Oleandr a vítr

host - 253.83 (?)
26.5.2010 22:53

Dobrý večer, též pěstuji oleandr, tak vám napíši vlastní zkušenost.Žijeme ve Frýdlantském výběžku, což je dle odborníků největrnější oblast Čech.Oleandr jsem dostala takřka během hodiny, naše známá se stěhovala a přes 1m vysoká rostlina se jí do nového bytu nevešla.Máme ho už 3.rok.Říkala jsem si, že ten vítr u nás asi nepřežije.Přežil! Pro jeho výšku musí chudák zimovat ve vstupní chodbě našeho domku, která není zateplená, a vejde se jen ke zdi u okna.Bydlíme u řeky, takže sněhu u nás sice moc není, zato v zimě mrzne až praští! Když je mráz  -20 i víc stupňů a omrzají nám hlavní dveře i zevnitř a i ta zeď o kterou se ten chudák opírá, jenom ho odsunu dál od ní a posunu dál do chodby, jinam se mi ale bohužel nevejde.Letos byl takový mráz, že jsme museli chodbu hlavně v noci pár dní zateplovat plyn.kamny, je ale veliká, takže jen pro vlažno.Zoufala jsem si, že ten vysoký krasavec tohle asi nepřežije.A on v březnu nahodil s prvním jarním sluníčkem pupeny a jakoby se"nechumelilo"!
Po zmrzlých jsem ho vynesla na venkovní zpola zakrytou, ale větrnou verandu, která je orientovaná na sever a je nádherný! Akorát jsem postřehla, že nemá rád, když je ponechán na dešti.Ráno ho od jara vynáším na dopolední sluníčko, tak na 3-4hodiny, v létě tak na hodinku, pak šup s ním do polostínu.Parkrát jsem ho uklízela za prudké bouřky s přívalákem z deště, to když jsme se občas nestihli vrátit včas z výletu domů a také přežil.
Celé léto mi stále kvete, na podzim před prvními mrazíky ho uklízím, na zimu jen svěsí trošku listy a malinko opadá..Celoročně zalévám dost, jen v lednu a únoru tak každý 3.den.Hnojím od jara normálním hnojivem na balkonovky.Pravidelně též odstraňuji uschlé listy a v době květu odstřihávám odkvetlé květy, okamžitě nahodí nové.

Co se týče balkonovek v truhlících, tak já mám lobelky, impantiens,muškát, petunky,fuchsie normálně na větru a nic jim to nedělá.Tak to byly mé zkušenosti s pěstováním.Zdravím a přeji hodně úspěchů i vám v pěstování květin.Lenka

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 128.187 (?), 20.4.2010 20:10, zobrazeno: 12600x

Dobrý den, prosím o radu vadí oleandru vítr? Bohužel je u nás dost častý (ten vítr) děkuji

host - 242.66 (?), 29.4.2010 23:29
Dobrý den, nevím,jestli ho máte v zemi nebo v nádobě.Já ho mám 3 roky v nádobě a to v lokalitě kde fouká nehorázně a všecho zatím přežil.Má pro jistotu tyčku.Samotnou by mě zajímalo, jakou kdo má v tomto směru zkušenost-mě se tím velice zúžil výběr balkónovek, které můžu dát do truhlíků.Alice.

host - 82.13 (?), 11.5.2010 11:08

Oleandr přežije všechno, co se léta týká. Déšť a vítr mu vůbec nevadí, slunce miluje. Horší je zima. Nemám kde zimovat, v bytě, ač v chladné ložnici, mi všechny přes zimu opadají, na jaře holé pruty přistřihnu, ale v důsledku toho velmi málo kvetou. Vloni jsem je nechala ještě příliš dlouho venku a ze tří dva zřejmě zmrzly. Poslední chudák obráží, ale zřejmě pokvete až v pozdním létě.  Zdraví R.

host - 253.83 (?), 26.5.2010 22:53

Dobrý večer, též pěstuji oleandr, tak vám napíši vlastní zkušenost.Žijeme ve Frýdlantském výběžku, což je dle odborníků největrnější oblast Čech.Oleandr jsem dostala takřka během hodiny, naše známá se stěhovala a přes 1m vysoká rostlina se jí do nového bytu nevešla.Máme ho už 3.rok.Říkala jsem si, že ten vítr u nás asi nepřežije.Přežil! Pro jeho výšku musí chudák zimovat ve vstupní chodbě našeho domku, která není zateplená, a vejde se jen ke zdi u okna.Bydlíme u řeky, takže sněhu u nás sice moc není, zato v zimě mrzne až praští! Když je mráz  -20 i víc stupňů a omrzají nám hlavní dveře i zevnitř a i ta zeď o kterou se ten chudák opírá, jenom ho odsunu dál od ní a posunu dál do chodby, jinam se mi ale bohužel nevejde.Letos byl takový mráz, že jsme museli chodbu hlavně v noci pár dní zateplovat plyn.kamny, je ale veliká, takže jen pro vlažno.Zoufala jsem si, že ten vysoký krasavec tohle asi nepřežije.A on v březnu nahodil s prvním jarním sluníčkem pupeny a jakoby se"nechumelilo"!
Po zmrzlých jsem ho vynesla na venkovní zpola zakrytou, ale větrnou verandu, která je orientovaná na sever a je nádherný! Akorát jsem postřehla, že nemá rád, když je ponechán na dešti.Ráno ho od jara vynáším na dopolední sluníčko, tak na 3-4hodiny, v létě tak na hodinku, pak šup s ním do polostínu.Parkrát jsem ho uklízela za prudké bouřky s přívalákem z deště, to když jsme se občas nestihli vrátit včas z výletu domů a také přežil.
Celé léto mi stále kvete, na podzim před prvními mrazíky ho uklízím, na zimu jen svěsí trošku listy a malinko opadá..Celoročně zalévám dost, jen v lednu a únoru tak každý 3.den.Hnojím od jara normálním hnojivem na balkonovky.Pravidelně též odstraňuji uschlé listy a v době květu odstřihávám odkvetlé květy, okamžitě nahodí nové.

Co se týče balkonovek v truhlících, tak já mám lobelky, impantiens,muškát, petunky,fuchsie normálně na větru a nic jim to nedělá.Tak to byly mé zkušenosti s pěstováním.Zdravím a přeji hodně úspěchů i vám v pěstování květin.Lenka

hajank5 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (501) - 126.125 (?), 27.5.2010 0:02

Také mám oleandry, u nás je výhoda, že jsme na jižná straně a mám vyhřátou zeď tak je mám u zdi tam se jim líbí ale loni jsem je měla na trávníku v prostoru, kde na ně i fišelo a kupodivu jim to nevadilo. I byly pod sněhem a přežily. Zimu tráví t garáži bez topení světla jen poskrovnu a jsou spokojené. Viz fotky, Leos jsem jich dost namnožila, já je totiž miluji.

oleandry
oleandry
oleandry pod sněhem
oleandry pod sněhem
další snímek
další snímek
malý oleandřík
malý oleandřík

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 79.143 (?), 27.5.2010 7:47

Oleandr zimuji v paneláku na schodišti nahoře u výtahové komory. Je tam velké okno a hodně světla. Letním na plném slunci, větru a dešti na zahradě. A na podzim řežu a řežu. Jinak by se mi nevešel při převozu do auta.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz