Broskvová sezóna 2011
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.61 (?), 15.11.2011 8:43
Flamingo má diametrálne odlišnú dužinu od Sunhavenky. Sunhaven je typická šťavnatá vyvážená chuť a jemná dužina. Flamingo má hutnejšiu, mäsitejšiu, vláknitú dužinu, chuť plnšiu a mierne trieslovinovo zvieravú- akoby po horkých mandliach. U Fairhavenky je to vraj ešte výraznejšie. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10421) - 70.216 (?), 15.11.2011 10:18
Pro mě má Flamingo chuť poměrně výraznou, plnou, ale ne typicky broskvovou, jako např. Favorita Morettini 3 v dobrém roce. Ta Favorita je poměrně dobré měřítko k porovnávání. Harbritte má chuť "hutnější", často k broskvové chuti přidává i vyšší nasládlost. U Sunhavenu bych souhlasil s některými zdroji v atlasech, že celkový dojem chuti je navinulý. Tato velmi osvěžující chuť funguje jen tehdy, pokud je podložena i cukry, které dodávají celkovou plnost, podtrženou osvěžujícími kyselinami. Je to dost originální chuť. Harbritte je křížencem Sunhavenu a odrůdy Redskin, což je zase kříženec nositelů "pravé broskvové chuti" Elberty a J.H.Hale, z kterých vznikla většina odrůd.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.165 (?), 15.11.2011 14:16
Keď hovoríme o chuti dužiny a odlučiteľnosti od kôstky, tak najviac hodnotím z Havenov odrodu Halehaven. Dokonalá harmónia sladkej, jemne horkastej a navinulej chuti. Vnímavosť k hubovej kučeravosti, farba a plstnatosť šupky, to je už iná otázka. Ale Halehavenka sa veľmi dobre šúpe. Je to broskyňa "do koča aj do voza"- na jedlo aj na zaváranie. Ak by som sadil ešte broskyňu, odskúšal by som Harbritte. Paľo
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.216 (?), 15.11.2011 19:06
Jo, věřím, že ještě něco ukáže. Petr
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.165 (?), 15.11.2011 22:51
Na Záhorí je nepretržite jasné počasie. Už ani nepamätám, kedy bolo zamračené alebo dokonca pršalo. V nedeľu ráno došiel mráz, zvädli posledné živé listy na viniči a začínajú opadávať jablone. Riadne som si pocvičil s vysávačom lístia. Zmes čerešňového, broskyňového, marhuľového a viničového lístia rozšmelcovaná na prášok išla pekne do plastového kompostéra. Premiešal som ho s poslednou nakosenou trávou a s muškátovým substrátom z hrantíkov na oknách. Ešte mám v pláne zaliať to všetko bahnom z jazierka. Smog našťastie u nás nemáme, ale je príšerné sucho. Aj dnes som zavlažoval pod stromami pri vypúšťaní rozvodov vody pred zimou. Pred mesiacom som vo vinohrade vysieval trávu. Nepochopím, z čoho semeno vyklíčilo, keď vôbec nepršalo. Fotka je spravená pred 5 dňami. Posledné metre sú dosievané s oneskorením, na prvý raz nevyšlo semeno. Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|