větrolam

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?)
25.8.2008 20:49

Já bych větrolam vytvořil bud z japonského topolu nebo z topolu kanadského(Populus canadensis),douglasky menziesovy(Pseudotsuga menziesii).Rychle roste také pajasan žláznatý, ale ten má měkké dřevo, je nebezpečí lámání ve větru.Já bych osobně doporučoval namíchat topoly s nějakým bytelným stromem, např. habrem(Carpinus betullus) nebo dubem červeným(Quercus rubra).Topoly mají velikou nevýhodu v krátkověkkosti, po 40 letech začínají prosychat, pak foukne vítr a mohou se polámat.Po 40 letech se topoly vykácí a zůstanou tam pomalurostoucí pevné stromy, které za 40 let vyrostly.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 138.61 (?), 23.8.2008 9:23, zobrazeno: 8040x

zdravím, chtěla bych poradit ohledně větrolamu, koupili jsme pozemek cca 500 metrů od našeho domu, jelikož u nás dost fouká chtěla bych tam zasadit nějaké stromky, zatím mám borovice a smrky, ale ty než vyrostou, to je docela doba, pak mám topoly japonské a ještě nějaké topoly, zeravy západní, co třeba habr je vhodný do volného stanoviště??

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 25.8.2008 20:49

Já bych větrolam vytvořil bud z japonského topolu nebo z topolu kanadského(Populus canadensis),douglasky menziesovy(Pseudotsuga menziesii).Rychle roste také pajasan žláznatý, ale ten má měkké dřevo, je nebezpečí lámání ve větru.Já bych osobně doporučoval namíchat topoly s nějakým bytelným stromem, např. habrem(Carpinus betullus) nebo dubem červeným(Quercus rubra).Topoly mají velikou nevýhodu v krátkověkkosti, po 40 letech začínají prosychat, pak foukne vítr a mohou se polámat.Po 40 letech se topoly vykácí a zůstanou tam pomalurostoucí pevné stromy, které za 40 let vyrostly.

host - 165.35 (?), 26.8.2008 7:59

Já mám 3 topoly Italica, 5 japonských na zkoušku. Vše udržuji řezem ve výšce cca 5m, ale při silných větrech a vlhku se mi ty Italici vylamují ze země, pokud jim třeba trochu povolí úvaz. Buky nebo habry doporučuji, těm se daří.

host - 0.189 (?), 27.8.2008 8:12

na internetu (bazos)teď někdo prodává zasenice habru, můžu je použít i jako větrolam, jako jednotlivé stromy

Zahradník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (509) - 98.115 (?), 27.8.2008 22:42

Můžete, ale větší účinek mají skupiny stromů než jednotlivci.Jako účinný strom bych doporučoval topol kanadský, ale ten vám za pár let zastíní celou zahradu.U naší chaty jsou 40 let staré stromy a jsou to velikáni, velikost cca 40 m, průměr kmenu v 1 m až okolo 60 cm.Při větru nádherně šumí.Přežily bez úhony všechny vychřice.Jsou to nádherné stromy

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz