Docela mě pobavil souboj chemiků s nechemiky a protože nechemici prohrávají, tak přidávám hlas na stranu nechemiků, mám 6 broskví a nektarinek 5x 5 let, jedenkrát 10 let nestříkal jsme nikdy, vždy listy otrhám hned jak uvidím kadeřavost, ještě malé, opatrně abych vylomil co nejméně oček.. zezačátku je to pravda skoro všechny listy, ale potom když pupem poporoste, dává již jen zdravé lístky, jo trochu se zpozdí... stromy plodí v pohodě, na podzim jsou husté takže je lehce prostříhám.. netvrdím, že by nemohly víc, plodit, ale 50 % sklidí vosy.. na rozdíl od sousedů, kteří zuřivě stříkají a již 4 stromy jim uhynuly.. letos dokonce jeden postříkal nevím čím, pozdě.. i zkadeřavěné listy a strom totálně spálil, první listy vyhodil až ke konci podzimu, podotýkám že na rozdíl od mých stříkajích kolegů já měl sklizeň až na jednu slabší broskev která mi ale přischla vedle starých stromů a ve stínu.. (pro jistotu jsem ji celé předminulé léto nezalil, a pozdě pochopil, že jsem mohl....) přiměřenou stáří a velikosti stromů. Plody mohly být menší,..to je pravda, ale vlivů je spousta ale jedná se o relativně malé stromy v chudé půdě(jíl)hnojím minimálně, většinou když tak jen hnůj králičí a slepičí, tak jednou za tři roky přidám nějakou chemii, ale málo.. Osobně si myslím, že daleko větší škody než kadeřavost stromům způsobuje sucho, mráz, střídání tepla a zimy na kmenu, nedostatek něčeho, (půda, hnojení, apod..)např. u nás není jediný včelař, a pamatuji z mládí, že to byl na jaře zcela jiný hukot.. ty dvě včely, co na stromě jsou, i když dělají co mohou, tak.to prostě nestihnou... takže když nepostříkáte, nepropadejte panice a ulehčete stromu tím, že ho nenecháte trápit se s listy, které mu nedají žádný užitek,. později, když má již skoro zdravé a dlouhé listy tak i červený chuchvalec vytrhnu a list vpohodě vydrží, broskve a kadeřavost vedle sebe žíjí již statisíce let, ne-li miliony.. Všem přeji hodně sladkých úspěchů..