Piliny a dřevěný odpad
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 4.52 (?), 13.2.2019 21:39
Většinu dřev z pilářské výroby se suší venku. Nejen ty na sudy a kádě. Ale jsou shora přikrytý stříškou..
Není účelem aby se z nich něco vyluhovalo, ale aby pomalu a bez větších prasklin proschly. U umělého sušení jsou, obvzlášť u dřev tvrdých velké ztráty.
Není to o žádném vyluhování, ale jen o přípravě řeziva a latěk vhodných k výrobě!
Však koukněte na pár bednářských webů...
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.22 (?), 8.1.2012 7:17
Dobrý den,
taky topíme celou sezónu dřevem. Většinu pilin zryju do zahrádky a z těch, co zbydou, si udělám brikety na topení. Nastřihám nebo natrhám novinový papír, rozmočím, přidám piliny a pomocí formy dělám brikety, které pak nechám usušit. V létě jsou suché během 1 dne. Šikovný kutil si takovou formu podle obrázku z netu udělá sám, jinak se dá koupit např. na aukru obyčejná asi za pětistovku.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.2 (?), 19.1.2012 7:40
Jak zde píše p. Zdenek, piliny jsem použila jako nastýlku k borůvkám spolu s koňským hnojem (sluncem vysušené kobylince) kvůli dusíku. Rozklad byl rychlý, k vytvoření hub nedošlo a borůvek bylo mnoho.
Kousky dřeva pálíme při táboráku na ohništi nebo v kotli - posbírané do papírových pytlů např. od cementu... Lenča
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 209.104 (?), 23.1.2012 14:56
Pravdou je, ze piliny ako mulc nevypadaju moc esteticky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 50.2 (?), 23.1.2012 17:44
To máte pravdu. Ale to nevypadá esteticky ani mulč z posekané trávy kolem ovocných keřů a stromků; a také jej používám. Bydlím od mala na vesnici a ani záhonky zeleniny nejsou tím pravým estetickým přínosem.
Sice se mi krásná zahrada opravdu moc líbí, ale prvořadá je pro mě příroda a JEJÍ potřeby. Jestli máte nějaký osvědčený postup, ráda přivítám . Lenča
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 253.16 (?), 24.1.2012 10:07
Nemyslim. Nasekana trava vypada ako trava. To nie je take zle. Ked zoschne je ako zoschnuta trava. Piliny ako odpad z nejakej priemyselnej pily. Podla mna najhorise. Lepsie je tom mulc z dreva. Ked mulc zostarne vypada lepsie, a to patri pre kazdy z nich.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|