stříhání thůjí
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 13.10 (?), 15.2.2007 19:21, zobrazeno: 32497x
Prosím ,můžete mi poradit ohledně vysázení thůjí.
Jak daleko od zděného plotu se mohou vysadit a do jaké výšky je můžeme nechat růst.
Máme zděný plot ,asi 1,8m vysoký , můžou být thuje vyžší,nebo musí být zároveň s plotem.
|
|
 |
|
 |
 |
|
M.Amihaesei - Stříbrný Zahrádkář (188), 15.2.2007 19:52
Dobrý den,
vzdálenost výsadby od plotu závisí na druhu, resp. kultivaru (odrůdě) vysazené thuje. Raději bych vysadil thuje od plotu dál, tj. min 0,7 m. Hojně jsou vysazované T. occidentalis ´Smaragd´, která dorůstá výšky 3 - 4 m a šířky 1,5 - 2 m, takže tam nedoporučuji menší vzdálenost mezi plotem a výsadbou než je 70 cm, pokud máte dostatek místa a thuje vysadíte metr od plotu, jedině lépe.
Výška thují už záleží v podstatě na Vás. Můžete je stříhat zároveň s plotem, nebo je mít i vyšší. Pozor však na to, pokud máte sousedy, je lépe se s nimi domluvit, zda by jim větší výška než 2 m nevadila, např. zastíněním.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.108 (?), 15.2.2007 20:22
Dát před zděný plot řadu thůjí mi připadá zbytečná nuda. Neuvažovala jste o řadě různě kvetoucích keřů? K dostání je tolik krásných keřů, i stálezelených.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 213.65 (?), 16.2.2007 8:41
Také mi přijde, že je poslední dobou až moc "přetůjováno". Máme tůje na zahradě, avšak zasazené někdy v 60.letech, takže jsou to už několikametroví obři. Jelikož i sousedi mají tůje musím podotknout, že je díky nim v této oblesti překyselená půda. Ano rododendrony a azalky máme krásné, ale pěstování čehokoli jiného je dost obtížné.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 70.254 (?), 16.2.2007 11:15
Jsme v období "thujomanie", pro většinu mých známých neexistuje jiná dřevina vhodná do živého plotu než thuje. Je to trochu škoda, stejně dobře se hodí i různé jalovce, cypřišky, tis.... o kvetoucích keřích nemluvě.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 2.210 (?), 11.3.2007 23:01
Dobry vecer, muzete mi poradit jake kvetouci kere pouzit do ziveho plotu, ktere lze pozuit samostatne, ktere jdou vsadit do tuji nebo habroveho plotu? Moc dekuji za odpoved
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 171.18 (?), 13.3.2007 11:43
Poradí mně někdo, kdy se mají tůje stříhat, aby zhoustly a rostly také do šířky pro zhoustnutí plotu? Děkuji.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 190.140 (?), 13.3.2007 11:59
provádí se také? máme thůje na zahradě a přijdou mi dost husté.nikde jsem se nedočetl zda se thůje také přořezávají.všude se píše jen o zkracování a tvarování.
Děkuji za rady
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.26 (?), 20.3.2007 11:02
Můžete mě někdo poradit? Soused vysázel cca 6 ks tůjí těsně u plotu.Ty jsou již cca 8 m vysoké a široké cca 1-1,5m. Sice jsou pěkné, ale velice zastiňují náš pozemek a jejich kořeny prorůstají na naši zahradu a mě tam přestává cokoliv růst. A jedna tůje přesahuje korunou cca půl metru na náš pozemek.Nechci být nesnášenlivá sousedka, ale co je moc, je moc. Zastínění je velké a ani pověšené prádlo už neusychá a musím je dosušovat jinde. Připadá mě to od sousedů bezohledné. Oni si udělají pěkné zátiší , ale neuvědomují si, že omezují v užívání sousedy. Poraďte mě, jak by to mělo správně být a na základě ,, čeho,, bych mohla sousedy požádat, aby si o trochu zkrátili jejich tůje.Moc děkuji za rady.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|