Pálivost brambor - Laura
|
|
 |
 |
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 145.217 (?) 23.8.2019 19:02
No, já mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že brambory můžou mít palčivou příchuť. Nevyzrálé, naklíčené, poraněné, zelené... obsahují více solaninu, který tu palčivost dělá. Asi bych je nechal v zemi pořádně dozrát a před uskladněním je nechal pořádně ve tmě při běžné teplotě vydýchat, dva týdny. Já mám asi nějak zmutované vnímání chuti (i zápachu). Pálí mně, co jiné nepálí a cítím, co jiní necítí. Dát si chilli con carne pro mně znamená volat linku 155 :-), takže tazatelku chápu.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 250.233 (?), 21.8.2019 17:21, zobrazeno: 6551x
Dobrý den, brambory pěstuji poprvé. Pro sadbu Laura jsem se rozhodla na základě oblíbenosti a dobrých vlastností. Brambory jsem sázela koncem dubna, nyní je nať stále zelená, polehlá. Zkoušela jsem pár brambor vyhrabat a ochutnat. Jsou již velké, krásné pevné, uvnitř nádherně žluté, jen slupka je mírně strupatá. Chuťové jsou dobré, jen v ústech zůstává mírně pálivá chuť. Podotýkám - ničím jsem ani nehnojila, ani nestříkala, půda nebyla žádným způsobem ošetřená. Můj dotaz zní - jje ta pálivost normální nebo ne? A nejsou kvůli pálivosti nějak závadné?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 22.8.2019 11:34
Chutnala jste je syrové, nebo tepelně upravené? SPCH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.233 (?), 23.8.2019 9:43
Uvařila jsem je i grilovala. Není to, jako když sníte vyloženě pálivé jídlo, jen zůstává taková zvláštní pálivá pachuť.Která se dá vydržet. Jde mi o to, že zatím jsem snědla pár kousků, ale budu jich mít spoustu, tak aby po větším a dlouhodobém množství nebyly nějak zdravotně závadné.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4592) - 145.217 (?), 23.8.2019 19:02
No, já mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, že brambory můžou mít palčivou příchuť. Nevyzrálé, naklíčené, poraněné, zelené... obsahují více solaninu, který tu palčivost dělá. Asi bych je nechal v zemi pořádně dozrát a před uskladněním je nechal pořádně ve tmě při běžné teplotě vydýchat, dva týdny. Já mám asi nějak zmutované vnímání chuti (i zápachu). Pálí mně, co jiné nepálí a cítím, co jiní necítí. Dát si chilli con carne pro mně znamená volat linku 155 :-), takže tazatelku chápu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.233 (?), 23.8.2019 19:37
Děkuji moc za vaši odpověď. Zatím jste jediný, kdo mi potvrdil, že brambory by mohly mít palčivou příchuť. Možná opravdu potřebují dozrát, byť jsou už krásně velké. Ale pravdou je, že nať je stále zelená, sice polehlá, ale zatím neschne. Jinak poraněné ani naklíčené nejsou, jsou opravdu nádherné. Jen ta slupka je trochu strupatá, ale to by nemělo měnit chuť.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 58.231 (?), 23.8.2019 20:01
Laury pěstuji už řadu let, ale že by měly palčivou chuť, to si nevybavuji. Pravdou je, že některé roky byla chuť značně divná a nebyly čerstvé vůbec dobré. Vše se vždy srovnalo po vydýchání, tak po dvou až třech týdnech.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 250.233 (?), 23.8.2019 20:22
Aha, děkuji i za tuto informaci, že je potřeba, aby se brambory delší dobu vydýchaly. Já je vyhrabala a hned jsem je ochutnala... I když teď už je to týden, a pořád to stejné... Tak ještě nějakou dobu vyčkám a uvidím, zda se chuť zlepší.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|