Broskvoň do vyšší nadmořské výšky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 136.34 (?), 22.12.2007 19:12
Okolí Rokycan, 400 m.n.m... Žádné extra chráněné stanoviště, rovina, chráněno zdmi od východu a jihu. Odrůda Red Haven a Luna. Pokud nepřijdou v květu mrazy, bez problémů. Slyšel jsem, že Luna je nahrazována odrůdou Felix.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.59 (?), 15.1.2008 18:41
Vřele doporučuji Red Haven. Pěstuji ji i na Šumavě v 840 m, na mírně chráněném stanovišti. Pokud při květu nezmrzne, je velmi dobrá úroda. Na desetiletém stromu jsem v posledních dvou letech sklidil po 40 kg.
Přeji mnoho úspěchů
|
|
 |
|
 |
 |
|
krtonoška - Bronzový Zahrádkář (56) - 113.157 (?), 25.1.2008 21:43
....vyzkouším Red Haven odrůdu, ale nevadí jí vítr...jsem z Vysočiny a fouká tady skoro stále? Stačí jeden nebo dva stromky?
....meruňka je asi scifi.....nebo by v nadmořské výšce nad 500 šla?
děkuji za radu
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.201 (?), 11.2.2008 10:27
Dekuji, doufám, že píšete nikoli žertem. Hodlám totiž pěstovat Redhaven a Sunhaven přibližně o 200 metrů níže než Vy v podhůří Šumavy, tak to snad nebude tragédie.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.98 (?), 12.2.2008 8:48
Nazdar. Mám takový asi trapný dotaz. Co si myslíte o zakrývání menších stromků broskvoní netkanou textilií. Netušim dají-li se snadno získat větší kusy, ale kdyby se v období mrazů dva tři stromky přikryly, s tím že by tato textilie mohla na stromcích i zůstat pár dní, mohla by se úroda zachránit ne?
U nás již druhým rokem mrzlo v červnu a to cca. -7C.Pomrzla velká část květů hrušní jabloní a hlavně peckovin.(ok. Vsetín 550m.n.m.) Broskve tedy neměly šanci.
Nejde mi o přikrývání broskvoňového sadu, ale o záchranu úrody dvou tří stromků menšího vzrůstu:-) Otázka je, jestli by se nepotrhala, nebo zda-li by nebo třeba nějaké konstrukce(lehké) a td.
Pokud jde o pěstování z pecek, mám s tím velmi dobré zkušenosti, ovšem měl jsem k dispozici semena z řady BVA. Za dva až tři roky pěkná korunka, broskvoňě opravdu jedou jak z vody.
Mějte se zdraví Karel.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.98 (?), 12.2.2008 11:46
Mno zajímavé. Mě ta textilie napadla, bo se dá rychle sundat, a říkám si že to stromky zachrání právě v době mrazů. Podobné řešení mě napadlo u révy vinné, kte by se textilie připnula na drát který je výš než ohnuté tažně. S tou folií by to určitě fungovalo, ale to bych mohl rovnou pěstovat ve foliovnících a to asi nechci. Po pravdě červnové mrazy mě (promintě mi ten výraz) pěkně serou, a kazí mi mé pozitivní představy o ovocnaření a přírodě u nás celkově.
Kdyby např mrzlo 3 dny v týdnu, přehodila by se plachta 9 x 9m a člověk by měl klid.,opravdu jen teoretizuji, ovšem vim jaký je to pocit hledět na černé základy třešní, či dvě várky totálně pomrzlých výhonů révy.
Zatim. (Karel Hajda)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 204.28 (?), 17.2.2008 9:11
V loni z jara jsem měl také obalenou broskvoň freš folii a na hoře byla netkaná textilie a topil jsem propa-butanem a stejně zmrzla celá úroda odumřela i část větví bylo tři dny při zemi -7°C ve dvouch metrech kolem -5°C nebylo to nic platné snad to bude lepší letos.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.16 (?), 18.2.2008 9:55
Vloni při mrazech během kvetení jsem po dva dny večer přitáhl jak pod broskev tak meruňku zbytky starých kamínek, rozdělal oheň a ten zasypal mokrýma pilinama.Kamínka jsem dal proti větru od stromu.Bydlím na kraji vesnice, takže jsem nikoho snad neomezil.Meruňka pomrzla i přes kouř,květy broskve přežily.Násada plodů byla menší.
P.S.V jakési poválečné učebnici pro ovocnářské školy jsem četl výpočet, kolik valníků mokré slámy je třeba na zadýmování sadu.Odněkud mi v paměti utkvěla poznámka,že na zadýmování sadu lze použít i staré pneumatiky. To ještě nebylo vynalezeno slovo ekologie.Hezký den přeje Pepík.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|