10:13
děkuji za rady, mám teda zasadit na její místo nový stromek, vždyt ten stromek mněl nábeh na květ, to jen tak zemře :-(,Mišo
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 2.5.2014 10:28
Broskvoně jsou ve většině případů už po odkvětu, a nasadily plůdky, a to i v mém chladnějším mikroklimatu. Stav stromku evidentně není v pořádku.Vývoj se zastavil a nyní "činčí".
Možná je něco s kořeny, stromek má málo mízy.Pokud je Vám líto stromek likvidovat,pokuste se udělat ještě několik opatření které by mohly stromek probrat k životu.Jako jednu z posledních opatření bych stromek radikálně seřezal, obladil,a přihnojil dusíkem, ředěnými slepičinci.Neopomenout na pravidelnou větší zálivku jednou za týden.Počkal bych, zda výhony neobrazí z oček.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.136 (?), 2.5.2014 10:36
tož ok, nerad bych kácel, budu zalejvat slepičincem až vyplavím souseda :-), doufám že přežije jestli tedy žije ;-)
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 2.5.2014 11:09
S tím radikálním sestřihem, který radí p. Galloway plně souhlasím + zálivka, ovšem s tím radikálním hnojením, tak jak si je představuje a popisuje pan tazatel, bych byl velmi, velmi opatrný. Ten stromek má totiž nějaký problém s kořeny. Jaký nevíme, nelze se podívat. Takže aby přemíra hnojení nebyla pro ty kořeny poslední ranou z milosti před zhroucením do hrobu. Osobně bych s hnojením počkal, až se pupeny rozjedou a i pak bych byl spíše opatrný. Myslím, si, že případné nedostatky ve hnojení ve smyslu přirozených deficitů nejsou příčinou současné stávky stromku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 216.136 (?), 2.5.2014 11:12
co to je radikálny sestřih?mám pak zabalzamovat rany? Mišo
|
|
 |