Založení živého plotu
|
|
 |
 |
host - 165.35 (?) 28.5.2009 8:31
Zdravím, předem upozorňuji, že toto je můj názor, někdo má zase jiný, takže prosím bez kritiky...
Vezmu to postupně dle Vašeho textu - textilie je super, chrání i proti vysychání půdy,... já mám někde mulč a kůru, u Vás by možná bylo dobrý dát tu textilii od plotu až cca 50cm za stromky. Bude to tam pak bez údržby, takže ušetříte práci - sekání, pletí... ten 1m od plotu je asi ideální, kdykoliv se pak k němu dostanete, a i ohl.stříhání habrů se tam musíte dostat, tedy pokud by to nešlo za plotem. To by pak stačilo i těch 60-80cm a stříhat to pak co proroste za plot. Habry, a stromky všeobecně, zaslané prostokořenné / bez květníku, někdy s částí hlíny někdy zcela holé kořeny/ na jaře či na podzim, jsou celkem v pořádku, cenově levnější, a obzvláště na podzim je to lepší, nejsou pak vedra jako na jaře. V této době můžete vysadit živý plot ze stromků v květnících, ale cenově je to já nevím - kol35-45Kč, ty prostokořené se dnes nabízejí i za 20-30kč, záleží na výšce a hlavně prodejci.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
hanak4 - (12) - 43.97 (?), 27.5.2009 12:47, zobrazeno: 7309x
Dobrý den,
chystám se založit živý plot z habru, chtěla bych se zeptat, zda má smysl podkládat kolem sazenic tkanou textilii s nasledným obsypáním mulčem? Sazenice živého plotu chci umístit v cca 1 metrové vzdálenosti od pletivového plotu, abych se k nim při stříhání dostala, resp. doporučujete jinou vzdálenost?/stačí již na tomto webu zmíněných 60cm?/, pak je dle mne ale prostor již nepřístupný pro případné sekání zde vyrostlé trávy sekačkou.
Jetště by mne zajímalo, jaké máte zkušenosti se zasíláním sazeníc habru z internetových obchodů, resp. pro další jejich živionost - jaký je rozdíl mezi prostokořennými sazenicemi a sazenicemi v sadbovači? A kdy je vhodné období pro sázení, ted už je prý pozde - až na pdzim po opadání listů, a proč tomu tak je?
Děkuji, hana
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 165.35 (?), 28.5.2009 8:31
Zdravím, předem upozorňuji, že toto je můj názor, někdo má zase jiný, takže prosím bez kritiky...
Vezmu to postupně dle Vašeho textu - textilie je super, chrání i proti vysychání půdy,... já mám někde mulč a kůru, u Vás by možná bylo dobrý dát tu textilii od plotu až cca 50cm za stromky. Bude to tam pak bez údržby, takže ušetříte práci - sekání, pletí... ten 1m od plotu je asi ideální, kdykoliv se pak k němu dostanete, a i ohl.stříhání habrů se tam musíte dostat, tedy pokud by to nešlo za plotem. To by pak stačilo i těch 60-80cm a stříhat to pak co proroste za plot. Habry, a stromky všeobecně, zaslané prostokořenné / bez květníku, někdy s částí hlíny někdy zcela holé kořeny/ na jaře či na podzim, jsou celkem v pořádku, cenově levnější, a obzvláště na podzim je to lepší, nejsou pak vedra jako na jaře. V této době můžete vysadit živý plot ze stromků v květnících, ale cenově je to já nevím - kol35-45Kč, ty prostokořené se dnes nabízejí i za 20-30kč, záleží na výšce a hlavně prodejci.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 31.1 (?), 28.5.2009 9:59
mulčovací kůra ano, ale textilie je zbytečná. Habr při dobré péči je pěkný hned odspodu čili těsně nad zemí.Plevel nemá moc šance. Je pravda, že stařím trochu odspodu vyholuje, ale to tak až za 6-8 let a to té textilií už stejně končí životnost. Maruš
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.80 (?), 28.5.2009 12:35
Kupoval jsem sazenice habru v tuto dobu, od podomní zahradnice, prostokořenné o velikosti asi 20cm. Půdu jsem nemohl nijak připravit (slín) a je fakt, že i přes zalévání jim opadlo listí a určitá úmrtnost byla a rostlinky se 3 roky šklebily. Byl jsem dost zklamaný, ale potom se chytly a výborné. Chybějící jsem doplnil semenáčky z lesa (pod velkými stromy je jich nepočítaně a nic to nestojí, pokud to není lesní pych). Petr
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.205 (?), 28.5.2009 13:31
Tak milý Petře to si tedy pište, že je to lesní pych, co jiného by to bylo?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.80 (?), 4.6.2009 9:42
Asi určitě je to lesní pych, ale pro takovou maličkost " dobrý les se nerozhněvá ". Nechci se tím omlouvat, ale pod statnými stromy malinkých ( 10 cm) semenáčků jsou stovky a nemají šanci na přežití a doma udělají mnohostrannou službu a hlavně přežívají. Půda se minimálně malou sázecí lopatkou naruší a přišlápne zpět, že není vidět, ani úbytek, ani zásah. Petr
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|