Druhý pokus o živý plot
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 198.199 (?), 6.5.2010 19:00, zobrazeno: 11163x
Právě jsme pokáceli živý plot z ptačího zobu.Sousedovi velmi vadilo prorůstání do jeho drátěného pletiva, ale upřímně musím přiznat, že by pro náš pokročílejsí věk bylo postupně velmi náročné ho udržovat. Prosím o názory při mých úvahách čím ho nahradit. Plot dělí moji užitkovou zahradu 20x15 m od sousedova pozemku.Délka 20 m, půda kvalitní po zelinářské zahrádce - kyselejší, sluné vzdušné místo. Už (snad?) vím co potřebuji: volně rostoucí hezký kvetoucí ne příliš pestrý, Do dvou metrů výšky, v létě krycí-v zimě celkem fuk, pokud možno bezúdržbový (sem tam nějaké střihnutí zvládnu), ne moc rozrůstající se kořenový systém. Uvažovala jsem o směsici tavolníků, ale nevím které druhy se k sobě růstem atd. k sobě hodí. Uvítám i jiné nápady.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 3.92 (?), 6.5.2010 22:39
Dobrý večer, opět sice nebyly blíže uvedeny podmínky (nadm.výška, orientace ke světovým stranám, případné zastínění...), ale obecně by Vašim požadavkům vyhovoval tavolník van Houtteův (Spiraea x vanhouttei), který byste mohli doplnit například ještě stejně nenáročnou tavolou (Physocarpus), ta má sice poměrně nenápadné květenství, zato brzy raší, pozdě opadává (stejně jako tavolník) a je dostupná v několika odstínech barev listů - svěží žlutozelené, tmavě rudé a oranžové. Tuto směsici by bylo možno doplnit, zvlášť pokud má oddělovat užitkovou zahradu, například o muchovník (Amelanchier), nebo temnoplodec (Aronia melanocarpa), které se dají i zobat. To by pro nepříliš pestrý živý bezúdržbový a hezký plot asi tak stačilo. S pozdravem Jana K.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 7.5.2010 13:10
Dobrou radu ohledně druhovéhoi složení plotu doplním upozorněním, abyste na takovýto volně rostoucí živý plot vyčlenili přibližně 3 m široký pás z Vaší zahrady a abyste keře sázeli nejméně cca 1,5 m od sousedova plotu.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.199 (?), 7.5.2010 19:31
Pardon, doplním: psala jsem, že místo je vzdušné a slunečné.V podstatě kolem dokola nic nestojí. Nadm. výška je 340 m. A děkuji za Vaši radu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 198.199 (?), 7.5.2010 20:08
Ještě... plot je je orientován ze SZ na JV
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.39 (?), 11.5.2010 12:22
Tak ještě doplním, že Vám tam jistě poroste většina běžných druhů keřů.
Volil bych spíše keře užší a vzpřímenější, třeba pustoryly ("jasmíny" - Philadelphus) a trojpuky (Deutzia), - avšak pozor na vysoké odrůdy; volte středně vysoké,
Dále třeba ibišky syrské - Hibiscus syriacus anebo meruzalku krvavou - Ribes sanquineum.
Josef.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.96 (?), 14.5.2010 10:26
Dobrý den, roděče měli na zahradě nějaký nepravý jasmín.Keř byl asi 180cm vysoký a šířka kolem 100cm.Bohužel už ho nemají.Já bych si z něj rád pořídil živý plot.Tyhle rozměra bych zhruba potřeboval, výška 2m šířka 1m. Děkuji za případné rady. Zdenek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Marcela Brychtová - (22) - 85.226 (?), 14.5.2010 12:19
Dobrý den, asi myslíte Pustoryl - jasmín nepravý. Je hrozně moc druhů, od jednoduchých květů po plnokvěté. My máme na zahradě jednoduchý, roste jak o život, voní, stále ho střihám. Pak plnokvětý, roste o hodně pomaleji, ale má krásné květy a nádherně voní. Záleží na tom, který se Vám bude líbit a vyhovovat vzrůstem. Marcela
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 202.96 (?), 14.5.2010 12:40
Děkuji Marcelo, ano myslím Pustoryl.Jaký by jste doporučila na asi dvoumetrovou výsku a šířku cca 1m? Na šířku jsem docela omezen. Děkuji Zdenek
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 178.157 (?), 15.4.2011 9:21
Dobrý den,
píšte že máte plnokvětý pustoryl a krásně voní? Slyšela jsem totiž že plnokvěté varianty nevoní. Můžete mi někdo poradit plnokvětou odrůdu která voní.
Děkuju Martina
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|