Propaření zeminy
|
|
|
|
host - 39.203 (?) 27.2.2008 8:18
Dobrý den, podělím s s Vámi o zkušenost s propařováním zeminy před výsevem semínek např. paprik, rajčat apod. Kupuji zásedaně výsevní substrát AGRO, s kterým mám dobré zkušeosti, k propařeí používám vysoký zavařovací hrnec a síťovinu do oken proti mouchám, z které udělám jakýsi vak do hrnce, pod děrovaný rošt naleji vodu, vložím síťovinu a upevním ji zavázáním kolem "ušů hrnce, nasypu zeminu (naráz nejvýš deset litrů, přiklopím poklicí a na sporáku propařuji cca 20 minut. Podle rad zkušenějších má se prý propařovat 14 dní před použitím, někdy to nestihnu. Ale je pravda, že mi v takto ošetřené zemině rostlinky dobře prospívají. Ať se Vám daří. D.K.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host, 18.1.2006 7:40, zobrazeno: 66122x
Dobrý den,
prosím, poradíte mi, jak se má v praxi provádět propaření zeminy před výsevem?
Děkuji Lenka
|
|
|
|
|
|
|
host - 39.203 (?), 27.2.2008 8:18
Dobrý den, podělím s s Vámi o zkušenost s propařováním zeminy před výsevem semínek např. paprik, rajčat apod. Kupuji zásedaně výsevní substrát AGRO, s kterým mám dobré zkušeosti, k propařeí používám vysoký zavařovací hrnec a síťovinu do oken proti mouchám, z které udělám jakýsi vak do hrnce, pod děrovaný rošt naleji vodu, vložím síťovinu a upevním ji zavázáním kolem "ušů hrnce, nasypu zeminu (naráz nejvýš deset litrů, přiklopím poklicí a na sporáku propařuji cca 20 minut. Podle rad zkušenějších má se prý propařovat 14 dní před použitím, někdy to nestihnu. Ale je pravda, že mi v takto ošetřené zemině rostlinky dobře prospívají. Ať se Vám daří. D.K.
|
|
|
|
|
|
|
host - 75.136 (?), 27.2.2008 12:11
Malé množství zeminy lze propařit v mikrovlnné troubě. Do uzavíratelné nádoby do mikrovlnné trouby dáte zeminu /1 kg/ a několik lžic vody. Na plný výkon uzavřené /ale musí odcházet pára/ 5 - 8 minut a uzavřené nechat vychladnout.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 180.133 (?), 29.2.2008 18:20
Propaření se provádí pomocí propařovací kolony. Na valník se dá rošt z navrtaných trubek a z kolony se do nich pustí ostrá pára. Valník je přikryt plachtou.
Kvalitní výsevní substráty by měly být rovnou připraveny k použití. O substrátech od firmy Agro jsem slyšel nepěkné věci. Zahradníci, kteří pěstují kontejnerované rostliny a nechtěj to pořád plejt dávají přednost jiným. Možná se Agro polepší.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 183.242 (?), 6.4.2010 23:30
Prý se dá i po částech v mikrovlnce. Já přepekla v troubě. Elena
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.20 (?), 7.4.2010 10:11
V mikrovlnce, byť po částech, je to nejrychlejší. Stačí dát vlhkou zeminu do mikrotenových sáčků (nejsou třeba žádné extra nádoby) a pustit naplno tak na 5 až 10 minut (podle velikosti dávky). V sáčcích můžete zeminu i skladovat a dávkovat podle potřeby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|