Kdy dát do země brambory?
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?) 17.7.2024 14:38
Já to mám s tím stříkáním a pamatováním si názvů těch postřiků celkem jednoduché: herbicidy, fungicidy ani pesticidy nepoužívám vůbec. Prostě čekám, co pro mne Matka Příroda zachová. Místo skleníku pak používám přes zimu okenní parapety doma a na jaře balkóny, kde jsem vystavěl z polykarbonátu a fólie jakési rychlící tunely, kterým říkám balkonovníky. První červené rajče jsem letos měl 28.2. - ne, to není překlep, v únoru - a od té doby mám nevelký, ale trvalý přísun. První paprika byla 22.5. a také mám kam sáhnout, když mám na ni chuť, či ji potřebuji do zelného salátu. Nákupy rajčat nula, občas v zimě koupím papriku.
Brambory jsem začal pěstovat před 3 léty, tohle je čtvrtá úroda. S uskladněním nemám moc problém, protože mám jen malou plochu, takže je spotřebujeme většinou do konce února. Do posledního, žádné třídění neprobíhá. A nemám problém z nich klíčky olamovat a pak slupnout. To abych nežil zase až tak zdravě. Takže brambory kupovat musím celé 4 měsíce, ale často mám potíže s jejich kvalitou. Jsem rozmazlený.
Na zahradě jsem místo skleníku vystavěl vyvýšený záhon (4x1x0,8 m) a přikryl jsem ho netkankou (30g/m2), takže jsem v něm rychlil jarní zeleninu: ředkvičky, salát, cibulku a mrkev. Výsledky byly letos díky počasí skvělé. Ředkvičky v dubnu, mrkev od konce května, podobně jako cibulka. Saláty mám letní, tak jim to trvalo trochu déle. Také jsem tam vypěstoval sadbu košťálovin pro pozdější sklizeň. Rané zelí a brokolici jsem předpěstoval doma a v balkonovníku. Už je po jejich slušně úspěšné sklizni. Košťáloviny chráním před hmyzem lehkou netkankou. Něco se uchránit nepovede, ale to je prostě riziko podnikání, stejně jako ta plíseň rajčat a brambor. Beru to prostě filosoficky a neúspěchy se nenechám deprimovat: příště to zkusím jinak. Teď řeším česnek, ten letošní byl naprostá katastrofa vinou bílé plísně česneku a příliš mokrého počasí.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 13.7.2024 19:41
Protože má zase pršet tak jsem vykopal řádek dlouhý kolem 18m. Plně kolečko Dostál jsem se opravdu nad 1kg na hlizu. Ne vždy, průměr bude jiný. Zítra možná závažím, změním
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 13.7.2024 19:42
Brambory
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
walter. - Diamantový Zahrádkář (2083) - 168.10 (?), 17.7.2024 14:36
Na chalupě jsem dával brambory kvůli zimě až 27.4.,ale teď už se mi nať nezdála, řekl bych, že PB už se tam začínala objevovat, nať byla polehlá a taky už nějaké larvy mandelinky začaly pár keříků likvidovat. Stále nějaké přeháňky, nemeškal jsem tedy a před 2 dny sklidil nať na hromadu a zakryl posekanou trávou. Včera jsem brambory sklidil a teď je dosouším ve stodole, než půjdou do sklepa. Hlíz jsem sázel 146 a tohle jsem sklidil, vlevo Monika, vpravo Impala. Vážit to tentokrát nebudu, ale odhaduji, že asi kilo na hlízu bude. Walter
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 17.7.2024 14:48
Taky je máš skoro všechny šišaté jako já. Zajímavé. Měl jsem dvakrát po sobě stejnou koupenou odrůdu od stejného dodavatele - Glorietta. Loni byly mnohem víc "dokulata". Je to počasím nebo jsem dostal jinou odrůdu pod stejným jménem?
Ale i kdyby to byl ten druhý případ, nestěžuju si, jsou vynikající.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 16.7.2024 22:17
Gratuluju, to jsou pořádní macci. Co je to za odrůdu?
Mám sklizeno tak polovinu své bramborové plochy. Jeden keř se také dostal někam kolem kila, ale to byl rekordman. Nicméně jsem velmi spokojený jednak s jejich chutí a druhak s tím, že jsou čisťounké. Loni byly dost strupovité. A překvapilo mne, že téměř všechny mají oválný tvar. Loni bylo hodně z nich - stejná odrůda Glorietta - spíš dokulata. No uvidím, co mi řekne koncová statistika. A také mám velikou radost z toho, že je neobjevil hryzec. Nula nakousaných hlíz, před dvěma lety mi jich znehodnotil nejméně třetinu.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 17.7.2024 7:33
Brambory se jmenují Adéla a Dali. To si pamatuju Jinak obdivuji lidi, kteří vyjmenuji několik (mnoho) názvů třeba rajčat kde bych si zlomil jazyk. Podobně postriky. Loni mi pan KUKY poradil, abych si koupil postrik v Polsku a název muzu tak napsat protože ho opišu. Pan KUKY teď znovu napsal čím stříka. Magnicur a cabrio duo. Jenomže je mezi námi rozdíl. On stříka preventivně a já letos jen jednou letos když brambory měli vysokou nať a měly přijít slejvaky. S tím jsem striknul lehce okurky a rajcata nikdy protože tam už byl salát. I když ochr. lhůta je 4 dny..Mandelinku jsem strikal jednou.Taky na přírodní bázi larvy usnuly, zašly snad hladem. Celkově už jsou brambory ve sklípku. Okurky končí mají taky nějakou nemoc, Rajcata venku se zacinaji barvit. Sklenik? Jak říká moje žena. Ten je dobrý , ze jsou rajcata o 14 dni dřív než venku a o 14 dni pak ještě později. Hladovka ve skleníku dala 2 okurky, ještě po olupani takové bílé.Ted má nějakou svilusku, mšice. Půjde ven. Není lepší si koupit za 8 Kč okurku v řetězci? No a ve skleníku neprší. Tam se musí zalévat. Jinak nejhorší snad jsou takové dárky . Jako meloun, nebo jindy zelí od souseda, Té vody a ta mšice na nich a ve finále nula. Taky se obavám, co budou dělat brambory ve sklepku když tam nebudou mít jablka. Budou na jaře klíčit. Ja tomu věřím, ze jim jabka dělají plyn, aby to nedělaly.Radost děla mrkev volně setá. Ta druhá setá do plat na vajíčka taky, ale už to opakovat nebudu Není to pro mě zajímavé. A taky celer který je v obchodě dost drahý. Jo a poslední na co bych zapomněl je moje cibule. Ač pěstovaná mezi stromy, tedy slunce jen půl dne, je dobra, visí pod strechou. Sazečka se suší v přepravce 2x. Čím jsem starší, tím víc se mi to líbí. 350 m nad /m dnes jsem vstaval a v TV byl trumpetista Jaromír Hnilička z Brna. Borec, chytrý a jeste dar od boha pro hudbu.Popsal kam se ubirame.Pusťte si to.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 17.7.2024 14:38
Já to mám s tím stříkáním a pamatováním si názvů těch postřiků celkem jednoduché: herbicidy, fungicidy ani pesticidy nepoužívám vůbec. Prostě čekám, co pro mne Matka Příroda zachová. Místo skleníku pak používám přes zimu okenní parapety doma a na jaře balkóny, kde jsem vystavěl z polykarbonátu a fólie jakési rychlící tunely, kterým říkám balkonovníky. První červené rajče jsem letos měl 28.2. - ne, to není překlep, v únoru - a od té doby mám nevelký, ale trvalý přísun. První paprika byla 22.5. a také mám kam sáhnout, když mám na ni chuť, či ji potřebuji do zelného salátu. Nákupy rajčat nula, občas v zimě koupím papriku.
Brambory jsem začal pěstovat před 3 léty, tohle je čtvrtá úroda. S uskladněním nemám moc problém, protože mám jen malou plochu, takže je spotřebujeme většinou do konce února. Do posledního, žádné třídění neprobíhá. A nemám problém z nich klíčky olamovat a pak slupnout. To abych nežil zase až tak zdravě. Takže brambory kupovat musím celé 4 měsíce, ale často mám potíže s jejich kvalitou. Jsem rozmazlený.
Na zahradě jsem místo skleníku vystavěl vyvýšený záhon (4x1x0,8 m) a přikryl jsem ho netkankou (30g/m2), takže jsem v něm rychlil jarní zeleninu: ředkvičky, salát, cibulku a mrkev. Výsledky byly letos díky počasí skvělé. Ředkvičky v dubnu, mrkev od konce května, podobně jako cibulka. Saláty mám letní, tak jim to trvalo trochu déle. Také jsem tam vypěstoval sadbu košťálovin pro pozdější sklizeň. Rané zelí a brokolici jsem předpěstoval doma a v balkonovníku. Už je po jejich slušně úspěšné sklizni. Košťáloviny chráním před hmyzem lehkou netkankou. Něco se uchránit nepovede, ale to je prostě riziko podnikání, stejně jako ta plíseň rajčat a brambor. Beru to prostě filosoficky a neúspěchy se nenechám deprimovat: příště to zkusím jinak. Teď řeším česnek, ten letošní byl naprostá katastrofa vinou bílé plísně česneku a příliš mokrého počasí.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 12.7.2024 19:02
Tak potěšilo mě, že jste se ozval. Že jste tedy zdráv. Co se týká vaši loňské úrody tak 9 kilo sadby muže být 120 ks.Ty by se mohly vejít na 26 m2. Na jednom metru čtverečním jste tedy sklidil 1,38 kg Na hektar tedy 138 q. To jste byl na polovině průměru. A u mě dneska, kdy jsem prvně za 50 let vážil brambory z řádku kde rozteč mám mezi řádky 60 cm (tak mám kola trakt) délka 14,5 m t.j. 8,7 m2 a na nich 28,2 kg brambor. 324 metráku po hektaru. Norma je 280 /ha. Parcelková, nebo jak jsme to loni nazývali je snad 600!! Tu já nikdy nedosáhnu. Upravíme matematicky. Zmenšit pozemek =zvetsit výnos To byl žert. Plíseň nemám nikde zatím, ač je nať zelená pomalu každý den ráno za chládku 2 kyble ručně rýčem uklidime. Nať předem neuklizim, protože mě vede kam mám píchnout rýč. Pak těch 24 kg ještě prebereme velké, zámecké, slepicim. Počtářům se omlouvám, jestli jsem se spletl a zdravím.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 12.7.2024 20:58
Tak relativně zdráv, ale imrvére na zahradě, kde nemám IT, ba ani televizi.
Ta plíseň se dala čekat při tomhle počasí. Mudruju, zda je původem z mé sadby (zakoupené ze spolehlivých zdrojů, stejných jako loni, kdy po ní nebylo ani památky) nebo zanesená zvnějšku. Zajímavé je, že se na bramborách i rajčatech (30 m od sebe a ještě jsou brambory oddělené zdí) projevily první příznaky současně. Což by vypovídalo o vnější nákaze. Ale letos má ta potvora optimální podmínky.
Nať za normálních okolností také ponechávám na místě, ale letos jsem ji zlikvidoval ze strachu, že by mohla nákazu dál šířit. A přiznám bez mučení, že plocha mého brambořiště je spíš 22 m2, nemám řádky 60 cm od sebe. Což vlastně můj výnos ještě zvětšuje.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|