Jaká odrůda do chladnější vlhké půdy

host - 182.227 (?)
13.2.2012 9:02

Jestli jste pod každou zasazenou bramboru dala hnůj, tak se ani moc nedivím, že jste nic nesklidila.P

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 96.10 (?), 5.2.2012 14:06, zobrazeno: 8023x

Mám zahradu v okolí Brna, ale je situovaná na severní straně poblíž lesa.
Chtěla bych mít brambory ze své vlastní sklizně, ale zatím nemám příliš velký úspěch. V loňském roce jsem si koupila odrůdu Impala, kterou většina známých chválila, ale spokojená jsem nebyla. Brambory mi vyrostly, ale velká sklizeň nebyla a to byl bramborářsky úspěšný rok. Nebylo jich v trsu moc a byly dosti malé. Dostala jsem i pár brambor odrůdy Marabel, které se mi zdály lepší. V trsu byly ale asi jen 2-3 brambory, ale byly alespoň větší velikosti. Zahrada je u lesa, tak mám asi kyselou půdu a nejhlubší podklad je jíl. Půda není černozem, ale je taková hlinito-písčitá (barva spíše do hněda než do černa a po deští nedělá škraloup jako černozem). Pod každou bramboru jsem před sadbou dávala hnůj, tak si myslím že živinami to nebude. Je u nás ještě jeden problém, který asi bramborám příliš nesvědčí, a to je to, že na jaře trvá dost dlouho než rozmrzne půda a drží se v ní hodně dlouho vlhkost. Nemůžu si ani dovolit mít pozdní odrůdy, protože je u nás na podzim už málo sluníčka a dost zima. Snažila jsem se brambory dávat i na osluněná místa, ale výnos nebyl nijak větší. Nevíte která odrůda by byla u nás na pěstování vhodná? Děkuji

host - 6.90 (?), 13.2.2012 0:18

odporucala by som Vam odrodu Vivaldi... je to skora odroda, ale v pohode vydrzi do aprila... je to univerzalna odroda, velmi chutna a dost odolna chorobam... ja mam zas ten problem, ze u nas pride rychlo suche obdobie bez dazda a neskore zemiaky nikdy nedorastu, tak zasadne sadim skore odrody... osvedcili sa mi prave Vivaldi-kupujem holandsku sadbu... sadim aj Dali, tie su trochu neskorsie, tiez velmi chutne, ale skor prilohove.. a velmi skore Magdy... vsetky davam predklicit zaciatkom marca... do jamky nedavam hnoj, ale trochu cereritu alebo NPK... hnoj je lepsie zarylovat na jesen... ak mate dlho podu mokru, najlepsie je sadit predklicene zemiaky... do jamiek mozete sadit po dva zemiaky-uroda bude lepsia... nech sa Vam tento rok zadari :)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 13.2.2012 8:03

Ať jste v okolí Brna kdekoli, určitě to není lokalita, kde by bylo na brambory příliš zima. Nepomůže, když zvolíte jinou odrůdu, spíš by pomohlo, kdybyste půdu hlouběji poorala nebo poryla a v sezóně řádky řádně nakopčila. To, že nemáte černozem, bramborám vůbec nevadí, hlinitopísčitá půda je ideální. Stejně tak nevadí, když je půda na jaře dlouho zmrzlá. Výsadba kolem 1. května je bez problémů. Pozdní odrůdy se již víceméně nepěstují a polorané odrůdy dozrají všude.

host - 182.227 (?), 13.2.2012 9:02

Jestli jste pod každou zasazenou bramboru dala hnůj, tak se ani moc nedivím, že jste nic nesklidila.P

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 13.2.2012 9:57

Pan MV má pravdu. Jen dodám, že na Brněnsku určitě můžete pěstovat i pozdní brambory, pěstují se i na Vysočině a tam je podzim docela jiný. Pokud jde o termín výsadby, u nás se říká, že první májovou noc mají být v zemi, opět u vás to půjde určitě dřív. S hnojem jste chybu neudělala, ale lepší je hnojit plošně na podzim, do jara se hnůj rozloží. Jestli nejste proti "chemii", můžete přihnojit krapet draslem, třebas draselnou sůl na podzim, brambory to mají rády.

host - 182.227 (?), 13.2.2012 10:03

Právě že plošně a zaorat a ne pod bramboru a ještě k tomu kdoví jaký hnůj.P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Sádrokarton Norgips - zkušenosti?17.11.2024
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty