Broskvoně - každoroční ztráty
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.49 (?), 9.3.2019 18:35
Broskve mi rostou skoro bujněji než nálet, jak plevel, všechny na semenáčích ze školky - SunH, RH, FH. Za 15 let nevymrzla ani větev, klejotoky nejsou žádné nebo jen z odřenin nebo zlomů. Jednou jsem viděl v zahradě broskev po zimě celou KO, ale co jsem zjistil, tak byla už načatá opakovanou kadeřavostí. Přitom lokalita je tu díky vpádům zimy od otevřené krajiny severovýchodu nic moc . (250mnm sever moravy). V tomto máte podmínky příznivější.
Co je v zemi tak zvláštního že broskve nejdou? Že by broskvové sady byly jen na nevápenitých půdách se mi nechce věřit. Nemáte v zemi pozůstatky chemie z minulosti? Stromky jsou okopané, zarostlé trávou, mulčované? Otevřená krajina u pole nebo neustálý průvan mezi domy? Co broskve sousedů a v okolí? MH
|
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 70.240 (?), 9.3.2019 18:40
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 9.3.2019 18:57
Chtělo by to podnož Torinel + nějakou vložku.
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.49 (?), 9.3.2019 21:22
Loni jsem vysadil pokusně broskve na semenáčích do jílovice s vysokou spodní vodou, ovšem kryté místo s téměř celodenním sluncem. Nedalo mi to, když jsem tam viděl 5-ti metrové myrobalány jak si vesele rostou.
Je to pokus, první přezimování bez problémů. Od kolikátého roku, pane Petře, od výsadby pozorujete asfyxii? A meruňky máte OK - tedy na semenáčích? MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10414) - 196.17 (?), 10.3.2019 13:04
Meruňky mám většinou na MY a ZR, něco na St, Julien, na klasickém meuňkovém semenáči mám pouze Lealu. Z broskvoní tedy nevyraší Krasava, Modřinka, Primissima Delbard, Michelini, Symphonie, Suncrest. Z toho se možná podaří nahradit na lepší podnoži Symphonie. Ještě jsem zapomněl na Teluru, která byla jediná broskvoň na MY, což není pro broskvoně moc vhodná podnož.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 212.49 (?), 10.3.2019 15:50
A všechny KO broskve jsou na semenáči? Že i na MY odešla to je divné. Co máte pod broskvemi kolem kmenů, trávu? MH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |