Brambory - zasadit vlastní nebo koupit sadbové?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 214.246 (?), 18.1.2023 17:47
Vždycky se pochlubte, o kolik kg sadby se jedná. Jestli někdo kupuje 15 kg pytlík, tak je to jiná starost než když kupuje 150 kg sadby.
Letos mi přišel ceník a proti loňsku 16,80 budou stát 19,80 za kg. Přivezou je v březnu. Vy nevíte do posledka jaké budou velikosti.Jestli budou samé velké, tak vám to nevyjde. Nikdy jsem je nepulil.To nesnáším.Taky nesazím ze své úrody a ze bych jich měl v té požadované velikosti. Prostě ne.Loni mi nevyšly tak jsem koupil v zahradnictví 5x5kg pytliků Dali za 900kč(36/kg)Po pláči nad cenou mi ale udělaly radost.Velké zdravé... Co je tedy pravda tak každým rokem jsem prodejcem upozorněn, abych v případě nějaké reklamace zachoval visačku (druh, výrobce..)Asi to tedy označuje výrobce. Nikdy jsem nereklamoval. Sazim jen rané. Když kopu nové, mám ve sklepě ještě staré.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.16 (?), 23.1.2023 12:49
Já mám na celou věc jiný názor. Jde prakticky o poctivost, jak ve výrobě sadby, tak i při jejím skladování, Ještě nikdy nikdo neprokázal, že bramborárna, prodává coby sadbu, jen brambory k tomu účelu vyprodukované a skladované. Jsou rozdílné podmínky skladování pro konzum a sadbu. To že vás bramborárna s prodejcem nenatáhli, poznáte až si jejich vámi vysněněné brambory zasadíte. ty které byly určené původně na konzum, mají velké rozdíly v klíčení. Porost vykazuje rozdíly ve vzrůstu a mezerovitosti, což je vidět na mnoha videích zahrádkářů, kde se jaksi snaží prezentovat to jak se jim daří. Doporučuji zhlédnout Pěstování biobrambor, více dílů, kde je vidět až překvapivá vyrovnanost porostů. Může se jen spekulovat, s tím, že zainteresoané složky, věnují skladování a ošetřování náležitou pozornost. A protože jak píše PP 18.1.23 v 11:01, ještě tady, nikdo nic nevyřešil, tak položím otázku-Jak zvýšit výnos brambor?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 9.142 (?), 23.1.2023 16:42
Podle staré poučky, hloupostí sedláka :-)) Hnojit hnojem a draslem.
PP.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.16 (?), 26.1.2023 11:41
PP, neměl jsem na mysli na mysli, tuto poučku. Netoužím mít brambory, které budou mít hmotnost 2kg a více, protože taková brambora je bez chuti a je opravdu vhodná jen ke krmení prasat. Proč myslíte, že zásobovač PUPU, kupoval brambory, kterých bylo do kila, nejméně 13ks a prováděl další jiné zkoušky, přestože velmi dobře znal dlouhodobé dodavatele. Měl jsem na mysli metodu, pomocí které je možno donutit bramboru k vytvoření více stonků a tím pádem také více stolonů, atd
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 26.1.2023 19:49
To asi bramboru nedonutíte. Jedině sázet blíž k sobě nebo použít odrůdu, která nasazuje vice hlíz.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.16 (?), 26.1.2023 22:08
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 199.133 (?), 27.1.2023 3:20
V popisu odrůdy bývá uvedeno, jaké je nasazení hlíz a doporučená vzdálenost pro výsadbu. Např. firma Europlant uvádí o odrůd:
"Jelly má střední nasazení hlíz. Proto doporučujeme vzdálenost v řádku 28 - 30 cm (~ 46.000 rostlin na 1 ha, 75 cm mezi řádky)."
"Laura má být vzhledem ke střednímu až vysokému počtu nasazených hlíz sázena při meziřádkové vzdálenosti 75 cm a se vzdáleností hlíz v řádku 30–32 cm (46 000 rostlin na 1 ha) pro stolní využití a 28–30 cm (42 000 – 39 000 rostlin na 1 ha) pro zpracování."
Atd....
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 232.16 (?), 30.1.2023 10:14
Mistře, škrobáky jsou škrobáky a jsou mimo Céčko. KR, nemají malý výnos, protože jsou KR, ale protože jsou zavirované. Do meristémových kultur se nikomu, vzhledem k nákladovosti procesu nechce a tak zvaným novošlechtěním, vzniklo něco, co by se vůbec nemělo nazývat KR. To co vzniklo je hrbatější, než topinambur. Proto jsem zvolil Antonii. Přenašečem viróz je hmyz a je také pravdou, že čím chutnější brambor, tím obtížnější je jeho ochrana před hmyzími škůdci. Už jste přišel na metodu, jak zvýšit výnos, bez přehnojení?
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|