Příprava půdy před založením sadu
|
|
|
|
|
|
|
kema83 - Stříbrný Zahrádkář (174) - 200.142 (?) 16.6.2014 20:10, zobrazeno: 59366x
Dobrý den, mám dotaz ohledně přípravy půdy před založením ovocného sadu. Nevím přesně jak na to, potřeboval bych poradit. Co jsem se díval a četl jsem, tak mám začít cca 3 roky předem. Jedná se o pozemek, kde se nyní nachází zasetá pšenice, takže po žních chci na tento pozemek rozvést koňský hnůj (jiný neseženu) a poté po zaorání zde zaseju pravděpodobně hořčici a tuto jetšě na podzim zaorám. No a pak bych tam chtěl na jaře zasét vojtěšku, kdy tuto po 2 letech zaorám s další dávkou hnoje. Myslíte, že to tak bude stačit? Kolik by měla být dávka hnoje? Ještě přemýšlím o rozboru půdy. Děkuji za rady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 16.6.2014 20:30
Máte-li před založením sadu 3 roky času, máte jistou výhodu. Rozbor půdy je jistě dobrá věc. Důležité je taky, co je to za pozemek jaký je jeho půdní profil, a co na něm dostlo doposud. Jestli je to pole, které se pravidelně obdělávalo, je možné je po sklizni poorat, přiměřeně pohnojit a stromky na podzim vysázet. Hnojem, zeleným hnojením a vojtěškou jistě nic nepokazíte, otázkou je, zda to není zbytečná ztráta tří roků času.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 220.138 (?), 17.6.2014 20:24
Výpar vody vojtěškou záleží na listové ploše. Protože však vojtěška vytváří biomasu i formou mohutného kořenového systému, využívá se toho, že nízko a často sekaná nespotřebuje tolik vody na vytvoření biomasy, kterou už není potřeba zaorávat. Při nízkém sekání ji pak vytlačí jeteloviny a jednoděložné trávy.
Pro termickou likvidaci semen plevelů je nutný buď dlouhý pobyt ve střevech bez volného vzduchu (což u koní není) nebo několikahodinové překročení teploty nad 70°C což na volně sypané skládce u stáje není. Překopání hromady zajistí, aby všude byla přibližně stejná vhhlost. Ušápnutí zajistí vytlačení tepelně izoačních bublin vzduchu a prolití vodou nastartuje enzymy nutné pro zahájení fermentace.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|