Přehazování kompostu

host - 213.10 (?)
10.8.2011 8:45

Marku, samozřejmě, že je užitečné před zimou kompost přehodit. Provzdušní se a proces zrání se urychlí.

Ještě na adresu 189.246 - myslím, že je možné odpovídat i bez závěrečné ironie ve vašem příspěvku.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Marec - (8) - 246.18 (?), 9.8.2011 22:51, zobrazeno: 19722x
Zdravím, prosím o radu. Na jaře jsem založil kompost. Zatím jsem ho nepřehazoval, měl bych to ještě před zimou udělat? Děkuji všem za rady. Marec

host - 189.246 (?), 10.8.2011 7:10

Neprožívejte to tolik. Když se vám bude chtít tak to prohažte, když se vám chtít nebude, nechte to být. Kompost vznikne stejně, možná trochu později. Práce na zahradě má být potěšením, nikoliv nekončící dřinou. Tedy ovšem pokud nejste majitelem profesionální kompostárny a kompost nevyrábíte na prodej. Potom tedy přehazujte ať zbohatnete.

host - 213.10 (?), 10.8.2011 8:45

Marku, samozřejmě, že je užitečné před zimou kompost přehodit. Provzdušní se a proces zrání se urychlí.

Ještě na adresu 189.246 - myslím, že je možné odpovídat i bez závěrečné ironie ve vašem příspěvku.

konvalinka - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1285) - 143.17 (?), 10.8.2011 14:16

Zrovna dneska jsem po dlouhé době vynášela zbytky z kuchyně na kompost (běžně nosí manžel  ) a kvůli tomu, aby se v tom nepřehrabovali psi je nutné, aby se to přihodilo už nějakými tlejícími zbytky.  A když jsem to dělala, zrovna mi přišel na um tento dotaz na prohazování. Přišlo mi to prohazování hodně jako kontraproduktivní záležitost, jelikož když jsem zabrala vidlema a nabrala fůru, tak jsem zrovna zasáhla do procesu zahřívání na vysokou teplotu  - a tím zbytečně narušila tuto důležitou fázi kopostování. Já bych neprohazovala i z tohoto důvodu, i za cenu delšího zrání. Další a to důvod číslo jedna - je obrovský kompostér objemu asi 30kubíků - a na to nemáme sil 

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18317) - 102.1 (?), 10.8.2011 15:50

Tento problém řeším jednoduše tak, že kompost přehodím až za rok poté, co jsem na něj přestal přidávat zbytky. Usnadní to práci - za tu dobu se zmenší na méně než polovinu a přehazován í je díky absenci vláknitých trostlinných zvytků snazší. Taky je kompost vychladlý. Mezitím vytvořím novou hromadu, která bude odpočívat další rok.

j.c. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (142) - 190.217 (?), 10.8.2011 16:15

Nejsem si jist, jestli je můj postup správný ale jedu jeden kompost který 2x ročně přehazuji. Začátkem dubna překatruji, co je vyzrálé jde ke stromům a do záhonu, co zbylo jde dolů nebo pokud je dostatek štěpků ze zimního prořezu stromů popř od cestářů u silnice prokládám ještě nevyzrálým kompostem. Přes leto materiálu přibyde, v říjnu přehazuji znovu. Čerstvá hmota po podzimním úklidu zahrady jde dolů, "natrávený" materiál nahoru. Pokud mám, prokládám hnojem. Zahrada si nestěžuje.

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.106 (?), 10.8.2011 18:11

Neplýtvejte časem a silami. Kompost přehazujte jako pan Vysloužil. Já z nedostatku místa přehodím letošní kompost někdy koncem listopadu, na uvolněné místo po dvouletém kompostu. Nezetlelé zbytky rostlin jsou na hromadě dole, nahoře je zetlelý humus, na němž pěstuji v příštím roce Hokaida.

Marec - (8) - 246.18 (?), 11.8.2011 0:24
Díky za reakce. Marec

host - 152.34 (?), 12.8.2011 11:30

Máme úplně stejné know-how :-). Zuzana

host - 174.134 (?), 12.8.2011 13:28

Já přehazuju kompost 2xročně. Mám dva komposty a ještě místo kam dávám odpad ze zahrady. takže vlastně tři.

Trávu se sekačky dávám do prostředního kompostu a přidám odpad z krajního. Po půl roce třetí vyházím a spotřebuju a druhý přeházím do třetího a první do druhého.

Letos budu muset první dva komposty zvětšit, hlavně první, kde má odpad velký objem.

Pro urychlení přidávám močovinu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků3.4.2025
Bojler Ariston - anoda30.3.2025
Bojler Ariston - anoda28.3.2025
Ventilátor na krbová kamna27.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025