Jak zakryt komposter?
|
|
 |
 |
host - 85.37 (?) 13.10.2009 13:27
Takze.. komposter jsem nakonec pod okno nedal. Tedy dal, ale pod jine, ktere se neotevira. Je ve stinu, hned za domem, pod strechou. Plastovy za nejakou tisicovku.
Pokud jde o hmyz, tak neco tam je, spis takove ty male musky. Cervy jsem za polovinu leta nevidel (popelnice jich ale byla plna). Asi to je tim, ze tech potravin tam neni mnoho, z 90% to je trava a vetvicky.
Smrad neni nijak hrozny.
Ted' na podzim jsem objevil mys (nevim co to bylo presne zac). Nicmene mame kocky, takze nema sanci... pred nekolika lety (bez kocek) to byl opravdu problem, mysi se dostali i do domu, ale nyni se do domu uz dostavaji jen mrtve, kdyz je prinese ukazat (coz je taky chutovka, typicky zustava v me pracovne pod stolem sbirka mysich hlav a obcas trosku krve..).
-mhi (nejsem prihlasen)
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
mhi - Stříbrný Zahrádkář (194) - 62.154 (?), 16.7.2009 11:57, zobrazeno: 12721x
Rad bych dal ke kuchyni pod okno plastovy komposter, aby pri vareni pritelkyne mohla vyhodit zbytky primo do nej. Snazim se mit docela estetickou zahradu, takze komposter bude nutne nejak schovat (okno je bohuzel na strane, kde je hezky videt na dum). Co byste doporucili okolo nej vysadit, aby brzy zarostl a nebylo to moc objemne? Velikost komposteru cca 80x80x80. Podminkou je samozrejme neopadava rostlina, v zime to chci mit take hezke.
Mozna bych zvolil i variantu nejake rychlerostouci "docasne" (na par let), pricemz bych zasadil napr. i Buxus a postupne redukoval tu puvodni jak poroste nova.
Taky se trochu bojim, aby to nesmrdelo primo do domu, nemam s kompostovanim moc zkusenosti. Kompost "hromada", ktery nyni mame venku a prsi do nej, temer nesmrdi. Bude se rychlokomposter chovat jinak?
Diky,
Martin
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 149.227 (?), 16.7.2009 12:46
Já te nevím, ale já bych si kompost pod okno nedávál z důvodu zápachu a hmizu kterého tam budete mít spousty.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 4.78 (?), 2.10.2009 16:52
Larvy much se vylíhnou během hodin. V letním dni se z kompostéru budou ráno vyhozené potraviny do večera díky červům lstivě plížit z kompostéru ven. Navíc víko neuzavírá hermeticky- o hmyz opravdu nebude nouze.
Pokud budete do komposteru házet i posekanou trávu ze zahrady bude hezky vonět - znáte "vůni" kterou cítíte u chovatelů králíků? Tak přesně tak je cítit kompostovaná tráva.
Za elegantnější bych považoval pořízení koše na organické zbytky a jejich vynesení jednou dvakrát za den do kompostéru.
Umístění kompostéru přímo pod okno a do intimní blízkosti obytné budovy je revoluční čin, určitě poreferujte o Vašich zkušenostech. Je možné, že jen patřím mezi ustrašené konzervativce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 85.37 (?), 13.10.2009 13:27
Takze.. komposter jsem nakonec pod okno nedal. Tedy dal, ale pod jine, ktere se neotevira. Je ve stinu, hned za domem, pod strechou. Plastovy za nejakou tisicovku.
Pokud jde o hmyz, tak neco tam je, spis takove ty male musky. Cervy jsem za polovinu leta nevidel (popelnice jich ale byla plna). Asi to je tim, ze tech potravin tam neni mnoho, z 90% to je trava a vetvicky.
Smrad neni nijak hrozny.
Ted' na podzim jsem objevil mys (nevim co to bylo presne zac). Nicmene mame kocky, takze nema sanci... pred nekolika lety (bez kocek) to byl opravdu problem, mysi se dostali i do domu, ale nyni se do domu uz dostavaji jen mrtve, kdyz je prinese ukazat (coz je taky chutovka, typicky zustava v me pracovne pod stolem sbirka mysich hlav a obcas trosku krve..).
-mhi (nejsem prihlasen)
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 139.182 (?), 16.7.2009 14:18
my máme kolem kompostéru bambus, je pravdou, že v zimě jsou tam jen suchá stébla, ale taky to má svou atmoséru ahlavně, roste rychle
|
|
 |
|
 |
 |
|
Juro - Stříbrný Zahrádkář (345) - 121.238 (?), 17.7.2009 11:02
je nepisanou zasadou, ze kompost sa dava do najvzdialenejsieho, pripadne najskrytejsieho rohu zahrady dalej od domu. Neviem, ci Vam obrast kompostu nieco vyriesi. Mozno skomplikuje... Smradu z kompostu sa neda na 100 % vyhnut. Mat ho pod kuchynskym oknom... radsej nie! Kompost bude mozno treba prehodit, urcite vyberat a rozvazat. Velkost komposteru hovori, ze tam budete mat az 1 tonu hmoty po naplneni komposteru. Ak bude poctivo obrasteny, nechcel by som s tym pracovat: prehadzovat a rozvazat. Komposter vyzaduje aj urcity velky priestor na manipulaciu.
Isiel by som do alternativneho riesenia. Kupil nejaku poctivu nadobu mensej velkosti, do ktorej by ste mohli odpad vyhadzovat a z casu na cas odviest do kompostu. Odpadovy kos na bioodpad, taky co tesni a zabrani sireniu smradu by mohol byt dokonca priamo v kuchyni. ... odpad vyhadzovat z neho raz za povedzme 3 dni. Ja to takto robim: Odpad davame do vacsej plastovej dozy (hlavne v zime ak sa neplanuje praqca v zahradke), ktoru uzavrieme ak nas chyti vecer aby jednodnovy odpad nesmrdel v byte. Inak nemam problem odpad vyhodit kazdy den i 2 krat, kto by sa nepresiel po peknej zahradke...?
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |