Kdy dát do země brambory?
|
|
 |
 |
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?) 2.5.2022 12:47
Vezmu to od začátku: nejsem zemědělec, nepěstuju pro výdělek a hlavně jako zahrádkáři mi záleží na tom, kdy budu mít první brambory ze svého chovu. To samé platí o rajčatech a dalších druzích zeleniny. Staří praktici neměří teplotu půdy z toho důvodu, že ji dokážou velmi dobře odhadnout. Což o mně neplatí.
Vaše poslední věta není tak úplně pravdivá. Když je zasadíte příliš brzy, neporostou, jak mají, no a když pozdě, ranost úrody je v háji. A zase: zdaleka to neplatí jen o bramborách. To, že je tam ještě mnoho jiných faktorů, termínu výsadby neubírá na důležitosti. A ten se mění podle podmínek.
Milan HP
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 2.5.2022 7:16
Každý zemědělec sází brambory především podle data a počasí, nikdo z nich si neměří teplotu půdy, nikdo z nich pole nepřikrývá plachtami. Rozhodující je hlavně to, aby nebylo rozbahněné pole. Jestli brambory dozrají o týden dva dřív nebo později, je úplně jedno. Většina z nich to pěstuje na zimu, nikoli na okamžitou co nejranější spotřebu. Proto na člověka, pokud má nějaké dlouhodobé (i mnohagenerační) zkušenosti s pěstováním brambor, působí váš věděcký přístup na pěstování brambor poněkud, ehm, legračně. Ale je to vaše věc, vaše hra. Normální pěstitelé nemají žádný důvod toto dělat, a zcela jim unikádůvod. A už vůbec k nepochopení je srovnávat vědecký vývoj pesticidů s lavírováním na nejoptimálnější chvíli pro zahrnutí brambory hlínou. Ona je taky otázka, čeho si myslíte, že tím dosáhnete. Úroda brambor závisí na zcela jiných podmínkách než je okamžik jejího hození do řádku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 2.5.2022 12:47
Vezmu to od začátku: nejsem zemědělec, nepěstuju pro výdělek a hlavně jako zahrádkáři mi záleží na tom, kdy budu mít první brambory ze svého chovu. To samé platí o rajčatech a dalších druzích zeleniny. Staří praktici neměří teplotu půdy z toho důvodu, že ji dokážou velmi dobře odhadnout. Což o mně neplatí.
Vaše poslední věta není tak úplně pravdivá. Když je zasadíte příliš brzy, neporostou, jak mají, no a když pozdě, ranost úrody je v háji. A zase: zdaleka to neplatí jen o bramborách. To, že je tam ještě mnoho jiných faktorů, termínu výsadby neubírá na důležitosti. A ten se mění podle podmínek.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.107 (?), 2.5.2022 21:54
Přidám se - navíc jako zahrádkáři máme většinou omezené plochy a tak se snažíme na malém místě vypěstovat co nejvíce kvalitních brambor, záleží nám na každém trsu.
Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 3.5.2022 6:44
"se snažíme na malém místě vypěstovat co nejvíce kvalitních brambor"
Jistě. A proto také musíte vědět, že termín výsadby nemá žádný vliv na výsledný výnos. To je záležitost počasí během sezóny, hnojení a eliminace chorob a škůdců.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 4.5.2022 22:57
Eliminace chorob (i škůdců) je mnohem náročnější, když rostliny ztratí nevhodným vysazením část své imunity i vitality. To zase musíte přeci vědět vy. A to nemluvím o extrémních případech, kdy předčasné vysazení vede přímo k úhynu. Nevím, jak vám, ale mně už se to stalo. Několikrát, včetně brambor.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 189.109 (?), 5.5.2022 8:05
Fakt myslíte vážně, že někoho přesvědčíte, že zemědělci sází brambory vlastně úplně špatně a mají mizerné výnosy? 
To nemá cenu, tak si to myslete dál... Praxe ale bez jakýchkoli pochyb dokazuje opak a nepravdivost vašeho tvrzení. Termín výsadby skutečně nemá žádný vliv na výnos. Dokonce i brambory ponechané v zemi přes zimu vám zcela standardně vyrostou s dsjí běžný výnos, jak už se jistě každý z nás (vyjma vás) přesvědčil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 6.5.2022 22:49
Jak jste, k čertu, došel k závěru, že si myslím, že zemědělci sází brambory špatně? To za prvé. Zemědělci ze zkušenosti ví, kdy je sázet ve své oblasti, takže to dělají správně.
A zadruhé, tvrzení, že termín výsadby nemá žádný vliv na výnos, je, řeknu to mírně, velmi zavádějící. Zkuste je vysadit třeba na konci února (ale možná i března - to jsem jednou dávno udělal).
Opravdu vám v zemi přezimující brambory dají stejný výnos jako na jaře zasázené? Tak proč se, ksakru, nenechá část v zemi přes zimu - ušetřilo by to spoustu práce.
Nevím, proč jste si zasedl právě na mne, ale řeknu vám, že vaše argumentace kulhá na obě nohy. A to ještě říkáte "bez jakýchkoliv pochyb". Vy nejspíš pochybnosti nemáte v softwaru.
Milan HP
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 126.28 (?), 11.5.2022 8:19
Letos jsem část předklíčených brambor dala 12.4. zakořenit. Do záhonu šly ty zakořeněné (vysoké asi 5 cm) i předklíčené hlízy zároveň 25.4. Takto vypadaly včera, dle teorie by díky zakořenění mohly být až o 2 týdny ranější. Elen
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|