Klíčení brambor je závislé na teplotě půdy, na kvalitě sadby. Jestliže jste brambory zahrabal 15-20 cm hluboko, nemusela se zem dostatečně prohřát, aby rostly. To už píše Standa z H.K. Myslím, že nějaké klíčky už mohly mít při sázení, letošek brambory nenechal moc dlouho spát, i ve skvělých sklepích bylo tepleji než jindy Pokud to byla sadba, poroste, pokud to byly brambory z marketu, nepomůže mnohdy ani namáčení, ani lůžko z trávy. V tuto dobu mohou být na obchodě brambory ošetřené proti klíčení. Nevím jestli je to v ČR povolené ale za hranicemi žádný problém. A takové brambory toho moc, pokud jde o rašení a růst, nedokážou. Nemám zkušenosti se stlaním čerstvé zelené hmoty pod sadbu, nemyslím že je to moc dobré. Řekl bych, že to může být i příčinou objevení se některých houbových chorob v době růstu, důvodem objevení se strupovitosti hlíz. Podívejte se na diskuzi "sázení brambor", dával jsem tam odkaz na metodiku sázení (29.4)