Vzdálenost živého plotu od pletiva
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 17.130 (?), 6.4.2017 15:43, zobrazeno: 13603x
Dobrý den, moc prosím o radu.
Máme domek se zahradou, na náš pozemek navazují ze 3 stran další pozemky sousedů. Od nich jsme odděleni plotem z klasického pletiva. Na části našeho pozemku (cca v šířce 10 m) plánujeme vysadit tůje (zerav smaragd) a na části pozemku (cca 5 m) okrasné keře (jasmín - pustoryl, zlatice, tavolník van Houtteův, tamaryšek a vajgélie červená). Jak daleko od pletiva mám keře a tůje zasadit? Jde mi především o to, aby nepřesahovali pletivo a nemohli být pro sousedy "obtěžující". Pokud vysadím tak, aby v budoucnu (ve svém plném rozměru) dosáhli maximálně k plotu, jak mám řešit údržbu trávníku za nimi - směrm k pletivu? Dokud budou malé, tak se tam ev. dostanu se sekačkou, ale jak později? Nebo tam mám nechat prostor aby se i za několik let dalo projet sekačkou a keře a tůje sříhat?
Předem moc děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.228 (?), 6.4.2017 16:28
Ono je to problém. Mám vysoký habrový plot těsně u pletiva, takže zastříhávat musím druhou stranu od sousedů. Kdybych ho měla dál od plotu, aby byl udržovatelný z mé strany, zase tam vznikne prostor pro plevely apod. Byli jsme jediný dům v polích, takže ačkoliv zatím sousedy nemáme(jen pole vedle) už se pomalu výstavba blíží a otázka času, kdy a jakové budeme mít sousedy. Předpokládám, že v zadní části(kde já mám ty ploty) už zahradu mít nebudou, buďto pole nebo sad třeba, tak by problém být nemusel, ale kdo ví? Příště už bych to asi takhle neřešila, i když návrh byl od zahradní architektky. Konvalinka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.130 (?), 6.4.2017 16:49
Údržba od sousedů nepřichází v úvahu. Vztahy máme sice dobré, ale právě proto... já bych si to také osobně nepřála :D
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 17.130 (?), 6.4.2017 16:48
Pokud je dám na 1 m - tak dorostou časem k plotu a nebudu je tam muset střihat, ale jak udržovat trávu za nimi (pod nimi)?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.227 (?), 6.4.2017 18:45
Kdysi jsem měřila šířku dospělé sloupovité tůje (nestříhané) dole u země - měla 1,20m. Takže při vzdálenosti 1m vám tam ještě 40cm zbude a údržbu...
Ostatní uváděné keře zaberou šířku tak cca 1,5m (některé víc, některé méně), ale lze je v případě potřeby přistřihnout. Nejvzrůstnější je tamaryšek, viděla jsem starší snad 3m široký. Když kvetl, byla to nádhera, pak už nic moc. Lída
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 160.145 (?), 6.4.2017 19:19
Dobrý den, tůje smaragdy jsem sázela asi 1m od plotu. Za tůje i kus před ně jsem dala textilii a vyšší vrstvu mulčovací kůry, kterou dosypu asi 1x za 3 roky v menším množství. Nemám vůbec žádný problém s plevelem, sekačkou tam vůbec nemusím a tůje ze strany od plotu zastříhávám tak, aby tam byla neustále užší ulička a dalo se tam projít. ..
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.4 (?), 7.4.2017 15:05
Zdravím.
Podědili jsme tůje u plotu po předchozích majitelích a už se těším, až je jednou zlikviduju. Zatím plní funkci větrolamu na severní straně. Jsou o něco víc než 0,5m od plotu, tráva za nimi skoro neroste, berou jí vodu i světlo. Udržely se tam pár let pcháče a podobné odolné plevele, likvidovali jsme je ručně nůžkami v kleče z naší strany. Nějaké kosení z druhé strany sekačkou nehrozilo. Stříháme je každoročně kus nad plot, už i z druhé strany, protože prorůstají plotem. Je z toho hodně zelené hmoty. Sousedům jednou ročně stříhání z jejich strany plotu zatím nevadí, je to holá parcela. Pochybuju ale, že nám to dovolí, až tam bude stát dům a bude kolem toho z jejich strany nějaká výsadba. Zabere to půl dne a pak pořádně vysbírat ten odpad...
Pokud chcete prostor u plotu udržovat sekačkou, nechte si tam při výsadbě pěknou mezeru. Zase si tím o dost metrů zmenšíte užitnou plochu pozemku a vypadá to no nic moc (pár novostaveb to tu tak má, zas je fakt, že psi běhají kolem plotu tou mezerou a za tůjemi je pak okrasná část neponičená). Osobně bych tůje nepoužila, vysadila si radši hezký pestrý živý plot s podsadbou a "neprůhlednou" hustší zástěnu si udělala jenom kolem nějakého posezení nebo okna do ložnice.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|