Slivoň trnitá

host - 235.249 (?)
27.2.2011 19:01

Vypěstujte si jí z pecky.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

irenahanus - (1) - 224.136 (?), 27.2.2011 16:54, zobrazeno: 8194x

Dobrý den, mám prosím dotaz či prosbičku o tip kde najdu v přírodě respektive u nějakého zahradníka obyčejnou trnku a taktéž scháním Klokoč zpeřený - bohužel toto jsou původní keře které se nedají v obchodě koupit, pokud máte jinou zkušenost ráda si ji přečtu. Moc děkuji za vaše tipy Irena

host - 235.249 (?), 27.2.2011 19:01

Vypěstujte si jí z pecky.

host - 161.15 (?), 27.2.2011 19:35

Na Valašsku jich máme hodně v přírodě a kupoval jsem i v Brně Tuřanech.

pavel... - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (113) - 19.114 (?), 27.2.2011 20:57

Klokoč zpeřený - Staphylea pinnata nabízejí v Drožíně.

host - 152.34 (?), 28.2.2011 20:33

S trnkami na zahradě nebo v její blízkosti si to ještě rozmyslete - jsou zdrojem infekce virů vyvolávacích šarku. Trnky mohou být infikované, ale infekce se na nich nemusí projevovat (přítomnost viru lze zjistit jen laboratorně). Mšice ale virus mohou z trnek přenášet na okolní porosty, a i když už je u nás šarka téměř všude, zvýší se tak infekční tlak v blízkém okolí. Zuzana

host - 151.38 (?), 28.2.2011 21:32

S trnkami na zahradě nebo v její blízkosti si to ještě rozmyslete - jsou zdrojem infekce virů vyvolávacích šarku.

Paní Zuzano to myslíte vážně?Kvůli možnosti nakažení šarkou by se každý měl rozmyslet, zda sadit slivoně, nebo né?Je to snad smrtelné onemocnění, vyžadující tvrdé karanténí opatření?Mimo to šarka je vírus sám osobě, a kvůli němu se jistě nepřestanou vysazovat slivoně.

rostislavik

host - 152.34 (?), 1.3.2011 19:55

Pozor, tady nejde o kulturní slivoně, ale o vysazení divoké trnky (slivoň trnitá, Prunus spinosa). Spíš jde o to, že když si odkopnu trnku u cesty, bude s nejvyšší pravděpodobností šarkou infikovaná a pokud si ji dám do zahrady, třeba mezi draze zaplacené dosud bezvirové stromky tolerantních odrůd slivoní, zvýším si pravděpodobnost, že se šarkou nakazí nebo že se zhorší projevy šarky.  Pokud ale někdo chce mít trnkové keře na zahradě a nemá tam (nebo jeho soused) slivoně, meruňky..., tak proč ne? Řešení je také vypěstovat trnku z pecky, ale pokud se rozhlídnu po okolí, trnky žádnou závratnou rychlostí nerostou.

Jinak pro naše švestky domácí šarka smrtelná skutečně byla - staré stromy sešly věkem a mladší, ve stejnou dobu, šarkou. Mám zahradu na polosamotě a jinak než přes trnky se k nám dostat nemohla, protože nejbližší další slivoně jsou ve vzdálenosti asi 2 km. Zato trnky jsou hned za plotem, a kdybych je nechala, budou i před ním.

Ale i v případě kulturních odrůd bych stromek, o kterém bych věděla, že je nejspíš infikovaný, nevysadila. Zuzana

host - 235.249 (?), 2.3.2011 2:02
Radil jsem tazateli vypěstovat z pecky, peckou se šarka nepřenáší.

host - 151.38 (?), 2.3.2011 11:38

Ano máte pravdu.Neuvědomil jsem si, že by někdo chtěl trnku planou-prunus spinosa sadit dobrovolně na zahradu.Snad jen jako podnož.Na Valašsku se ušlechtilým švestkám říká trnka, nebo trnečka, tak se omlouvám.Taky nevidím důvod proč si zaplevelovat zahradu pochybným materiálem s nevalným úžitkem.Snad existují spinosy komerčně prodávané s větší plodností, menším kompaktnějším vzrůstem.Ale na zahradě bych planou nesázel.Každý má možnost si zajít do přírody, nasbírat plody, ale do zahrady bych to netahal.

rostislavik

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025