Broskve nedozrají

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
9.8.2013 10:05

Broskvoně jsou spolu se stromkovým angreštem asi jediným druhem sadby, kterou si sám nepěstuju a kupuju hotově. Problém mám opačný. Tam, kde je beru (Velké Losiny, Kubáček, aj) se až na výjimky jedná o jednoletý silný výhon z očka (špičák) s různě vyvinutým, oproti kmínku často jen  slabým předčasným obrostem.  Nic jiného, než kotlovitou korunu jsem zatím zapěstovat nezkoušel.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 9.8.2013 10:05

Broskvoně jsou spolu se stromkovým angreštem asi jediným druhem sadby, kterou si sám nepěstuju a kupuju hotově. Problém mám opačný. Tam, kde je beru (Velké Losiny, Kubáček, aj) se až na výjimky jedná o jednoletý silný výhon z očka (špičák) s různě vyvinutým, oproti kmínku často jen  slabým předčasným obrostem.  Nic jiného, než kotlovitou korunu jsem zatím zapěstovat nezkoušel.

Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 231.116 (?), 9.8.2013 22:47

Tak to ja som sa zatiaľ v našom meste a najbližšom okolí na predajni so stromkom, ktorý nemá vystrihnutý stredník, nestretol. Preto bol u mňa pred rokmi problém podporiť rast strednej časti koruny mladej Flamingo tak, aby hlavná sila išla hore. Bočné kostrové konáre časom mohutneli, vo vetre pri záťaži úrody sa pravidelne lámali a stred koruny ostal otvorený pre nepríjemné západné slnko, ktoré obťažovalo (a stále obťažuje) pri posedení u záhradného krbu. Flamingo neprejavuje, na rozdiel od Sunhaven, snahu omladzovať korunu a nevytvára žiadne nové konkurenčné letorasty. Ale vráťme sa k semenáčom. Myslím si, že nie je dobré vnucovať niekomu tvrdenie, že jedine z očkovaných broskýň sú kvalitné a veľké plody, že semenáče rodia až po 5 rokoch a podobné nezmysly. Správne je, nech si každý urobí podľa vlastného zváženia. Nie každý z nás má zručnosť či vzťah k očkovaniu, nie každý z nás je zberateľom zaručene pravých odrôd a nie každý má úmysel zakladať broskyňový sad, kde sú kotlovité koruny všetky rovnako vysoké. Preto nevidím nič špatného na tom, ak si niekto vysadí kôstku broskyne, ktorá mu chutila, alebo ju koštoval u suseda a vypestuje si vlastný stromček. Oproti škôlkarskym očkovancom, ktoré majú, najmä pri jesennej výsadbe, problémy s ujímaním majú tieto semenáče kvalitnejší koreňový systém, odolnejší proti suchu, lepší zdravotný stav a vyššiu dlhovekosť. Korunka nie je spitvorená odstránením stredníka v škôlke a preto je možné si ju natvarovať podľa vlastných predstáv. Osobne mám veľmi dobré skúsenosti s pestovaním vretena u broskýň a mandloní. Môžem vrele odporučiť. Nikde nie je napísané, ani v publikácii 1000 dobrých rad zahrádkářům, že semenáč z náhodného opelenia nemôže mať veľm kvalitné a chutné plody.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz