Dobry den, chci si koupit tuje smaragd.Mam moznost si vybrat, bud tuje ze seminka nebo z rizku vypestovane.Poradi me nekdo, dekuji za odpoved.Jeste jeden dotaz, je lepsi u tuje bal v sitce nebo v kontejneru.
Množení thůjí ze semen se nedoporučuje, protože rostliny získané ze semen nejsou věrné. Semena totiž dědí jen velice málo rodičovských vlastností. Většinou pak vyrostou thůjky nepěkné a řídké. Nejlepší je množení vegetativním způsobem – řízky. Je lepší kupovat sazenice v kontejneru. Můžete je sázet po celý rok a lépe se ujmou. Záleží ale na tom, zda mají v kontejneru již dobře vytvořený kořenový bal. Asi bych jednu sazenici opatrně vyklopila a přesvědčila se. Zdravím - Daniela.
S tím nemám zkušenost. Já dávám na trávník dolomitický hrubě mletý vápenec smíchaný s pískem, vždy na podzim. Udržuji tím trávník bez mechu a sedmikrásek. Zdravím - Daniela.
Sypat trávník nehašeným vápnem je podle mne nesmysl.Pokud se dobře pamatuji z hodin chemie, nehašené vápno reaguje prudkou reakcí s vlhkostí, při které vzniká veké množství tepla.Ani to nezkoušejte!!!Pokud chcete vápnit, použijte mletý vápenec.Láďa.
Já osobně mám s množením zeravů semeny dobré zkušenosti a můžu řící, že semenáče jsou pěkné, husté a zdravé. Sázel jsem do substrátu ornice smíchané s pískem a trochou kompostu. Bohužel nevím přesně, o jaký kultivar se jedná. Jedná se ale o dlouhodobý proces. Na rozdíl od množení řízkováním je třeba počkat až o tři roky déle, aby člověk dosáhnul stejného výsledků. Na druhou stranu z jedné sadby jsem měl asi 200 kusů a to z jediného stromu. Rozhodně bych tedyd množení semeny neodsuzoval. Vitalita a klíčivost semen je dobrá. S přáním velkých úspěchů zdraví Jirka.