Avalon Pride
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
roni - Stříbrný Zahrádkář (255) - 172.42 (?), 3.8.2017 22:35
Som uz dlhsie zvyknuty len na broskyne z obchodu, s vlastnymi broskynami len zacinam. Chutnal som Avalon od znamych zo zahrady pri Bratislave. Plody uz napadali osi, tak tie poskodene boli odtrhnute 20.7. a nechane odlezat vnutri – zrejme este neboli plne dozrete. Ja som jedol takyto plod 23.7. a chut bola vyborna, bol stale chrumkavy (este nie celkom zrely), ale prekvapilo ma aky bol silne stavnaty, bola tam sladkost I kyselinky, v tej chuti bolo nieco vyborne aromaticke co ani v dobrych broskyniach z obchodu nebyva. Necitil som nahorklu prichut. Porovnaval som to z chutou dobrych nektariniek Big Top z obchodu – ten Avalon mi chutil viac prave tymi kyselinkami a tou specifickou silnou aromou.
V tom case mi dozreli na Zahori tiez prve 2 broskyne Avalon Pride. Obe pekne vyfarbene, tmavo cervene, jedna bola uz celkom zrela – meka a stavnata – velmi dobra, bola tam vyrazna sladka chut a kyselinky nevyrazne a tiez tam chybala ta aroma, - bola o nieco lepsia ako nektarinky z obchodu. Druha broskyna AvalonP este nebola celkom zrela, bola chrumkava, ale nebola tam ta silna stavnatost Avalon ani aroma a chut. Bola celkovo vyrazne horsia ako ta moja prva - zrela AvalonP.
Mal som este nejake dalsia nezname domace broskyne od inych znamych a tam tiez chybala ta specificka aromaticka chut Avalonu od zanmych. Celkovo ten nedozrety Avalon od znamych mi chutil najlepsie zo vsetkych broskyn I nektariniek.
29.7. som dostal od znamych este 2 ks Avalon Pride - boli mensie a uz dost prezrete - tak chutili celkom inak ako tie predosle. Boli meke, menej stavnate a dost sladke. Vlastne zo vsetkych Avalon Pride by som vybral 4ks, ktore mali navzajom celkom odlisnu chut - akoby boli z inej odrody. A to vsetko je asi len otazka veku, stanoviska (boli z 2 lokalit) a terminu obratia/jedenia. Takze chut odrody by sa dala smerodatne hodnotit len keby som jedol viac, cca 30 broskyn danej odrody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.81 (?), 29.7.2019 14:44
Broskvoním nerozumím, a tedy nevím, jak to s nimi je. A posprávnu ani s žádným „teplomilným“ ovocem. Mám jen tenhle Avalon (na St. Julien) zasazený v květnu 2017 (jinde už nic neprodávali). Měl letos necelých 50 „kuliček“. Něco přišlo pryč, takže zbylo 40+. Pořád trošku trháme (nejzralejší) a okusujeme. Chutnají, dobrý, nepřezrají, moc jich už nezbývá. Stromek je nyní cca 3 m vysoký s Ø korunky taky asi 3 m. Když to srovnám s rybízem, angreštem, (jak ho tu vidíme v některých dotazech) při vlastně podobné „péči“, opravdu moc šikovné ovoce. Samo, tuhle „péči“ mám nejraději. (Navíc: mám z „teplomilů“ ještě Leskoru a Bergeron (nemůžu zrovna napsat stromky), a Avalon se mi akorát pasuje zráním mezi ně.) JG
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|