Záměna postřiku
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 130.195 (?), 24.7.2016 0:46
Taky se snažím herbicidům a i nejrůznějším postřikům vyhýbat.
Jen to to až do takových extrému neženu.
Nicméně Roundup by mi hodně chyběl. Jsou místa a některá jeho drobná použití kde je už pro mně ničím nenahraditelný...
Je to fact dobrý sluha!
*
A celkem mně překvapuje, že drobní zahrádkaři, sadaři a pěstitelé proti němu tak poslední dobu masivně brojí.
Že by to byla nějaká modní vlna...?
*
A co třeba taková Dohoda o volném obchodu -Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP)
Taková sfiňárna - a to se neřeší..
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Beny2 - Zlatý Zahrádkář (759) - 150.232 (?), 24.7.2016 7:39
Firma Monsato je i výrobcem známého postřiku z doby Vietnamské války. Docela by mě zajímalo, jestli je nějaký rozdíl v receptuře (nikde jsem o tom nenašel zmínku).
Já používám Roundap jen k udržování přechodů mezi kůrovou plochou a trávníkem. Na nic jiného ho nepoužívám (ukládání v reziduí v půdě je na rozdíl od karcinogenity prokázané, viz příspěvek Lídy). Plošné užívání Roundapu v zemědělství je obrovské.
Jako náhrada se začíná nabízet postřik na bázi mastných kyselin (jestli si to dobře pamatuji). Je jednou tak drahý a většinou je vyprodán...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 113.117 (?), 24.7.2016 8:37
Pán Beny, máte zrejme na mysli Agent Orange, ktorý americká armáda vo Vietname používala ako herbicíd+defoliant do r.1971. Ide o odlišnú chemickú látku. Glyfosát je chemicky N-(fosfonometyl)glycín. Agent Orange bola zmes 2 látok v pomere 1:1: kyselina 2,4-dichlórfenoxyoctová a kyselina 2,4,5-trichlórfenoxyoctová. Firma Monsato začala vyrábať glyfosát (resp.si ho dala zaregistrovať) až v r.1974. Agent Orange bol zdraviu oveľa nebezpečnejší, najmä pre sprievodne vznikajúce dioxíny (TCDD). Takže aby sme glyfosátu zasa nekrivdili.
Debata nám od tých zemiakov pekne odbehla, ale to je v poriadku. V spektre názorov medzi absolútnym odmietaním a absolútnou akceptáciou glyfosátu bude pravda asi niekde uprostred (tak ako to väčšinou býva). Kde presne ale, to v tejto chvíli sám netuším. IH
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 147.46 (?), 24.7.2016 14:15
No, myslím si, že celá diskuse je zbytečná. Jestliže se měla postříkat mandelinka, tak to znamená, že brambory byly v růstu a omylem se na mandelinku použil randap, tak asi nnebude po týdnu, už co kopat, protože účinná látka byla rozvedena do celé rostliny. Brambor neni bršlice!!
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|