tis nebo zimostráz?

host - 80.104 (?)
27.4.2006 11:49

Tis Vám schvaluji, je úžasný a navíc, narozdíl od zimostrázu, nenamrzá. Mám z tisu kus živého plotu - za cca 15 let je výška téměř 3 m. Vzpomínám si, že po vysazení malých sazenic se první rok tvářil, že se mu tady nebude líbit a nevyrostl snad ani o centimetr. Byl jsem rád, že vůbec přežil. Další rok ale asi pochopil, že jiná možnost už nebude, a tak kousíček poporostl. V dalším roce se už ukázal v plné síle a od té doby roste jako o život. Dnes to přirovnávám k boji se sedmihlavou saní. Dokáže udělat až metrové výhony v jedné sezóně. A to nejsem v žádné ideální oblasti, kde se zapíchnou hrábě a oni druhý den rozkvetou, ale na úpatí Jizerských hor.

Mějte trpělivost. Přeji mnoho zdaru.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 95.13 (?), 3.4.2006 18:15, zobrazeno: 38535x

Zdravím, rád bych zasvěcenou radu. Zvažuji výsadbu živého plotu na zahradě především jako protihlukovou ochranu. Hned za zahradou máme vysoce frekventovanou silnici a výstavba protihlukové bariéry je v nedohlednu. Mezi plotem a komunikací (na obecním pozemku) již rostou lískové keře, které však splodinami velmi trpí, schnou a navíc vespod řídnou, proto nejsou příliš účinné a nedávám jim velkou naději na dlouhý život. Něco jsem si o živých plotech už přečetl, proto zvažuji u plotu uvnitř zahrady výsadbu zimostrázu nebo tisu s výhledovým vzrůstem cca 3 - 4 metry. A zde je můj dotaz: obě dřeviny mi z výtvarného hediska přijdou víceméně rovnocenné a mám zato, že jsou také obě odolné proti znečištění vzduchu. Která z nich však v daných podmínkách bude vyhovovat více? Petr Hýl

Díky moc za příspěvky.

host - 10.34 (?), 7.4.2006 12:49

Vážený pane. Zajímavým způsobem jste došel k závěru, ale přeci jen jste něco vynechal. A to je rychlost růstu zmíněných dřevin. Na to, aby vám běžná rostlina Buxusu vyrostla do Vámi požadované výšky, budete potřebovat skutečně hodně času.  Možná se dají koupit již vysoké a předem tvarované rostliny, ale to bych zřejmě věděl. Tím chci naznačit, že Tis Vám poroste rychleji, ale i tak tu výšku, kterou uvádíte, tak dosáhne za hodně dlouhý čas. Tak vysoký živý plot, nazývaný bosket, je například v Lednici na Moravě. Nicméně se nedejte odradit tímto mým trapným mailem a pusťte se chutě do díla! Přeji hodně zdaru! Stanislaw

host - 95.13 (?), 9.4.2006 21:41
Díky za odpověď. Pokud jde o rychlost, nebo spíše pomalost růstu, jsem si jí vědom. Nicméně zatím studuju a nemám důvod spěchat. Chci volit raději kvalitní druhy, které vydrží dlouho a budou husté, odolné a účinné i v zimě, než rychleji rostoucí dřeviny, které časem zchřadnou vlivem věku nebo nečistot z  výpadovky (jak jsem se dočetl např. o thujích, které ani nemám v oblibě). Zatím zahradu přece jen trochu cloní lísky. Buďto budu zmíněnou zahradu obývat výhledově trvale, anebo plot ocení v budoucnosti jiný majitel. Myslím ale, že čím dřív takovou dřevinu vysadím, tím lépe, a i když bude dlouho dorůstat do uvedené výšky, bude přesto alespoň zčásti účinná. Zatím se opravdu kloním spíše k tisům, protože je vídám vysázené i v blízkosti městských komunikací charakteru dopravních stok, kde přežívají v pohodě. Navíc zimostrázy mám na zahradě už jinde. Ještě jednou díky, P. H.

host - 162.128 (?), 23.4.2006 22:22

tisy jsme vysadili pred dvema lety, kazdy  stal asi 300kc, vysoke byly asi 40cm, a dnes jsou vysoke sotva 50 cm a zatim dost ridke. firma je vysadila na doporucenou vzdalenost, takze je to kerik - pul metru dira - kerik - dira - kerik. .  Tohoto mame asi dvacet metru a vypada to beznadejne puste a nehoustne a nehoustne. A neroste a neroste.....myslim ze dvoumetrovy plot budeme mit tak za 15 let. vedet to pri zakladani zahrady, tak volim neco jineho. My jsme navic chteli i zrakovou clonu, aby k nam nebylo tolik videt.

Nicmene pri shaneni planeku jsem v jinem foru narazila na odkaz na zahradnictvi modry mauricius,a tam maji mezi zivymi ploty nejakou odrudu kaliny, o ktere pisi ze dobre funguje jako hlukova clona. ta by mohla narust rycvhleji a levneji :=)

http://www.zahradnictvi-modry.cz/zahradnictvi/base/showStatic.php?content=kontakt.htm

host - 80.104 (?), 27.4.2006 11:49

Tis Vám schvaluji, je úžasný a navíc, narozdíl od zimostrázu, nenamrzá. Mám z tisu kus živého plotu - za cca 15 let je výška téměř 3 m. Vzpomínám si, že po vysazení malých sazenic se první rok tvářil, že se mu tady nebude líbit a nevyrostl snad ani o centimetr. Byl jsem rád, že vůbec přežil. Další rok ale asi pochopil, že jiná možnost už nebude, a tak kousíček poporostl. V dalším roce se už ukázal v plné síle a od té doby roste jako o život. Dnes to přirovnávám k boji se sedmihlavou saní. Dokáže udělat až metrové výhony v jedné sezóně. A to nejsem v žádné ideální oblasti, kde se zapíchnou hrábě a oni druhý den rozkvetou, ale na úpatí Jizerských hor.

Mějte trpělivost. Přeji mnoho zdaru.

host - 95.13 (?), 4.5.2006 22:01
Díky za cenné připomínky, zatím stále fandím tisu, jen jsem byl trochu zklamán cenou sazeniček - opravdu stojí po 2 - 3 stovkách. Potřebuji jich poměrně hodně, a tak mi zřejmě nezbyde, než se pokusit je namnožit, nejspíš z řízků. Teď proto sháním podrobnější informace o množení, hlavně řízkováním. Kdyby měl někdo nějaké zkušenosti či teoretické vědomosti, budu vděčný, když se o ně podělí. Díky, P. H.

host - 3.3 (?), 5.5.2006 14:10
S tim rizkovanim pozor. Myslim, ze jsem cetl, ze kdyz se namnozi tis z rizku, ma potom kerovitou formu. Kdyz chcete stromky, mel by byt ze semen. Mohl by pripadne nekdo, kdo uz zivy plot z tisu ma napsat, jaky pouzil kultivar? diky

host - 92.153 (?), 14.5.2006 13:25

Vážený pane,

i my jsme zvažovali vysazení tisu na zahradě, ale.... Máme malé děti...

A tis je, jak uvádějí všechny dostupné prameny, prudce jedovatý.... To vidím, pokud se na Vaší zahradě děti budou vyskytovat, jako velmi pádný argument proti tisu!!!!

viz tato stránka http://cs.wikipedia.org/wiki/Tis_červený 

Pokud má někdo více zkušeností, nebo existuje-li nejedovatý tis, budu vděčný za tipy!

PM

host - 27.29 (?), 15.5.2006 7:21

Vážený příteli

Tis je sice, pravda, prudce jedovatý, ale otravy jsou natolik vzácné, že o nich není při nechtěném požití ani třeba vážněji uvažovat. Jeho plody (mimo semen) jsou dokonce jedlé a jen těžko si uděláte čaj z jehličí, nebo budete pojídat větve. I na zahradě máte daleko nebezpečnější věci jako klíšťata, hlodavci, tetanus, různé otravy, možnosti pádu, nezvaní hosté, nedostatečná hygiena atd. atd. I dítě je schopné cca od 7 let pochopit, že to není k jídlu no a ty menší stejně nemůžete pustit z očí (i když ani zde jsem nikdy neslyšel o otravě- a to vím, že strčí do pusy naprosto všechno).Neberte to tak, že bych vám rozmlouval zimostráz, sám bych mu dal hlas . Jenom ty důvody jsou jiné,víc se mi líbí, velice snadno se tvaruje  a případné "úrazy" se snadno opraví. Zdraví JP..

host - 10.34 (?), 15.5.2006 7:44
Dobrý den! Nádherný příspěvek se kterým do puntíku souhlasím! Jeden případ otravy tisem byl zaznamenán v loňském roce v Ostravě, kdy nějaká šestnáctiletá káča si skutečně udělal zcela záměrně čaj s tisu a už se o ní s úspěchem dá mluvit v minulém čase.  Proti pěstování tisu není žádný pádný argument, naopak je to vynikající rostlina na tvarování, což se většinou u živých plotů vyžaduje. Naprosto spolehlivě obrůstá i ze strarého dřeva, takže je možné jeho velmi silné zmlazení. Pěkný den přeje Stanislaw:-)
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pracovní stůl skládací26.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz