Chloróza broskvoně 2016
|
|
 |
 |
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 138.254 (?) 10.8.2016 15:53
Zdravím, pestujem odrodu Redhaven, minulý rok som mal na nej kučeravosť a bola silne napadnutá voškami. Po aplikácii lepu Chemstop na kmienik sa situácia rapídne zlepšila. Narástli pekné nové listy, bol suchý rok - zalieval som. Bola dobrá úroda.
Tento rok koncom mája všetko zmrzlo, tak je úplne bez plodu. Kučeravosť bola tiež, monilióza trošku. Leto je mokré - nezalievam. Vošky neboli.
Aj napriek tomu, že je broskyňa bez záťaže plodov a vošiek, vyzerá ako v jeseni - listy dožlta a zvinujú sa a hlavne má veľmi krátke prírastky (cca 10cm).
Pôda je ťažšia a skôr kyslá.
Mám tam okolo stromku mulč z pokosenej trávy od minulého roka, nemôže to robiť problém - myslím ešte prekysľovať pôdu alebo držať moc vody, pri týchto dažďoch?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
bohous - Stříbrný Zahrádkář (154) - 34.135 (?), 13.6.2016 10:08, zobrazeno: 17249x
Zdravím všechny pěstitele broskvoní a předem se omlouvám, uvedené téma bylo určitě již hojně diskutováno. Přesto bych se rád zeptal, zda jsou zažloutlé listy na obrázku skutečně příznaky chlorózy. Stromek je vlastní očkovanec Favorita Moretini na broskvoňovém semenáčku, vysadil jsem jej v r. 2011 do půdy hojně vyhnojené koňským hnojem a domácím kompostem, okolní půda je poměrně jílovitá. Každoročně přihnojuji cereritem, na zimu trochu vápním. Příznaky choroby se objevily loni, ale hlavně letos, tj. až po 4-5 letech bez problémů. Zkoušel jsem postřik chlorofernem a hořkou solí, bez úspěchu. Nemůže to být naopak nedostatek vápna nebo jiného prvku, nebo příliš mnoho hnoje? Stromek také dost trpí klejotokem. Mám ještě starší stromky Red Haven a Cresthaven, tam problémy nejsou. Mám postřiky opakovat? Děkuji za radu nebo názor. Bohouš.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 44.2 (?), 13.6.2016 10:37
Já jsem tu svoji postříkal zelenou skalicí a nyní mi opadávají listy :(Asi jsem udělal silný koncentrát. Tak snad to přežije...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 13.6.2016 12:37
Zjistěte si pH půdy, pokud bude reakce zásaditá, vypusťte vápnění a k základnímu hnojení použijte síran amonný. Teď zkuste aplikaci na list nějakým kapalným hnojivem s obsahem mikroprvků.
Mám FM3 v jílu, sice nemá chlorotické listy, ale kmínek také praská.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
kamo - Stříbrný Zahrádkář (430) - 138.254 (?), 10.8.2016 15:53
Zdravím, pestujem odrodu Redhaven, minulý rok som mal na nej kučeravosť a bola silne napadnutá voškami. Po aplikácii lepu Chemstop na kmienik sa situácia rapídne zlepšila. Narástli pekné nové listy, bol suchý rok - zalieval som. Bola dobrá úroda.
Tento rok koncom mája všetko zmrzlo, tak je úplne bez plodu. Kučeravosť bola tiež, monilióza trošku. Leto je mokré - nezalievam. Vošky neboli.
Aj napriek tomu, že je broskyňa bez záťaže plodov a vošiek, vyzerá ako v jeseni - listy dožlta a zvinujú sa a hlavne má veľmi krátke prírastky (cca 10cm).
Pôda je ťažšia a skôr kyslá.
Mám tam okolo stromku mulč z pokosenej trávy od minulého roka, nemôže to robiť problém - myslím ešte prekysľovať pôdu alebo držať moc vody, pri týchto dažďoch?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |