Suncrest zraje v Plantexu (Veselé u Piešťan) od začátku srpna. Jsou tam stovky stromů s nádhernými plody k samosběru. Natrhal jsem si tam (kolem 10.8.) do košíku 14 kg. Plody byly jednotné velikosti a vzhledu (cca 160 g), dužnina žlutá, pecka hůře odlučitelná. Do pojmu poloha bych zařadil i parametr zeměpisné šířky, která je v Plantexu nižší než např. na Pálavě. Sluneční paprsky jsou pak o něco v létě ostřejší bez ohledu na výšku. Pozor na vápenaté půdy pro broskvoňové podnože.
Když pominu jiné významy slova poloha (třeba v sexuologii), mám tím na mysli stanoviště a vše, co k němu patří - nadm. výška, sklon svahu, mikroklima, půda, aj.
Ďakujem Vám pán Miloš za vysvetlenie pojmu poloha v záhradkárskej terminológii, mám ílovitú podu, ale REDHAVENU sa u nás darí aj v takej ílovitej pode.Franto
Suncrest zraje v Plantexu (Veselé u Piešťan) od začátku srpna. Jsou tam stovky stromů s nádhernými plody k samosběru. Natrhal jsem si tam (kolem 10.8.) do košíku 14 kg. Plody byly jednotné velikosti a vzhledu (cca 160 g), dužnina žlutá, pecka hůře odlučitelná. Do pojmu poloha bych zařadil i parametr zeměpisné šířky, která je v Plantexu nižší než např. na Pálavě. Sluneční paprsky jsou pak o něco v létě ostřejší bez ohledu na výšku. Pozor na vápenaté půdy pro broskvoňové podnože.
Broskvoňové semenáče nesnášejí nadbytek CaCO3. Stromky trpí žloutenkou a rychle odumírají. Přitom na broskvomandloních (BM VA1, BM VA2...), mandloních nebo broskvoních Davidových jsou stromky na vedlejší zahradě vynikající. Mám jednu zahradu v teplejší oblasti s vápenatou půdou a šílím, když tam v okolí někoho vidím ještě rozhazovat vápno.